HABER

Hamilelikte alkol ve sigara kullanımı

Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'nda, doğuştan kardiyolojik problemlerle dünyaya gelen çocukların her türlü teşhis ve tedavileri yapılıyor. Doç. Dr. Erdal Yılmaz, "Bölgedeki ailelerin sosyokültürel ve ekonomik durumunun yetersizliği, hastaların tedavisinde gecikmelere sebep oluyor" dedi.

Hamilelikte alkol ve sigara kullanımı

Bölgede kurulan ilk çocuk kardiyoloji merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyan FÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü, bölgenin gözbebeği konumunda. Çocuk kardiyolojisinin, yetişkin kardiyolojisine göre daha hassasiyet gerektiren bir dal olduğuna dikkat çeken FÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Yılmaz, gebelik dönemlerinde annelerin alkol ve sigaradan uzak durmaları gerektiğini, aksi takdirde çocuklarının doğuştan kardiyolojik problemlerle dünyaya gelme olasılığını tetiklediklerini söyledi. Doç. Dr. Erdal Yılmaz, "Dünya genelinde dünyaya gelen bin canlı bebekten en az bir tanesi, kardiyolojik problemler yaşıyor. Polikliniğimizde günde ortalama 15 hastamıza bakmaktayız. Hastanemizde çocuklara yönelik bir ekokardiografi cihazımız var. Bunun dışında hastalarımıza holter, efor testi ve anjiyo uygulayabiliyoruz. Çocuk kardiyoloji ünitesinin hastanemizde bulunmasının bir avantajı var. Avantajımız, bu hastaların farklı ve yanlış tanılarla ortalarda kaybolmasına engel olmamızdır. Hastalarımıza tanıyı koyup, kendileri için yapılabilecek en iyi tedavi şeklini belirliyoruz. Çocuklarda doğuştan gelen kardiyolojik problemleri tetikleyen bir diğer faktör, annelerin gebelik esnasında alkol ve sigara tüketmeleridir. Özellikle gebelikte alkol tüketen annelerin çocukları, kalbi delik olarak dünyaya gelebiliyor. Ayrıca, çocuklarda sonradan oluşan kardiyolojik problemlerin başında ise romatizmal hastalıklara bağlı olarak gelişen sorunlar gelmektedir. Bölgedeki ailelerin sosyokültürel ve ekonomik yapıları, kardiyolojik hastalıkları bulunan çocukların tedavilerinde büyük engel teşkil ediyor. Kimi aileler, çocuklarının kalplerindeki deliklerin çocuk büyüdüğünde geçeceğini düşünüp, doktora başvurmuyor. Bu da ileriki dönemlerde büyük sıkıntılara yol açıyor" şeklinde konuştu.

Birinci dereceden yakınlarında kalp hastalığı ya da kardiyolojik problemleri olan çocukların büyük risk taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Yılmaz, bu tür ailelerin çocuklarının sağlıklı dönemlerinde dahi doktor gözetiminde tutulmaları gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Birinci dereceden yakınlarında kalp hastalığı bulunan kişiler, mutlaka gebelik dönemlerinde ve çocukları dünyaya geldiğinde, sağlık durumları iyi olsa dahi, doktor kontrolünde bulunmalıdır. Bu tür durumlarda çocuklar, kardiyolojik açıdan büyük bir risk grubu oluşturuyor. Çocuklarda morarma, çabuk yorulma, çömerek sık sık dinlenme ihtiyacı duyma, sık sık nefes alıp verme, vücutta şişkinlik gibi belirtileri fark eden aileler, en kısa sürede uzman bir doktora başvurmalıdır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler