HABER

Hamilelikte bunlara DİKKAT!!!

Jin.Op.Dr.Rami Asker hamilelikte nelere dikkat etmek gerekir konusunu sizler için yazdı

Hamilelikte bunlara DİKKAT!!!

Gebelik süresince anne adayları gebelikleriyle ilgili hiçbir sorun veya rahatsızlıkla karşılaşmazlarsa dahi peryodik gebelik takip muayenelerini ihmal etmemeleri ve rutin tetkikleri yaptırmaları şart.

Gebeler hamileliğin getirdiği bir takım önemsiz şikayetleri olabileceği gibi ( hafif bulantı ve kusma,sık sık uyku isteği ) ayrıca bir takım şikayetler var ki karşılaştıkları zaman kadın doğum uzmanına başvurmaları lazım, bunlar;

*Şiddetli bulantı ve kusmalar ,özellikle kilo kaybına neden olanı tedavi edilmesi gerekir, bu tarz hastalar hastaneye yatırılıp tedavi edilmesi ve damardan sıvı verilmesi gerekebilir ayrıca bulundukları ev ortamlarından uzaklaştırılmaları dahi faydalı olabilir.

*Vajinal kanama veya suların gelmesi düşük veya erken doğum riskinin belirtisi olabileceği gibi ayrıca plasenta ile ilgili bir sorunu yansıtabilir mesela plasentanın aşağıda yerleşmesi veya erken ayrılması gibi,bu durumlarda acil müdahale gerekebilir.

*Vajinal akıntı,özellikle koku veya kaşıntı ile birlikte ise tedavi edilmesi gerekir,bu tarz akıntılar gebelik kesesinin erken yırtılması,erken doğuma yol açabilir ve düşüğede sebebiyet verebilir.

*Gebeliğin özellikle ikinci yarısında kontrol amaçlı yapılan tansiyon ölçümünde tansiyonun yüksek çıkması preeklampsi dediğimiz hastalığın belirtisi olabilir ayrıca baş ağrısı varsa tansiyonun mutlaka ölçülmesi lazım, çünkü bu şikayet yüksek tansiyonun belirtisi olabilir.

*Sıksık idrara çıkma,idrarı yaparken yanma hissi,kasıklarda veya böbreklerde ağrı hissi idrar yolu iltihabının belirtisi olabilir,bu durumda mutlaka tam idrar tahlili yapılmalı,böbrekler ultrasonla incelenmeli ve infeksiyon varsa tedavi edilmeli.

*Kasıklarda sancı hissi düşük başlangıcı veya erken doğumun işareti olabilir o tarz şikayetlere dikkat edilmeli,sık gelen ve şiddeti artan sancılar olursa kadın doğum doktoruyla irtibata geçilmeli.

*Gebelik sırasında bacaklarda varis veya makatta hemoroid (basur) oluşabilir veyahut zaten varsa ağırlaşabilir, varis durumunda doktorunuz size varis çorabı ve otururken bacakların yüksekte tutulmasını önerebilir,hemoroid durumunda kabızlık varsa doktorunuz size gebelikte kullanabileceğiniz dışkı yumuşatıcı ilaçlar verebilir.

*Vücutta hızlı oluşan özellikle yüzde ve ellerde meydana gelen şişkinlikler,hızlı kilo alma veya verme doktorunuza başvurmanızı gerektirir

*5.gebelik ayından itibaren bebek hareketlerinin hissedilmemesi veya hareketlerin durması acil ultrason muayenesi gerektirir.

En Çok Aranan Haberler