HABER

Hamilelikte diş bakımı nasıl olmalı?

Hamilelik sırasında, ağız florası ve ph'sı (yani ağız içi yapısı, doğal olarak zaten mevcut bazı bakteriler ile ağız içi asit-baz dengesi) ile hormonal yapı, değişebilmektedir. Bu sebeple masum bir çürük derinleşebilmekte veya ihmal edilen bir kök ve kanal enfekte olabilmektedir. Bu da sonuçta hamilelik sırasında; ağrılara, dişeti sorunlarına ve hatta iltihaplı diş eti şişkinliklerine neden olabilmektedir.

Hamilelikte diş bakımı nasıl olmalı?

Ayrıca hamilelik dönemi bazı anneler açısından, iç bulantıları hatta kusmalarla geçebilmektedir. Mide asiditesi, ağız asit-baz dengesinden farklıdır. İşte tüm bu gerekçeler nedeni ile, ağız ve diş etlerinin de böyle bir hamileliğe hazır olması zorunludur.

Bebeğin ana rahminde tutunup gelişmeye başladığı ilk aylar çok daha önemli ve daha titizlikle davranılması gereken aylardır. Bilindiği gibi; anne ile çocuk arasındaki tüm ilişki ve bağ, 'göbek bağı' adı verilen bir atar-toplar damar sistemi ile sağlanmaktadır. Biz diş hekimleri'de çoğu zaman, içinde vazo-konstrüktör ajan içeren anestezi iğnelerini yapmaktayız. İşte bu da, çocuğu besleyen göbek bağlantısında ki damarlarında büzülmesine neden olabilmekte ve hatta bilinçsizce yapılan bu iğneler, düşüklere dahi neden olabilmektedir. İşte bu önemli neden gereği, anneyi kontrol altında tutan kadın-doğum uzmanının bilgi ve onayı ile, diş hekiminin, içinde 'damar büzücü ajanlar içermeyen' anesteziler kullanması tavsiye edilir.

Hamilelik sırasında; doğal olarak sağlıklı olan diş etlerinde de kanamalar ve sağlıklı dişlerde de hassasiyetler oluşabilir. Bu durumda halen ülkemizde mevcut diş macunları ile dişler, kuralına uygun fırçalanmalıdır. Hatta bu amaçla; diş hassasiyeti için Sensodyne çeşitleri ve diş eti sorunları için Parodontax çeşitleri, hamilelik dönemince oluşabilecek sorunlara karşı kullanılması uygun olacaktır.

Ayrıca hamilelik sırasında röntgen şualarının da bebeğe ve anneye olumsuz etkileri vardır. Bu sebeple eğer bir röntgen çekimi gerekiyor ise, bu amaca uygun üretilmiş 'kurşun önlükler' anneye giydirilir. Ayrıca; daha düşük şua veren (ki şimdilerde bilgisayar aracılığı ile çekilen, RVG'ler) röntgen cihazları olarak kullanılmalıdır.

Anne karnında gelişmeye başlayan bebek, tüm ihtiyaçlarını ana kaynak olan annesinden sağlamaktadır. Bebeğin; kemik ve diş jermlerinin gelişimi için, kalsiyuma ihtiyacı vardır. Hamile bir kadının günlük kalsiyum ihtiyacı 1200 miligram kadardır. Bu da yaklaşık 1,5 litre süt veya muadili yoğurt-peynir ve kalsiyumca zengin gıda alınması anlamını taşır. Bunun muadili bir takviye tablet alınacak ise, bu kalsiyum tabletleri de doktor tavsiye ve gözetiminde yapılmalıdır.

Eğer yukarıdan beri anlatılanlara riayet edilmez ise, halk arasında yaygın anlayış; "Her hamilelik bir diş'e mal oluyor" söylentisi gerçekleşebilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler