Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, toplumda, X-Ray cihazından geçmekten, cinselliğe kadar gebelikle ilgili yer etmiş bir çok yanlış inanış bulunduğunu, oysa hamilelikte güvenlik kapılarından geçmenin sakıncası olmadığını, gebeliğin son 3 haftasına kadar cinsel ilişkide bulunmanın herhangi bir olumsuz etkisinin gösterilmediğini ve spor yapılmasının da gebeliğin seyrini olumsuz etkilemediğini bildirdi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, kadınlar için son derece fizyolojik bir süreç olan gebelikle ilgili toplumda yer etmiş bir çok yanlış inanış bulunduğunu bildirdi.
Kadınların gebelik sürecinde sağlıklı, mutlu ve aktif bir biçimde yaşamlarını sürdürebilmeleri için bu süreçle ilgili doğru bilgilere sahip olmalarının önem taşıdığını vurgulayan Yaralı, gebelik dönemine ilişkin doğru bilinen yanlışlarla ilgili şu bilgileri aktardı:
''-Gebeler güvenlik kapılarından geçemez: Güvenlik kapıları metal detektörü barındırırlar. Herhangi bir röntgen ışın söz konusu değildir. Bu nedenle güvenlik kapılarından geçmek sakıncalı değildir.
-Cep telefonları, bilgisayar ve mikrodalga fırın kullanmak risklidir: Gebelik sürecinde cep telefonu ile konuşmak, bilgisayar veya mikrodalga fırın kullanmak sakıncalı değildir.
-Sinek öldürücü ilaçlardan uzak durulmalı: Gebelik sırasında sivrisinek için tabletler veya sıvı şeklinde insektisidler kullanılabilir. Sprey şeklinde cilde sıkılan sivrisinek kovucuların zararı gösterilmemiştir.
-Seyahat etmek sakıncalıdır: Gebelerin hava, deniz veya karayolu ile seyahat etmeleri sakıncalı değildir. Hamileliğin son 4 haftasına kadar otomobil kullanmalarında sakınca yoktur. Emniyet kemerlerinin ise mutlaka bağlanması gerekir. Havayolu ile seyahat edecek olan gebelerden 26. haftadan sonra sakıncalı olmadığına dair doktor raporu istenir. Uçak yolculuğunun 3 saatten daha kısa olduğu durumlarda ve gebelik ile ilgili herhangi bir risk faktörü yoksa yolculuk sırasında hareket, bol sıvı alınması ve baldır egzersizleri yeterlidir. Yolculuğun daha uzun sürdüğü durumlarda ise bunlara ek olarak diz altı varis çorabı giyilmesi gerekir. Risk faktörleri taşıyan gebelerde ise yolculuktan 3 gün önce bebek aspirini başlanması veya yolculuk günü ve ertesi gün düşük dozda heparin verilmesi önerilir. Deniz yolu ile seyahat edecek olan gebelerde özellikle ilk 3 ay içinde bulantı ve kusmaların artabileceği bilinmelidir. Bunun dışında deniz yolu ile seyahat etmek sakıncalı değildir.
-Gebelikte cinsellik tehlikelidir: Kanama veya erken doğum tehdidi gibi durumlar olmadığı takdirde gebeliğin son 3 haftasına kadar cinsel ilişkide bulunmanın herhangi bir olumsuz etkisi gösterilmemiştir. Gebelik sırasında orgazm olmanın erken doğumu başlatacağı şeklindeki inanç ise tamamen yanlıştır.
-Beslenmeyle ilgili yanlışlar: Gebelikte beslenme kuralları gebe olmayan kadınlardaki sağlıklı beslenme gibidir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan üç ana yapı taşının dengeli olarak alınması gereklidir. Bunlar protein, kalsiyum ve vitamin-mineral gruplarıdır. Proteinlerin ana kaynağı hayvansal besinlerdir. Esansiyel olarak adlandırılan amino asitlerin hepsini içermemelerine rağmen bitkisel proteinler de hayvansal proteinlerin yerini kısmen tutabilir. Vejetaryenlerde gebeliğin seyri genellikle normaldir. Kırmızı et yenmesi şart değildir ve tavuk ve balık kırmızı etin yerini tutabilir. Balık haftada iki defa yenebilir. Denizde uzun süre yaşayan büyük balıklar etlerinde bazı ağır metalleri biriktirdikleri için çok sık tüketilmemeleri gerekir. Kalsiyum kaynağı olarak süt ve süt ürünlerinin bebeğin kemik gelişimini karşılamaları için yeterli miktarda alınmaları gerekir. İlerleyen gebelik haftalarında günde ortalama 400 miligram kalsiyum alınması gerekir. Çoğul gebeliklerde bu miktar artar. Günde iki su bardağı süt, bir küçük kase yoğurt ve iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketilmesiyle yeterli miktarda kalsiyum alınabilir. Süt ve süt ürünlerinin yarım yağlı veya yağsız yenmesinin herhangi bir zararı yoktur. Gebelik sırasında günde 1–2 bardak açık çay, 1 bardak kahve ve 1 bardak kola içilebilir. Sosyal bir ortam olduğunda az miktarda alkol alınmasının bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Pişmiş olarak şarküteri yenilebilir. Çiğ ve az pişmiş etten uzak durulmasında yarar vardır. Suşi yenebilir.
-Gebelikte spor zararlıdır: Spor yapılmasının gebeliğin seyrini olumsuz olarak etkilediğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Profesyonel sporcularda bile gebelik genelde normal seyreder. Uzun mesafe koşucularında gebelik süresince spora devam edildiği durumlarda bile normal gebelik sonuçları bildirilmiştir. Aksine bir gereksinim (kanama, erken doğum riski, çoğul gebelik, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi) olmadığı takdirde spora devam edilebilir. Yer hareketleri, hafif ağırlık çalışmaları, yüzme, tenis gibi sporlarla uğraşılabilir. Koşu bandı, bisiklet ve kürek çekme yapılabilir.''