Hamileliğin 8. haftasında başlayan bulantılar 16. haftaya kadar sürebilir.Hamilelikte yükselen B-HCG hormonuna bağlı oluşan bulantı çoğul hamileliklerde daha fazla olur. Sık sık ve az yemek ile önlenebilen bulantılarsağlıklı bir hamileliğin göstergesidir.
Aşırı bulantı ve kusmalarda kilo kaybı,susuzluk. asidoz kusmaya bağlı kas güçsüzlüğü istemsiz kasılmalar, pıhtılaşmabozuklukları ve psikolojik bozukluklar olabilir. Aşırı kusmaya bağlı çok nadiren yemek borusunun yırtılması, bazı beyin hasarları, karaciğer veböbrek yetmezlikleri de görülebilir. Böyle bir durumda hemen doktorunuza haber verin.
Hamileliğin 5-6 haftasında başlayan bulantılar 3 ay devamedip daha sonra azalır. Yağlı, baharatlı ve ağır gıdalar mide bulantısını artırır. Bu sebeple hafif ve kuru gıdalar tercih edilmelidir. Az ve sık öğünlerlebeslenerek midenin boş kalması önlenmeli ve sıvı alımı artırılmalıdır.
Halk arasında bitki çaylarının bulantıya iyi geldiği söylense de dikkatli içmelilerdir. Papatya, nane, zencefil, kuşburnu gibi bitki çaytları hamilelerin hözellikle miktarlarına ve sıklıklarına dikkat ederek içebilecekleri bitki çaylarıdır. Amayine de içip içemeyeceklerini doktorlarına danışmalarında yarar vardır.
Ayrıca düşük kan sekeri, potasyum ve magnezyum dengesizliği, B6 vitamininin düşük seviyede seyretmesi, stres ve yoğun çalışma temposu, yemekten hemen sonra dişlerin fırçalanması da bulantıların belli başlı sebepleridir.
Bulantıları azaltmak için şunları yapın:
• Bulantıların yoğun olduğu süreçte anne adayları yemek, sigaraa, alkolve parfüm kokusundan uzak durun, bol bol temiz havada yürüyüşler yaparak bu süreci en sağlıklı şekilde atlatın.
• Hafif ve kuru gıdalar tercih edin.
• Günde 3 öğün yerine en az 6 öğün, az ve sık yemek yiyin.
• Sıvı alımını artırın ama yemeklerden 1 saat sonra su içmeye başlayın.
• Dinlenin ve mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalışın.
• Evdeki düzeni, bulantıyı azaltacak şekilde degiştirin ve gerekirse yemekleri başka birisinden hazırlamasını isteyin.
• Kusma çok şiddetli ve su kaybı fazla olduğunda yatak istirahatı yapın ve gerektiğinde damardan beslenmeye geçin. 48 saat sonra ağızdan gıda
alımına başlayarak damardan beslenmeyi yavaş yavaş azaltın.
• Temiz hava iyi gelir. Bu nedenle odanızın pencerisini açık tutun ve kısa yürüyüşlere çıkın. Bu, mide bulantınızın geçmesine yardımcı olacaktır.
• Mide bulantısını azalmak için yemeklerden sonra 10-15 dakika dik pozisyonda oturun.
• Gece yatmadan önce yoğurt, süt meyve suyu ve kraker gibi hafif
yivecekler tüketin. Bunlar, sabah bulantılarını azaltır.