Hamilelik hormonunun artmasıyla beraber çoğu kadın mide bulantısı yaşar. Gebe kadınların yüzde 1'de Cambridge Düşesi Kate Middleton gibi hiperemezis gravidarum adı verilen daha şiddetli bulantılar yaşayabiliyor. Bu durum bulantının çok şiddetli olduğu durumlarda kilo kaybına, dehidrasyona ve tıbbi yardımlara kadar uzanabiliyor. Ancak hamilelikte mide bulantıları 18 hafta sonra kayboluyor. Hamilelikte mide bulantılarının nedeni tam olarak belli değil ancak en popüler teori gebelik hormonunun artması olarak gösteriliyor. Kusma postrema alanı adı verilen beynin alt kısmında bir alan tarafından kontrol edilir. Hamilelik döneminde görülen mide bulantısı fizyolojik bir durumdur ve anne adaylarının yüzde 70'inde görülür. Gebelik döneminde görülen mide bulantısının nedeni östrojen ve Beta HCG hormonlarının seviyesinin artmasıdır. Hormon düzeylerindeki değişiklikler, her hamilede farklı olduğundan bulantı ve kusma da her hamilede aynı değildir. Çoğul hamileliklerde bu hormon düzeyleri daha da fazla olacağından bu kişilerde yakınmalar daha fazla olur. İlk üç ayda bulantı kusma hissetmeyen hamilelerin oranı yüzde 20'dir. Geri kalan yüzde 80?de de çeşitli derecelerde mide bulantısı görülür. Östrojen ve Beta HCG hormonlarının beyinde bulantı merkezlerini uyarır ve bulantıya neden olur. Gebelik dönemindeki mide bulantısı 6. haftadan sonra başlar ve 12. haftaya kadar devam eder. Hamileliğin 3. ayına kadar bulantı şiddeti yükselebilir.
Hamilelikte bulantı süresi
Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısı fizyolojik bir olaydır. Mide bulantısı gebeliğin 12. haftasına kadar devam eder. Ancak bazı anne adaylarında 16. haftaya kadar mide bulantısı görülebilir. Gebelik döneminde görülen mide bulantısının nedeni östrojen ve Beta HCG hormonlarının seviyesinin artmasıdır. Hormon düzeylerindeki değişiklikler, her hamilede farklı olduğundan bulantı ve kusma da her hamilede aynı değildir. Çoğul hamileliklerde bu hormon düzeyleri daha da fazla olacağından bu kişilerde yakınmalar daha fazla olur. İlk üç ayda bulantı kusma hissetmeyen hamilelerin oranı yüzde 20'dir. Geri kalan yüzde 80'de de çeşitli derecelerde mide bulantısı görülür.
Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen besinler:
Hamilelikte mide bulantısına en iyi gelen şey, mide bulandıran yiyecek ve kokulardan uzak durmaktır.
Bebeğin beslenemeyeceği korkusunu akıldan çıkarmak gerekir. Bebek her halükarda besinini alacaktır.
Azar azar, sık aralıklarla, kuru ve tuzlu gıdalar tercih edilmelidir.
Evin içerisinde çiçek, deterjan gibi koku yayan şeyler mümkünse balkona konmalıdır.
Sabah yataktan kalkmadan başucunda bulundurulan tuzlu krakeri yedikten sonra 30 dakika daha yatar pozisyonda durup ardından ayağa kalkmak ani sabah kusmalarını önleyebilir.
En rahat tüketilebilecek gıdalar; kokusuz beyaz peynir, simit ve çaydır.
Hamilelik döneminde anne adayının yatağın yanında bisküvi gibi kuru yiyecekler bulundurması ve kalkına hemen yemesi gün içerisinde yaşanacak mide bulantısının şiddetini azaltır.
Anne adayının gün içerisinde en az 6 öğün ama az miktarda yemek yemesi önemlidir. Bu öğünlerde içeriği yüksek değil miktarı düşük yiyecekler tercih edilmelidir. Anne adayının ana öğünde bütün yiyecekleri bir arada yemek yerine su ve çorba gibi hacimli yiyecekleri öğün aralarında tüketmesi gerekir. Çünkü su ve çorba gibi besinler mide gerilimini artırır ve mide bulantısına neden olabilir.
Papatya, ıhlamur gibi bitki çayları mide bulantısı riskini azaltır. Aynı şekilde nane çayının içerisine limon sıkılarak içilmesi mide bulantısına iyi gelebilir.
Zencefilin mide bulantısına iyi geldiği biliniyor. Taze zencefilden bir kaç dilim kesip bir fincan sıcak suya atarak 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra çay gibi içebilirsiniz. Hatta bazen zencefili koklamak bile mide bulantısını geçirebilir. Yine aynı şekilde limon koklayabilir ya da çayınıza bir iki damla limon suyu ekleyebilirsiniz.