Hamilelikte seks sakıncalı mı? Hamileler için seks pozisyonları hangileri? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe, Mynet Kadın okuyucuları için hamilelikte cinsel ilişki hakkında merak edilen 5 soruyu yanıtlıyor.
Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?
"Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar vermez. Çünkü bebek koruma altındadır. Karında ve rahimin içerisinde, oldukça kalın bir duvar tarafından çevrelenmiş oda içerisinde yaşamaktadır. Ayrıca amniyo sıvısı içerisinde serbest bir şekilde hareket etmekte ve vajina sonunda yer alan rahim ağzı da sıkıca kapalıdır. O yüzden ilişkinin bebeğe zarar verme ihtimali yoktur. Ancak pozisyon iyi ayarlanmazsa, rahim üzerine basınç olacak bir pozisyon seçilirse veya sular geliyorsa, baba adayında bir enfeksiyon söz konusuysa bu tür durumlarda cinsel ilişki bebeğe zarar verebilir. Bu durumlar söz konusu olmadığı sürece ve ilişkinin hafta içerisindeki sıklığı çok yüksek olmadığı müddetçe gebelikte cinsel yaşamın bebeğe zarar verme ihtimali son derece azdır.
Hamileler için önerilen seks pozisyonları nelerdir?
Hamilelikte cinsel ilişki için önerilen pozisyonların ortak özelliği, bebeğe hiçbir şekilde baskı yapmayacak ve anne adayının da rahatsız olmayacağı bir pozisyondur.
Anne adayı, hamileliğinin son haftalarında karnı büyümüş olduğu için, karnına en ufak bir baskıda hem ağrı duyacak hem de korkacaktır. İlk 3 aylık dönemde de bu olacaktır. O yüzden ilişki pozisyonunu belirlerken bebeğe mekanik bir baskı olmayacağından emin olmak dışında, anne adaylarının tercihlerini de dikkate almak gerekir.
Bu nedenle pozisyon belirlerken daha çok anne adayının kendini rahat hissettiği ve rahime mekanik olarak baskının olmadığı pozisyonlar tercih edilmelidir.
Hamilelikte orgazm neden daha farklı olur?
Hamilelikte orgazm çoğu zaman farklı olur. Kadınlar bazen de hamilelikte orgazm olamayabilir.
Orgazm ruhsal bir süreçtir ancak tabii ki tetikleyicisi (klitoral veya vajinal orgazm) mekaniktir. Hamilelik döneminde bu bölgelere kan akımı arttığı için orgazm daha kuvvetli olacaktır. Ancak kadın kendini herhangi bir şekilde rahatsız hissediyorsa, bu tetikleyiciler ne kadar kuvvetli olursa olsun kadın ruhsal olarak bu orgazmı güçlü hissetmeyecektir.
Anne adayları, ilk 3 aylık dönemde genellikle cinsel ilişki arzusunda bir azalma yaşarlar. Son 3 aylık dönemde de istek azalır. Orta üç aylık dönemde genelde ilişki arzulamakta artış görülür. Bu artışı takiben de genel olarak ilk 3 ayda azalmış olan ilişki sıklığı artar. Bu anne adayları yaşadıkları orgazmın daha güçlü olduğunu söylemektedirler.
Hamileliğin kaçıncı ayına kadar cinsel yaşam devam eder?
Hamilelikte cinsel yaşam, doğumun başladığı ana kadar devam edebilir. Ama kadının suyu gelmişse ve doğum sancıları başlamışsa tabii ki ilişki olmayacaktır.
Anne adayları genellikle son haftalarda ilişkiye çok istekli değildirler. Kendilerini rahatsız hissedebilirler, mide yanmaları olabilir, uykusuzluk ve nefes darlığı çekebilirler. Genel olarak kendilerini isteksiz hissedebilirler.
Genelde bir kısıtlama söz konusu olmamasına karşın, doktor bu ilişkiyi kısıtladıysa, bu tür durumlarda ilişki sakıncalıdır. Çünkü bebeğin su kesesi açıldıktan sonra içeriye bakteriler dolmaya başlayacaktır, bu da bebek açısından ciddi sorunlara yol açabilecektir.
Hamilelikte hangi durumlarda cinsel ilişki sakıncalıdır?
Hamilelikte cinsel ilişkinin sakıncalı olduğu durumlardan biri, anne adayında kanama varsa yani düşük tehlikesi varsa söz konusudur. Cinsel ilişki düşüğü kolaylaştıracağı için cinsel ilişki sakıncalıdır.Tekrarlayan bir düşük söz konusuysa, kadının daha önceden yaşadığı düşükler varsa, o düşüklerin olduğu döneme gelindiğinde ilişkinin kısıtlanmasında büyük fayda vardır.
Erken doğum riskinin olduğu durumlarda da ilişki sakıncalıdır.Anne adayının su kesesi açılmış olabilir, doğum beklenmektedir. Bu sürede cinsel ilişki kesinlikle yasaktır.
Kesin yasakların dışında, genel eğilim olarak ilişkinin yasaklanması da söz konusudur. Bunlardan bir tanesi tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisinde genellikle ilk 12 haftada ilişkiyi yasaklama eğiliminde oluruz. İlk 3 ay ve son haftalarda çiftler genelde ilişkiye girmeyi çok fazla uygun bulmazlar. Çoğul gebelik taşındığı için de ilişki yasaklanmış olabilir.Cinsel ilişkide geçerli olan temel prensip doktorun onaylaması sonra da anne adayının onaylamasıdır."