HABER

Hamsi tehlikede

ORDU (İHA) - Tuna Nehri kanalıyla Avrupa'nın, Don ve Dinyeper Nehri kanalıyla Baltık ülkeleri ile Ukrayna'nın başta petrol olmak üzere binlerce ton kimyasal atıklarını boşaltması sonucu adeta "ölü deniz" haline gelen Karadeniz'de, eko-sistem dengesinin çökme noktasında olduğu belirtildi.

Karadeniz Kültür ve Çevre Derneği'nin hazırladığı rapora göre, Avrupa'nın üçte birini teşkil eden 17 ülkedeki toplam 160 milyon insanın ürettiği kirliliğinin son varış noktası olan Karadeniz'in Tuna, Don ve Dinyeper ırmakları kanalıyla sanayi, kanalizasyon, petrol ve diğer kimyasal maddelerinin akıtılması sonucu "ölü deniz" haline gelmeye başladığı kaydedildi. Özellikle 81 milyon nüfusun yaşadığı yerleşim yerlerinden geçerek denize ulaşan Tuna Nehri'nin her yıl 10 milyon 830 bin ton kirletici maddeyi Karadeniz'e taşıdığı kaydedilen raporda, aynı nehrin 53 ton petrolü de denize bıraktığı belirtildi.

HAMSİ YİYEN DENİZ ANASI Bütün bu çevre felaketine rağmen ayakta kalmaya çalışan Karadeniz'de ikinci bir tehlikenin daha başladığına dikkat çekildi. Buna göre, uzak batıdan gelen deniz anası benzeri bir yaratığın eko - sistemi etkilediği kaydedildi. Gemilerin yükünü dengelemek için sintine depolarına aldıkları sularla ABD'nin doğu kıyılarından Karadeniz'e gelen Mnemiopsis adlı taraklı deniz anasının, balık yumurtalarını ve denizdeki küçük balıkları ve diğer canlıları yiyerek beslendiğinin ortaya çıkarıldığı belirtilen raporda, bu yaratığın hamsi neslinin tükenmesine zemin hazırladığı da belirtiliyor. Buna göre, hamsinin yok olmasıyla, beslenme bakımından hamsiye bağımlı olan mezgit, uskumru, kalkan ve palamut gibi balıkların da azalmasına yol açabileceği ifade ediliyor.

En Çok Aranan Haberler