HABER

Hamsiye ''gündüz avı yasağı''

Ankara (AA)- Türkiye'nin deniz balığı avcılığı üretiminin yarısından fazlasını oluşturan hamsiye, doğal dengeyi korumak ve avlanma sezonunu uzatmak için gündüz avlanma yasağı getirildi.

İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği İkinci Başkanı Abdullah Denizer, sektör ile işbirliği halinde getirilen yasak uygulamasının başarılı olması halinde, 1,5 aya düşen hamsi av sezonunun 5-6 aya kadar çıkacağını, Nisan ayına kadar hamsi yemenin mümkün olacağını söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, plansız avlama nedeniyle stoklarının azalmasını önlemek ve avlanma sezonunu uzatmak amacıyla, 19 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile hamsiye gündüz avlanma yasağı
getirdi. Buna göre, ava gidiş ve dönüş hariç, gırgır ağları ile hamsi avcılığı sadece 16.00–06.00 saatleri arasında yapılabilecek. Belirtilen saatler dışında hamsi avlamak amacıyla gırgır ağları denizde bulundurulamayacak.

Uygulama ile hamsinin Türk denizlerinde kalma süresi uzatıldığı için, denizdeki diğer balıkların beslenmesi de kolaylaştırılmış olacak. Bu gelecek dönemlerde, Karadeniz'deki balık popülasyonunun artışı açısından da önem taşıyor. Bakanlık ayrıca, Türk teknelerine, Gürcistan'da hamsi avı yasağı da koydu. Avlanma nedeniyle Türk gemilerine sorun çıkaran Gürcistan, avlanma potansiyeli olmadığı için zor duruma düşünce, iki ülke arasında "acil" balıkçılık anlaşması imzalanması için çalışmalar hızlandırıldı.

İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği İkinci Başkanı Abdullah Denizer'in verdiği bilgiye göre, gündüz avlandığı zaman, deniz üzerindeki hareket ve gürültü nedeniyle, hamsi Türkiye sularından daha kısa sürede kaçıyor. Önceden 5-6 aya kadar süren avlanma sezonu, gece-gündüz süren "hızlı avcılık" nedeniyle 1,5-2 aya kadar indi.
Hamsinin Türkiye sularında daha fazla kalmasını, gündüz hareketini yavaşlatmak amacıyla, bu yıl ilk kez "gündüz av yasağı" getirilmesini istediklerini belirten Denizer, "Artık Akşam 16.00 ile sabah 6.00 arasında ağlar atılıyor. Balıkçı saat 6.00'da ağını attığı zaman, limana dönmesi 8,30'u buluyor. Bu saatten sonra denizin üzerinde gürültü olmadığı için balığın hareketi yavaşlıyor. Biz önceden Fatsa'da ava başladığımız zaman, 1 ay orada kalıyorduk. Ama şimdi, buradaki av 1-2 günde bitiyor.

Oradan Ordu'ya, sonra Giresun'a geçiyoruz. Balıkçı teknesi sayısı da arttığı için gürültümüz de çok oluyor, sezon 1,5-2 ayda bitiyor. Bu yıl, balığın Türkiye sularında daha fazla kalmasını sağlamak amacıyla gündüz avı yasağı getirilmesini istedik. Önceden, Nisan'a kadar avlanabiliyorduk. Amacımız bunu tekrar gerçekleştirmek"dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler