Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Ek bir karar alınarak başta üniversitelerde ikinci öğretimde çalışanlar ile fazla mesai yapan ve Kredi Yurtlar ile Milli Eğitim’de fazla çalıştırılan memurların fazla çalışma ücretleri bir an önce ödenmelidir” dedi.
Yazılı açıklama yapan Hanefi Bostan, kurumların teşkilat kanunlarında ve diğer farklı mevzuatlarda öngörülen ikramiye, fazla çalışma ücreti gibi ödemelerin, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 15.01.2012 tarihi itibarıyla sona erdirildiğini, ancak Anayasa Mahkemesi’nin bu hükmü iptal ettiğini söyledi. Bostan, “2 Kasım 2011 Tarihinde çıkarılan 666 sayılı KHK ile gerek Anayasa ve gerekse kanunlarla belirtilmiş olmasına rağmen, kamu görevlilerinin en temel mali ve sosyal haklarından biri olan ek ödeme ve eşit işe eşit ücret konusunun, toplu sözleşme sürecinden kaçırılarak, tek taraflı bir düzenleme ile hatta TBMM’den, yasama denetiminden dahi kaçırılarak Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmesinin yanlış olduğunu vurgulamakta fayda vardır. Toplu sözleşme masasının konusunu teşkil etmesi gereken ek ödeme ve fazla çalışma ücretinin KHK ile düzenlenmesi doğru bir yaklaşım olmamıştır. Bu nedenle ek ödeme kararnamesinin taraflarla yapılacak toplantı ile yeniden belirlenmesi gerekmektedir” dedi.
Bostan, kamu kurumlarının personellerine kendi teşkilat kanunlarında yer alan hükümler çerçevesinde fazla mesai ücreti ödemekteyken, 666 sayılı KHK ile fazla çalışma ücretleri ve hangi personelin fazla çalışma ücretinden faydalanabileceği hükmünün kaldırıldığını belirterek, “Kurumun önerisi ve Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine belirlenen fazla çalışma ücreti, Yetki Kanununda yeri olmadığı ve açık bir düzenleme yapılmadığı için kamu çalışanlarının fazla mesai ödemesi yapılamamaktadır. Kanunla belirlenmiş olmasına rağmen; Üniversitelerde ikinci öğretim yapılan birimler ile Kredi Yurtlar ve Milli Eğitimde fazla çalışan memurlara fazla çalışma ücretleri ödenmemektedir. Özellikle Üniversitelerde ikinci öğretimde görev yapan personel, ekonomik açıdan büyük mağduriyet yaşamakta ve ikinci öğretimde tamamen angarya haline gelen bu görevi yapmak istememektedirler. Kamu çalışanlarının fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi büyük bir mağduriyet oluşturmaktadır. Fazla çalışma ücretini alamayarak hak kaybı yaşayan kamu çalışanının mağduriyeti göz ardı edilmemelidir” dedi.
22 Şubat 2013 tarihinde sendika olarak Maliye Bakanlığı’na bir rapor vererek bu ve buna benzer mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini talep ettiklerini dile getiren Bostan, açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Bakanlar Kurulunun 13 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararında üniversite, Kredi Yurtlar ve Milli Eğitimde fazla çalışan memurların mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır. Sadece Maliye Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında çalışan memurlar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü ve Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünde istihdam edilen memurlardan bir kısmının fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi kararlaştırılmıştır. Ancak bu düzenleme adil ve doğru bir düzenleme değildir. Ek bir karar alınarak başta üniversitelerde ikinci öğretimde çalışanlar ile fazla mesai yapan ve Kredi Yurtlar ile Milli Eğitimde fazla çalıştırılan memurların fazla çalışma ücretleri bir an önce ödenmelidir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz