Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Türkçemize sahip çıkalım” dedi.
Dil Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Bostan, “Türk Dil Bayramımızın 80. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi gören dil; varlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bir toplumu bütünleştiren, milli kültür ve milli kimliğimiz için hayati öneme sahip bir unsurdur. Türk dili bugün yıpratılmaya, kuşatma altına alınmaya çalışılmaktadır. Oysa Türk varlığının teminatı olan Türkçemize sahip çıkmak ve Türkçe’yi korumak çok önemlidir” dedi.
Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okullarda okutulduğunu hatırlatan Bostan, “Dilimiz bir yandan yabancı dillerin istilasına uğrarken, diğer yandan ana dilde eğitim talebi ve bu doğrultudaki tartışmalar belli güruhlar tarafından sürekli gündeme getirilmektedir. İki dilli bir toplum oluşturma gayretinde olanlar artık bunu açık açık dile getirirken, yaptıkları kirli propagandalarla hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadır. Bugün Kürtçe okullarda seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Teröristler silahla başaramadığını, dili kullanıp, insanları ayrıştırarak başarma gayretindedir. Kürtçenin seçmeli ders olması, bölünme sürecinin ve dilimize darbe vurmanın önemli bir adımıdır. Üstelik terörist talepler bununla sınırlı kalmayacak, sıra ana dilde eğitim talebine gelecektir” ifadelerini kullandı.
Türkçe diline yönelik birçok tehlikenin söz konusu olduğunu belirten Bostan, “Türkçe dersinin ilkokullarda azaltıldığı günümüzde cadde, sokak, kahve, restoran, alışveriş merkezleri ve işyerlerinde Türkçe isimlere rastlamak da zorlaşmıştır. Dünyanın başka hiçbir ülkesinde ana dili dışında bu kadar çok yabancı dilde, tabela adına rastlamamız mümkün değildir. Çok zengin olan dilimizi, yabancı sözcüklerden arındırmak yerine yabancı sözcüklerle deforme etmek de son derece sakıncalıdır. Ne yazık ki Türkçe’yi doğru konuşamayan, Türkçe ile yabancı sözcükleri bir arada kullanan bir nesille karşı karşıyayız. Acı ama gerçek, gençlerimiz giderek kendi diline yabancılaşmaktadır” dedi.
Türk dilinin dünyada hak ettiği değeri göremediğini ifade eden Bostan, şunları kaydetti:
“Bu konuda siyasetçilere, sanatçılara, medyaya büyük görev düşmektedir. Ulu Önder Atatürk dile o kadar büyük önem veriyordu ki, 26 Eylül 1932 tarihinde Türk Dil Kurultayı gerçekleştirilmiştir. Ulu Önder’in dil konusundaki hassasiyeti tüm siyasetçilerimize örnek olmalıdır. Ayrıca dil konusunda toplumsal farkındalığın artırılması, dil bilincinin oluşturulması, dil ile ilgili kurultayların sık sık yapılması, çocuklarımıza dil eğitiminin eksiksiz olarak verilmesi, dilimize yönelik yürütülen olumsuz kampanyalara geçit verilmemesi çok önemlidir. Bu vesileyle Türk Dil Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutluyor, Türkçemiz için toplumun tüm kesimlerinin ortak hareket etmesini, Türk dili konusunda herkesin duyarlı davranmasını istiyoruz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz