HABER

Hangi meslek ne kadar sigara içiyor?

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, dünyada 15 yaş üstü 1 milyar 200 milyon kişinin sigara içtiğini belirterek, Türkiye'de en fazla sigara tüketenlerin şoförler, en az içenlerin ise imam ve müezzinler olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yasemin Açık, bazı gelişmiş ülkelerde kadınların erkeklere oranla daha fazla sigara içtiğini ifade ederek, sigaraya karşı mücadelede daha ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Açık, "Erkeklerde sigara içme oranı yüzde 47, kadınlarda ise yüzde 12'dir. Ülke bazında incelendiğinde, Kanada ve İsveç gibi bazı gelişmiş ülkelerde kadınlar erkeklerden daha fazla oranlarda sigara içmektedir. Kanada'da sigara içme oranı erkeklerde yüzde 23, kadınlarda yüzde 27, İsveç'te ise erkeklerde yüzde 17, kadınlarda yüzde 22'dir. İngiltere ve ABD gibi bazı ülkelerde erkekler ile kadınlar benzer oranlarda içmekteler. İngiltere'de erkekler yüzde 29, kadınlar yüzde 28, ABD'de erkekler yüzde 28, kadınlar yüzde 23 oranında sigara içmektedirler" dedi.

Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranlarının yüzde 20-30 civarında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yasemin Açık, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ancak ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde hem sigara içme oranları yüksektir hem de erkekler kadınlara göre daha fazla sigara içmektedir. Ülkemizde sigara içme oranı erkeklerde yüzde 57, kadınlarda yüzde 13, Rusya'da erkeklerde yüzde 63, kadınlarda yüzde 14, Çin'de erkeklerde yüzde 63, kadınlarda yüzde 8'dir. Ülkemizde bazı meslek gruplarında sigara içme oranlarına bakıldığında imam ve müezzinler yüzde 25, sporcular 34.9, hekimler yüzde 43, artistler yüzde 46.2, öğretmenler yüzde 48.6, gazeteciler yüzde 63.9, polisler yüzde 64.7, şoförler yüzde 74.3 oranında sigara içmekteler."

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sigarayı, "Dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını" olarak nitelendirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Açık, "Tütün ürünleri dünyada her yıl 4 milyon insanın ölümüne yol açmaktadır. Gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 10 milyon insanın ölümüne neden olacaktır. Gelişmiş ülkelerde sigara satma oranları düşen sigara firmaları, gelişmekte olan ya da geri kalmış ülkelere yönelmeye başlamışlardır. Sigara yüzünden dünyada her 6.5 saniyede 1 kişinin öldüğü ve sigaranın dünya ekonomisine yılda yaklaşık 200 milyar dolarlık zarar verdiği belirtilmektedir. Türkiye'nin halen yılda 2,7 milyar dolar ekonomik kaybı olmaktadır. Yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle erken ölmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde tütün tüketimi hızla düşerken, ne yazık ki ülkemizde son 20 yılda yüzde 80 oranında artmıştır" dedi.

En Çok Aranan Haberler