ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılan paten başvurularında alınan harçlara bir de Maliye Bakanlığı'nın aldığı katma değer vergisinin eklendiğinden yakınarak, "Patent ücretlerinde asgariye inilmesini, gerekirse para alınmamasını talep ediyoruz" dedi. Patentli
bir ürünün firmalara 5 yıllık maliyetinin de 9-13 milyar lira olduğunu belirten Aygün, "Devlet para kazansın ama buluşlardan ve Ar-Ge'den kazanmasın" diye konuştu.
ATO ve TPE işbirliği ile düzenlenen 'Rekabette Yeni Boyut; Patent, Marka, Tasarım' konulu panel ATO Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Panelde bir konuşma yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin patent fakiri bir ülke olduğunu ifade ederek, bunun toplum olarak patente, Ar-Ge'ye ve teknolojik gelişmelere önem verilmemesinden kaynaklı olduğunu kaydetti. Türkiye'de alınan patentlerin yüzde 90'ının yabancılara ait olduğunu da savunan Aygün, Türkiye'de en çok patent alan ülkenin ABD'de olduğunu ikinci sırada Almanya, üçüncü sırada da Fransa'nın yer aldığını söyledi. 1993-2003 yılları arasında 22 bin patent başvurusu olduğunu ve bu rakama Japonya'da 15, ABD'de de 20 günde ulaşıldığını bildiren Aygün, 2003 yılında Japonya'da 476 bin, ABD'de 371 bin patent başvurusu yapılmışken, Türkiye'de bu rakamın 3 bin 200'e düştüğünü kaydetti. Türkiye'nin gelişmişliğinin 5 yıl önceki haliyle değil, diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslama yapılarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Aygün, gayrı safi milli hasıla rakamlarının da gelişmişliğin bir göstergesi olarak siyasilerin söylediklerinin tersini ortaya çıkardığını söyledi.
Dün başlayan ve cep telefonlarına cihazın kaçak olduğuna yönelik gelen mesajlar hakkında da bir değerlendirme yapan Aygün, Türkiye'de kullanılan 40 milyon cep telefonu olduğunu ve Türkiye'ye 20 milyon kaçak cep telefonu girdiğini söyledi. Aygün, "Birçok kamu kurum ve kuruluşu çalışanı yanında, birçok bakanın da kullandıkları cep telefonları kaçak çıkacak" şeklinde konuştu.
Aygün, 20 milyon cep telefonunun ekonomiye, vergileri ile birlikte 5-6 milyar dolarlık bir zararı olduğunu da kaydetti. Aygün, Oda üyelerinden TPE konusunda bir şikayet almadığını da belirterek, "Ya TPE çok iyi çalışıyor ya da kimse gitmediği için şikayet olmuyor" dedi. Patent müracaatlarından alınan harçların ve vergilerin yüksek olduğunu da belirten Aygün, "Harç alınıyor bir de Maliye Bakanımız katma değer vergisi alıyor. Gelişmiş ülkelerde yeniliğe, buluşlara destek verilirken buz de devlet, 'Ben birşey bul, biz de senden yüzde 18 katma değer alalım' diyor" şeklinde konuştu.
İcatlardan vergi alınmasının yanlış olduğunu kaydeden Aygün, "Patent ücretlerinden asgari seviyeye inilmesini, gerekirse para alınmamasını talep ediyoruz" dedi. Patentli bir ürünün firmalara 5 yıllık maliyetinin de 9-13 milyar lira olduğunu belirten Aygün, "Devlet para kazansın ama buluşlardan ve Ar-Ge'den para kazanmasın" diye konuştu. Aygün Maliye Bakanlığı'ndan da vergilerin kaldırılmasını talep ettiklerini dile getirdi.
TPE Başkanı Yusuf Balcı ise, sinai mülkiyet haklarının etkin korunmasının Türkiye ekonomisine çok büyük fayda sağladığını ifade etti. Balcı, küresel gelişmeler çerçevesinde işletmelerin, mal ve markaların hiç.bir sınır tanımadığı, elektronik ticaretin büyük bir hızla yayıldığı dünyada; ülkelerin gelişmişliklerinin de fikri haklara verdiği önemle ölçülür hale geldiğini kaydetti. Türkiye'de sınai mülkiyet bilincinin büyük bir artış gösterdiğini de kaydeden Balcı, 2004 yılında TPE'ye yapılan marka başvuru sayısının yaklaşık yüzde 25 oranında artarak 47 binlere ulaştığını söyledi. 2005 sonunda başvuru sayısının 65 binlere ulaşmasının beklendiğini belirten Balcı, Türkiye'nin marka başvurusunda Avrupa'da ilk 5 ülke arasında olduğunu söyledi.
TPE'nin otomasyon çalışmalarını hala devam ettiğini ve bu yüzden birçok sorun yaşadıklarını da belirten Balcı, bu konuda şikayetler olabileceğini ancak, vatandaşların da bu konuda çok anlayışlı olduklarını söyledi. Aygün'ün patent başvuru harçları konusundaki eleştirilerine de cevap veren Balcı, 2 yıldır bu ücretlere zam yapmadıklarını söyledi. Hatta indirim de yaptıklarını belirten Balcı, "Bu indirimleri yaparken, 'Acaba devleti zarara uğratmaktan teftişe uğrar mıyız?' diye de düşünüyoruz" dedi.
Patent araştırma ve incelemelerinin de 1 Ocak 2005 tarihinden beri TPE'de yaptıklarını belirten Balcı, bu araştırma ve incelemelerin Avrupa'da yaptırılmasının 30 bin avroyu bulduğunu kaydetti.