Düzenli olarak ancak az miktarda hardal tüketmek hazmı kolaylaştırmaktadır. Bağırsakların çalışmasını da aynı şekilde hardal düzenlemektedir. Aynı zamanda hardal kabızlığı önlemede de etkili bir besindir. Kabızlık problemi çekenler az miktarda hardal tüketerek bu problemlerinden bir nebze de olsa kurtulabilirler.
Hardalın göğüs hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Aynı şekilde hardal göğsü yumuşatma gibi bir özelliğe sahiptir. Benzer şekilde hardal bal ile karıştırılıp düzetildiğinde solunum yetmezliklerine de zaman zaman iyi gelebilmektedir.
Hardal bir çeşit doğal ağrı kesicidir. Yeterli miktarda kullanıldığında ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Benzer şekilde hardalın romatizmal ağrılara da iyi geldiği söylenmektedir. Dolayısıyla ağrılarınızı azaltmak için hardal kullanabilirsiniz ancak dikkatli şekilde ve yeteri miktarda.
Az miktarda hardal tüketimiyle cilt sağlığı için oldukça faydalı bir etki sağlanmış olur. Hardal cildin parlaklığına ve canlılığına yardımcı bir besindir. Cildi yenileme özelliği de bulunan hardal, ancak cilt üzerine yoğun olarak uygulanmamalıdır.
Hardalın diş sağlığı için de birtakım yararları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra tüketmek dışında kısa süreliğinede hardalın ağrıyan diş üzerinde tutulmasıyla ağrıyı hafiflettiği de bilinmektedir. Bu sebeple kontrollü olarak ve özenli şekilde hardal kullanabilirsiniz.
Hardal, diyet yaparken ketçap ve mayonez gibi soslara nazaran daha doğru ve daha az kalorili bir besindir. Bu sebeple diyetinizde hardalı az miktarda tüketebilirsiniz. Diyet listenizdeki kimi yiyeceklerle hardal oldukça yakışacak ve onların daha lezzetli olmasını sağlayarak yaptığınız diyetten keyif almanızı sağlayacaktır.
Muadili soslara göre daha az kalorili olması sebebiyle tercih edilebilir olmasının yanı sıra yine de fazla tüketiminden kaçınmak gerekir. Çünkü nihayetinde hardalın zayıflatıcı ve diyete yardımcı bir özelliği bulunmamaktadır. Bu sebeple diyetinizde hardal tüketmeden önce beslenme ve diyet uzmanınızla görüşüp bu hardalı nelerde ve ne kadar tüketeceğinize dair karar vermelisiniz.
Aksi takdirde hem diyetinizi zora sokmuş olabilir hem de sağlığınızla ilgili birtakım zararlara yol açabilirsiniz. Özellikle diyet yapanların hardalı az miktarda tüketmesi tavsiye olunmaktadır.
BONUS:
Hafta sonu lezzet şöleni yaşamak için hangi ilimize gitsek?
— Mynet Yemek (@MynetYemek) September 30, 2016
Hardal birtakım faydalarının yanı sıra çok sert ve keskin bir tada sahip olduğu için tek başına kullanılmamaktadır. Ayrıca hardalın cilt ile direkt olarak temasından kaçınılmamalıdır.
Ciltte uzun süre kalan hardal vücutta birtakım alerjik reaksiyonlara ya da kaşıntılara ve kızarıklıklara sebebiyet verebilmektedir. Hardalın düzenli olarak ve yüksek oranda kullanılması kesinlikle çok yanlıştır. Başta karaciğer organı olmak üzere insan vücudundaki pek çok organda hardalın fazla tüketimiyle birtakım sorunlar görülebilmektedir.
Hatta hardalın bazı durumlarda haddinden fazla tüketimiyle ve çeşitli sebeplerden dolayı insan yaşamını tehdit eden birtakım sorunlar ortaya çıkardığı da söylenmektedir. Hardal günümüzde yaygın olarak hardal sosu şeklinde kullanılmaktadır. Hardal sosu yemeklerimizde kullandığımız diğer soslar gibi içeriğinde fazlaca yağ bulunduran ve genel olarak hazır gıda olarak tüketilen bir sostur.
Bu sosun da fazla tüketiminden muhakkak kaçınılmalıdır. Ancak doğal yollarla üretilmiş hardal sosu az miktarda olmak koşulu ile ve aşırıya kaçılmamak kaydı ile tüketilebilir lezzetli bir sostur.
Özellikle kırmızı et tercih eden insanlar hardal sosundan vazgeçemezler. Yine de kesinlikle ama kesinlikle hardalı ve hardal sosunu günlük beslenmenizde yeterli ve az miktarda tüketmeniz azami önem teşkil etmektedir. Aksi takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ve ciddi zararlar verebilecek birtakım rahatsızlıkların görülmesi kaçınılmaz olacaktır. Ne olursa olsun her gıdayı belirli bir miktarda ve insan sağlığını tehdit etmeyecek dozda tüketmek gereklidir.