HABER

"Harekat hazırlığında değiliz"

DİYARBAKIR (İHA) - Çeşitli açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, terör örgütü PKK'ya yönelik sınır ötesi bir harekat hazırlığı içerisinde olunmadığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, memleketi Diyarbakır'a geldi. Havaalanında binlerce partili tarafından karşılanan Bakan Eker, barışın simgesi beyaz güvercinler uçurdu. Bakan Eker, ilk olarak Sağlık Müdürlüğü tarafından yaptırılan Körhat Sağlık Ocağı'nın açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Bakan Eker'in yanısıra İl Valisi Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri ve çok sayıda partili katıldı. Açılış sonrası bölgedeki terör olaylarını değerlendiren Bakan Eker, terör örgütü PKK'ya yönelik yapılması planlanan sınır ötesi harekatı için böyle bir hazırlığın söz konusu olmadığını belirterek, "Güvenlik güçleri ve hükümet, Türkiye'deki terör olaylarına karşı etkin güvenlik mücadelesini sürdürmektedir. Türkiye'nin terörle mücadelesi, dün olduğu gibi bugün de sürecektir. Terör olaylarının zaman zaman artmasına üzülüyoruz" dedi.

Sağlık Ocağı açılışından sonra Diyarbakır Borsası'ndaki gübre alım tahlillerini yerinde inceleyen Bakan Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için büyük mücadele verdiklerini ifade ederek, "Hükümetimizin en büyük icraatları arasında Besicilik Geliştirme Projesi yer alıyor. Bu proje, 10 yıl süreyle uygulanacak. Projede, besiciler yetiştirecekleri hayvanları Et ve Balık Kombinası'na getirecek. Hayvanlarını kombinaya getirenlere primleri verilecek. Yeni uygulama, Diyarbakır'ı da yakından ilgilendiriyor. Bu arada, Et ve Balık Kombinası rehabilite edilerek, modern bir görünüme kavuşturuldu" diye konuştu.

Organize Hayvancılık Bölgesi için çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Bakan Eker, ÇED Raporu'nun bu ay içinde çıkacağını söyledi. Eker, Entegre Kırsal Kalkınma Projesi'nin 1 Ocak tarihinden itibaren hayata geçirileceğini ifade ederek, "Diyarbakır'da sulama yatırımlarının geliştirilmesi için yoğun bir çalışma içindeyiz. DSİ Genel Müdürlüğü ile Diyarbakır Valiliği bu yönde bir çaba harcıyor. Sulama yatırımlarının geliştirilmesi konusunda bir takım tedbirler alınacak" ifadelerini kullandı.

"14 AĞUSTOS'TA DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDENECEK"
Hububat ürün ödemelerinin 1 ay değil 20 gün içinde üreticilere ödeneceğinin müjdesini veren Bakan Eker, "14 Ağustos'ta Doğrudan Gelir Desteği ödenecek. Hepsi bir seferde ödenecek. DGD ile ilgili yeni açıklamalar yapıldı. Toprak tahlili yapan üreticilere 1 YTL ilave, organik tarım yapanlara ise 3 YTL ödeme yapıyoruz. DGD'de de 2001 yılında 2.1 katrilyon ödenirken, 2005 yılında ise 4.1 katrilyon, 2006 yılı içinde ise 5 katrilyonu aşıyor. Bu da, hükümetin çiftçiye ne kadar önem verdiğini gösteren çarpıcı bir örnektir. Tabii afete uğrayan çiftçiler için 40 köyde 130 bin dekar alanda zarar tespit edildi. Zarar gören 475 çiftçimize 2.5 trilyon ödeme yapılacak. 2000 yılında kalan çiftçinin tüm borçlarını ödedik" diye konuştu. Bakan Eker, Diyarbakır'ın Urfa yolu üzerindeki Talaytepe yakınlarında Hipodrom yapılacağına da değinerek, "Hipodrom çalışmaları yakında başlayacak. Diyarbakır'a modern bir hipodrom yapılacak. Diyarbakır'a daha güzel şeyleri yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Mehdi Eker, Diyarbakır il merkezine bağlı Gömmetaş Köyü'nde, Tarım İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Arı Yetiştiricileri Derneği'nce düzenlenen 'Bal Teşvik Müsabakası'na katıldı. Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, hükümet olarak göreve başladıkları günden itibaren tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için sürekli adımlar attıklarını belirterek, "İhtiyaç duyulan kanunları çıkardık, desteklemeleri iki katına çıkardık. Üretici birlikleri çerçevesinde 1.5 yılda Türkiye'de çeşitli konularda üretim yapan çiftçilere 250 birlik kurduk. Bunlardan birisi de Arıcılık Birliği'dir. Türkiye'de 81 ilin 72'sinde Arıcılık Birliği var" açıklamasında bulundu. Türkiye'de 150 bin çiftçi ailesinin arıcılıkla uğraştığını belirten Bakan Eker, şöyle devam etti:

"4 milyon kova var. Arı sayısı bakımından Türkiye, dünyada ilk sıralarda yer almasına rağmen, elde edilen bal miktarı da istenilen seviye değildi. Bal üreticilerinin teşvik edilmesi ve örgütlenmesi gerekir. Hükümet olarak bunları yaptık. Ana arı başına 15 YTL veriyoruz. Zaman zaman bal üretiminde uygun olmayan yöntemler kullanılıyor.

Bal sahteciliği yapanlar var. Bunlarla ilgili işlemler yapıldı ve yapılıyor. 2005 yılında 12 bin 750 denetim yapıldı, bu denetimlerde bin 500 analizde 260 adet olumsuz tespit edildi. Arıcılığın, diğer faaliyetler gibi geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekir. 300 arı yetiştiricisine 275 bin YTL destek verdik. Ana arı desteği olarak da 74 bin YTL ödedik."

Konuşmaların ardından müsabakada dereceye giren bal üreticilerine ödülleri dağıtıldı. Tören, 2005 yılında Diyarbakır'daki 40 köyde doğal afetten zarar gören 433 üreticiye hak ediş belgelerinin dağıtılması ile sona erdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler