Hareketsiz bir yaşam tarzının zararları konusunda son yıllarda bilinçlenmenin giderek artması ise ümit verici. Peki hareketsiz bir yaşam tarzının erkek üreme ve cinsel sağlığı için bir risk oluşturduğunu biliyor muydunuz? Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Uzmanı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Deveci mynet.com'a önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
Teknolojideki başdöndürücü gelişme, faydalarının yanısıra zararlarıyla da çıkabiliyor karşımıza. Bilgisayar başında geçirilen saatlerin artması hareketsizliği beraberinde getirmesi nedeniyle çocuk, genç, yetişkin, yaşlı derken 7'den 70'e herkesi tehdit ediyor. Çocuklar teneffüste bile okulun bahçesinde koşup oynamak yerine cep telefonları ve tabletleriyle oyalanmayı tercih ederken, tüm gün ofiste masa başı çalışanlar bir de akşam olduğunda bilgisayarın başına geçip zaman geçirebiliyor. Bilgisayar başında geçirilen saatlerin artması çağın salgın hastalığı obezite başta olmak üzere birçok ciddi tehlikeye zemin hazırlarken Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Uzmanı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Deveci, bir tehlikeye daha işaret ediyor: “Hareketsiz yaşam biçimi erkek üreme ve cinsel sağlığı için risk oluşturabiliyor!”
Akşama kadar oturanlar dikkat!
Sedanter yaşam tarzı, yaşam için gerekli birkaç aktivitenin dışında bir fiziksel aktivitede bulunmama olarak tanımlanıyor. Sedanter yaşam tarzı hergeçen gün daha çok kişiyi etkisine alıyor. Oturma, okuma, televizyon seyretme, bilgisayar başında vakit geçirme dışında bir fiziksel aktivitede bulunmayan kişilerde, egzersiz yokluğu ile de kaslar zayıflamaya başlıyor. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün 2008 yılında yaptığı bir araştırmaya göre yetişkinlerin yüzde 36'sı sedanter yaşam tarzını benimsemiş durumda. Araştırmada elde edilen bir diğer sonuç da yetişkinlerin yüzde 59'unun haftada 10 dakikayı aşan ciddi bir fiziksel aktivitede bulunmadıkları. Sanayileşmiş ülkelerde sanıldığının aksine düzenli egzersiz yapan insanların oranı son derece düşük. Hareketsiz yaşam tarzının erkeklerde sertleşme bozukluğuna yol açabildiğini, bu anlamda ciddi bir risk faktörü olduğunu belirten Doç. Dr. Serkan Deveci “Üreme, ereksiyon ve ejakülasyon (boşalma) kalitesini kontrol altında tutmak isteyen erkekler hareketsiz yaşam tarzı yerine aktif, hareketli, sağlıklı yaşam tarzını benimsemelidirler” diyor.
Araştırmalar yaşla birlikte sertleşme bozukluğunun artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Erkeklerin yüzde 60'ı 50'li yaşlarda normal bir erektil işleve sahip olabilirken 70'li yaşlarda bu oran yüzde 33'e düşüyor. Yaşlı insanlar arasında fiziksel açıdan aktif olanların, aktivitede bulunmayanlarla karşılaştırıldıklarında cinsel açıdan daha sağlıklı olduklarının görüldüğünü belirten Doç. Dr. Serkan Deveci, obez erkeklerin zayıfladıktan sonra hareket de ederek cinsel fonksiyonlarının düzeldiğini destekleyen çok sayıda araştırma bulunduğunu vurguluyor. Hareketsiz yaşam süren orta yaşlı bir erkek en az günlük 200 kalori yakacak bir fiziksel aktivitede bulunmayı alışkanlık haline getirecek olursa sertleşme bozukluğu riskini azaltma şansına sahip olabiliyor. 200 kalori yakmak için yaklaşık 3 kilometre tempolu yürüyüş gerekiyor. Doç. Dr. Deveci, fiziksel aktivitede bulunan yaşlı erkeklerde depresyon görülme oranının, hareketsiz yaşam tarzını benimseyenlere göre çok daha düşük olduğunu vurguluyor.