KOCAELİ (İHA) - Anadolu Sağlık Merkezi Ağrı Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, teknolojiyle birlikte hareketsiz hayatın arttığını ifade ederek, günümüzde disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaların sıklıkla görüldüğünü söyledi.
İstatistiklere göre gelişmiş toplumlarda çok yaygın olan omuz-kol ya da boyun ağrılarıyla günümüzde hemen hemen herkesin karşılaştığını hatırlatan Prof. Dr. Ayşen Yücel, "Genellikle ani başlayan ağrıların büyük çoğunluğu istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi yöntemlerle tamamen düzelmekte, ancak bazı kimselerde bu ağrı kronikleşerek çok daha uzun sürmektedir. Günümüzde teknolojinin yaygınlaşmasıyla, hareketsiz bir hayat tarzına geçilmiş olması, ani yapılan yanlış hareketler ve stres yüzünden tıpkı bel ağrılarında olduğu gibi boyun ağrılarında da ciddi artışlar gözlenmektedir. Genel olarak fiziksel kondüsyonları düşük kişiler, uzun süre oturarak çalışan kişiler, duygusal stres altında olanlar, bu açıdan ciddi risk altındadır" dedi.
Boyun ve kol ağrılarının birçok sebebi olabileceğine işaret eden Yücel, "Boyun omurları, diskler, boyun kasları, kola giden sinirlere veya omuriliğe baskı oluşturan herhangi bir sebep ağrının kaynağı olabilir. Günlük hayatta boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş, omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya sebep olabilir. Boyun ağrıları basit bir kas kasılması ya da incinme yüzünden olabileceği gibi boyundaki eklem yapısının bozulmasıyla ortaya çıkan ve halk arasında kireçlenme olarak bilinen "faset endromu", boyun fıtığı, kanal darlığı, romatizmal hastalıklar, kemik erimesi, omur kayması ya da kırıkları ve hatta kemiklere yayılmış kanser gibi çok ciddi faktörlerden dolayı oluşabilir" diye konuştu.
Yücel, ağrı dışında uykusuzluk, kas güçsüzlüğü gibi bulgular varsa, ağrı günlük faaliyetlerin yapılamayacağı kadar şiddetliyse ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçmiyorsa veya azalmıyorsa mutlaka bir hekime muayene olunmasını tavsiye etti.