YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hareketsiz Yaşam Kalp Damar Hastalıklarını Tetikliyor

Adana Özel Meridien Hastanesi Kalp Damar Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Şükrü Güçel, kalp damar...

Hareketsiz Yaşam Kalp Damar Hastalıklarını Tetikliyor

Adana Özel Meridien Hastanesi Kalp Damar Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Şükrü Güçel, kalp damar hastalıklarını tetikleyen faktörlerin başında hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme ve obezitenin geldiğini söyledi.

Kalbin; organların verimli çalışmaları için gerekli maddelerin, kanla birlikte damar sistemine pompalanmasını sağlayan önemli bir organ olduğunu belirten Güçel, ''Bu organ, görevini yerine getirebilmek için dakikada 70 kez kasılıyor ve ömür boyu ortalama 180 ton kanı vücuda pompalıyor. Bu denli önemli olan organımızın görevini yapabilmesi için her organ gibi gerekli enerjiyi temin etmesi gerekir.” dedi.

Güçel, günümüzde kardiovasküler hastalıkların, tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir sağlık sorunu olduğu gibi tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığına işaret etti. Özellikle endüstrileşmiş toplumlarda kalp-damar hastalıklarının, ölümlerin önde gelen nedenleri arasında olduğunu belirten Güçel, “Erişkin ölümlerinin yaklaşık yüzde 50’sini kalp hastalıkları oluşturuyor.'' bilgisini verdi. Güçel, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı için hazırladığı raporda; koroner kalp hastalığının, ölüm nedenleri içerisinde ilk sırayı aldığını dile getirdi.

“HASTALIĞI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALMAK ZORUNDAYIZ”
Güçel, “Durum böyle olunca bir taraftan hastalığı önleyici tedbirler, diğer taraftan da mevcut hastalığı zamanında teşhis ve tedavi etmenin önemini anlatmak ve anlamak zorundayız. Tüm kalp damar hastalıklarına bağlı olarak ölümlerin yüzde 75’i gibi büyük bir bölümünü, ‘aterosklerotik’ dediğimiz damar sertliği ve bunun neden olduğu komplikasyonlara bağlı ölümler oluşturuyor.” diye konuştu.

BU FAKTÖRLERE DİKKAT!

Kalp hastalıklarının oluşumu ve gelişiminden birçok risk faktörünün sorumlu olduğuna dikkat çeken Güçel, değiştirilmesi mümkün olmayan risk faktörleri olarak yaş ve genetik faktörlerin öne çıktığını belirtti. Değiştirilmesi mümkün olan risk faktörleri olarak da; düzensiz beslenme, sigara alışkanlığı, hareketsiz yaşam, hipertansiyon, diyabet ve alkol kullanımının geldiğini kaydeden Güçel, ''Bu risk faktörlerini ortadan kaldırmak kişinin kendi elinde.'' hatırlatmasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler