- ANTALYA'da 12 yaşındaki Efe İnan engelliler için beyin gücüyle hareket eden araç, 16 yaşındaki Buket Zeren tahtaya kalkamayan arkadaşları için akıllı eldiven, aynı yaştaki Eren Kallıkçı ise yine beyin gücüyle evinde yerinde kalkamayanlar için evdeki eşyaları kontrol etmeyi sağlayacak buluşlar gerçekleştirdi.
Antalya Bilim ve Sanat Merkezi'nde 3 öğrenci hayatı kolaylaştıracak 3 önemli buluşa imza attı. Çevrelerindeki engelli ve hastaları inceleyen öğrenciler, yaklaşık 6 ayda yaptıkları buluşlarla dikkati üstlerine çekti. Öğrenciler, buluşlarıyla Çin'de gerçekleştirecek yarışmaya katılmaya hak kazandı.
ENGELLİ ARACI BEYİN SİNYALLERİYLE HAREKET EDİYOR
12 yaşındaki Efe İnan, engelliler için farklı bir tekerlekli sandalyenin portatifini yaptı. İnan, zihin gücüyle aracı her yöne döndürebiliyor. Projesini anlatan İnan, "Kafamıza taktığımız başlık, belli nöronlardan sinyal alıyor ve aracı ileri geri hareket ettiriyor. Aracın içinde 6 motor ve bir batarya var. Bu projeyle özelikle omurilik felci olanlar, hayatlarını başkalarına muhtaç olmadan devam ettirebilecek" dedi. Odaklanma seviyesinden bahseden küçük mucit, "Biz aracın her hareketini kullanmasını istediğimiz insanın odaklanma seviyesine göre ayarladık. Bu aracı bana göre ayarladık ama bir başkasına taktığımız zaman düzgün çalışmayabilir. Başkasının kişiliğine göre hareket ediyor. Odaklanma seviyesi ruh haline de bağlı. Bu nedenle buluşumuzu kişiye göre ayarlamamız lazım" diye konuştu.
SINIFTA TAHTAYA KALKAMAYAN ARKADAŞLARINI GÖRÜNCE YAPTI
16 yaşındaki Buket Zeren ise teknolojiye ilkokulda ilgi gösterdi. Önce bilgisayarda basit programlar çizen Zeren, okulundaki bazı engelli arkadaşlarının tahtaya kalmadığını görünce bir proje geliştirmeye karar verdi. Zeren, "Projem, sınıf ortamında yerinden kalkamayan engelli öğrencilerin akıllı eldiven vasıtasıyla akıllı tahtada işlem yapabilmesi. Bu eldiven arkadaşlarımın eğitim ve öğretim hayatlarına katkı sunacak. Engelli arkadaşlarım tahtaya kalkıp soruları çözemiyorlardı ve kendilerini dışlanmış hissediyorlar. Bu buluşla artık onlar da tahtada soru çözebilecek. Akıllı eldivenle yerlerinden tahtada işlem yapabilecekler" dedi.
BEYİN GÜCÜYLE EV KONTROLÜ
Eren Kallıkçı ise ev ortamında engellilerin kimseye muhtaç olmadan bazı eşyaları kullanmasına yönelik buluşunu gerçekleştirdi. Elektrikçi dedesinin yanında teknolojiyle ilgilenmeye küçük yaşta başlayan Eren Kallıkçı, zihinle nesnelerin kontrolünü yapacak buluşa imza attı. Kallıkçı, "Kafamıza taktığımız başlık, beyinden aldığımız sinyalleri yorumlayarak bilgisayarımıza gönderecek. Yani felçli bir insan yerinden kalkmadan televizyonunu kapatabilecek, klimasını ayarlayabilecek. Kimseye ihtiyaç duymadan bunları yapabilecek" dedi.
SPONSORA İHTİYAÇ VAR
Okul müdürü Arif Aydeniz ise 439 öğrencinin hepsinin özel yetenekleri olduğunu aktardı. Yeteneklerinin alanlarına göre değiştiğini dile getiren Aydeniz, bu yıl özellikle robot ve yazılım alanında büyük işlere imza attıklarını söyledi. Ağustos ayında Çin'de yapılacak robot yarışmasına 3 proje ile katılacaklarını vurgulayan Aydeniz, şöyle konuştu:
"Milli Eğitim Müdürlüğü bize her konuda destek oluyor. Fakat çocukların proje üretim kabiliyetleri çok yüksek olduğu için projeleri maliyetli. Kaynak buluyoruz ama yeterli olmuyor. Sponsor ihtiyacımız doğuyor. Ülkenin geleceği olan bu çocuklarımızı ve projelerini desteklemeye davet ediyorum."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz