HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Haritalar ile gerçekler çok farklı

KONYA (AA) - Türkiye'de birçok göl ve sulak alan halen haritalarda yer alsa da tarım alanı açma, bilinçsiz sulama ve kuraklık gibi nedenlerle yok oldu.

AA muhabirinin Devlet Su İşleri ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı'ndan aldığı bilgiye göre, kuraklık, aşırı buharlaşma, bilinçsiz tarımsal sulama gibi etkenler yüzünden Türkiye'deki göl ve sulak alanlar büyük tehdit altında bulunuyor.

Son 40 yılda Türkiye'de Van Gölü'nün yaklaşık 3 katı büyüklüğünde, 1 milyon 300 bin hektar sulak alan çeşitli nedenlerle kaybedildi. Geriye kalan 1 milyon 250 bin hektarlık sulak alanda da hızla su kaybı sürüyor.

Konya Kapalı Havzası'ndaki normal alanı 260 bin hektar olan Tuz Gölü'nün sulak alanı, 40 yılda yüzde 50 küçülerek 130 bin hektara çekildi.
Yaklaşık 15 yıl önce 350 kilometre karenin üzerinde alana sahip Akşehir Gölü tamamen kurudu. Konya'da yıllar önce büyük bir alana sahip Suğla Gölü, sulak alan özelliğini kaybederek su deposuna dönüştürüldü.

Hatay'daki 75 bin metre karelik Amik Gölü'nün suyu, 1968'de açılan dört drenaj kanalı ile Asi Nehri'ne boşaltıldı.

Burdur'un Bucak ilçesinde yer alan Kestel Gölü de 1965 yılında tarım arazisi kazanmak amacıyla kurutuldu ve gölü besleyen Çeltikçi Çayı'nın suyu tarım alanlarında sulama amaçlı olarak kullanılmaya başlandı.

Kahramanmaraş'taki Gavur Gölü, 1950'li yıllardan itibaren sıtma ile mücadele ve tarım alanı elde etmek amacı ile kurutulmaya başlandı ve kurutma çalışmaları 1966'da tamamlandı.

Konya'daki Hotamış Sazlığı, tahliye ve sulama kanallarıyla alanın su rejimine yapılan müdahaleler sonucu büyük ölçüde kurudu.

Aksaray'daki Eşmekaya Sazlığı'nı baraj gölüne çevirme çalışmaları 1995'te başladı ama çeşitli nedenlerle bitirilemedi.

En Çok Aranan Haberler