Öfke, üzüntü ve hayal kırıklığı gibi duygular bizleri etkilediği kadar çocuklarımızı da etkileyebilir, hatta bunlarla nasıl başa çıkacaklarını bilmedikleri için bu tip negatif duygular çocuklarımız için daha zorlayıcı olabilir. Çocuklarınız sakin bir ruh halindeyken onlara şu yöntemi öğretin: Burundan derin bir nefes al ve bu nefesi ağzından ver, beşe kadar say. Çocuğunuzun negatif duygularla boğuştuğunu gördüğünüz an bu yöntemi uygulamasını hatırlatın ve birlikte tekrar edin. Siz sakin kalırsanız çocuğunuzun sakinleşmesi de o kadar kolay olur.
Çocuklar genelde anne ve babalarını taklit ederek bazı davranış biçimleri geliştirirler. Onlarla ahlak, birbirine yardımcı olma ve etrafımızdaki çevre için duyarlı olma konularında konuşun. Kendi davranışlarından kendilerinin sorumlu olmasının ne demek olduğunu onlara açıklayın. Ve tabii ki en önemlisi; söylediklerinizi destekleyecek davranışlarda bulunun. Bir şey söyleyip tam tersi bir davranışta bulunursanız çocuğunuz dediğinizi dinlemek yerine yaptığınızı yapacaktır.
Çocuklarınıza merhamet duygusu aşılamak ve sadece tanıdığı ve sevdiği insanlara karşı değil yardıma muthaç herkese karşı merhametli olmasını öğretmek çok önemlidir. Kendilerini kötü durumdaki başkalarının yerine koymalarını söyleyin ve onlara bu durumda ne hissedebileceklerini sorun. Yiyecek yemeği olmayan, bir evi ve ailesi olmayan çocuklar için neler yapabileceklerini sorun. Bir çocuğa sosyal sorumluluk aşılamak iyi bir insan yetiştirmenin en önemli adımlarından biridir.
Çocuklarınıza minettar oldukları bir şeyi benimsemek ve bunu dile getirmek hakkında çekingen olmamaları gerektiklerini küçük örneklerle öğretmeye başlayabilirsiniz. Örneğin; anneanneleri kurabiyeler yaptığında onlara sarılmayı ve “teşekkür ederim” demeyi, ayrıca gereken her durumda teşekkür etmeyi öğretin. Bilimsel araştırmaların gösterdiğine göre minettarlık duygularını göstermekten çekinmeyen insanlar daha sağlıklı ve mutlu oluyorlarmış.
Çoğu aile çocuklarının okuldaki ve spor alanlarındaki başarılarını saygılı ve ölçülü bir biçimde kutlar. Bu tutumu çocuklarınızın ahlaki davranışları için de gösterebilirsiniz. Kendi aile değerlerinizi net bir şekilde belirlemek ve çocuklarınıza bunları hem sözlü hem de davranışsal olarak uygulamalarını öğretmek önemlidir. İnsanlara karşı saygılı davranıyorlar mu? Verdikleri sözleri tutuyorlar mı? Akranlarına karşı veya onları üzen, kıran insanlara karşı nasıl davranıyorlar? Çocuklarınızın kimi örnek aldığını unutmayın. - - - - - -
Eğer çocuklarınızla olan iletişiminiz sadece disiplin konularıyla sınırlıysa o zaman bu çabalarınız pek de sonuç vermeyecektir. Çocuklarınızla karşılıklı güvene dayalı bir ilişki oluşturmaya gayret edin. Onlarla konuşun, oyun oynayın, gezintiye çıkın ve tabii ki en önemlisi onlara ne kadar değer verdiğinizi ve onları sevdiğinizi göstermeyi ihmal etmeyin. Bu sayede onlar da kibar ve samimi birer birey olacak, sevgi ve saygıyı kolayca ayırt edebilecek hale gelecek ve bu duyguları etrafındakilerle paylaşacaktır.