Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve eski MİT’çilerin ifadeye çağrılmasıyla başlayan tartışmalı sürecin sağlıklı yürümediğini söyledi. Yaşananları, devlet içindeki kliklerin savaşı olarak yorumlamanın yanlış olduğunu belirten Güzel, MİT Kanunu’nda yapılan değişikliği savundu.
MİT içerisinde yanlış yapanların, Başbakan aracılığıyla yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyleyen Güzel, “Dünyanın her demokratik ülkesinde MİT benzeri istihbarat teşkilatları koruma altındadır. Başbakanlar, cumhurbaşkanlarına hesap vermek durumundadırlar.” dedi.
Turgut Özal'ın başbakan olduğu 3 Kasım 1983'te Resmi Gazete'de yayınlanan MİT Kanunu'nu, dönemin Başbakanlık Müsteşarı ve eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel CİHAN’a değerlendirdi.
MİT Kanunu’ndaki 26. maddesiyle zaten Teşkilat’ın koruma altında olduğunu söyleyen Güzel, bu tür istihbarat kuruluşlarının koruma altında olması gerektiği görüşünde. Her demokratik ülkede MİT benzeri istihbarat teşkilatlarının koruma altında bulunduğunu söyleyen Güzel, MİT görevlilerinin başbakanlar, cumhurbaşkanlarına hesap vermek durumunda olduklarını dile getirdi. Güzel, “Yaptığı işler normal denetime açık, herkesin bileceği işler değildir. Bunlar, devlet sırrı işlerle meşgul olurlar. Görevleri dolayısıyla yaptıkları hata varsa, bu, sorumlu oldukları kişiye, başbakana karşı hesap verirler. Onlardan başbakan hesap sorar. Problem meydana gelmişse hesabını başbakan verir. MİT mensupları vermez. Bu sistemi anlamak lazımdır. Önüne gelen savcı, özel yetkili savcı, hiçbir şekilde MİT hakkında bu nevi soruşturma açma durumunda değildir. MİT'in 26. maddesinde hüküm açıktır.” değerlendirmesi yaptı.
Böyle bir MİT Kanunu’na ilave madde çıkarılmasına gerek olmadığının altını çizen Güzel, son kriz dolayısıyla Hükümetin bu konudaki durumu daha sağlamlaştırmak için maddeyi kuvvetlendirme yoluna gittiğini vurguladı.
‘Genelkurmay Başkanı tutuklanıyor da MİT Müsteşarı neden tutuklanamıyor?’ yönündeki tartışmalara da değinen Güzel, Genelkurmay Başkanı’nın görevinden kaynaklanan suçlar dolayısıyla Yüce Divan’da yargılanabileceğini, darbe yapmak andıç hazırlamak, sahte istihbarat raporu düzenlemenin görevi olmadığı için eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un yargılandığını belirtti.
İstihbaratçının, sahada yaptığı görev dolayısıyla hesap vermesinde bir engel olmadığına dikkat çeken Güzel, “Yaptığı yanlışlıklardan dolayı hesap verir. Ama başbakan bu yargı önüne çıkarılsın derse MİT müsteşarı olsa o kişi yargı önüne çıkarılır. Önüne gelen kişi, yargı bağımsız diyerek devletin bu tür kurumlarını yıpratamaz.” şeklinde konuştu.
"ÇÜRÜK ELMALARI TEMİZLEYELİM DERKEN KCK OPERASYONLARI DA REZİL EDİLDİ"
MİT içerisinde, görevi dışında işler yapıp suça bulaşmış kişilerin temizlenmesi konusunda da bilgi veren Güzel, “Çürük elma denen kişi, Hükümet tarafından MİT’in başına konulmuş vatansever dediğiniz kişilerdir. Emre Taner, bizzat tanıdığımız, yıllardır bu hizmetlerde yetişmiş, görev yapmış kişidir. KCK operasyonlarını rezil eden konu haline getirmiştir. Yanlışlıklar yapmış MİT mensuplarını ayıklamak böyle olmaz. Bunu ayıklarken bir çuval inciri berbat etmişsiniz. MİT’te yanlışlık varsa yeni adam getirir, teşkilatı tahrip etmeden halledersiniz. Hükümet de bunu yapmıştır.” diye konuştu.
Güzel, 40 yıllık devlet görevinde ekipler kurmuş, ekipler dağıtmış kişi sıfatıyla konuştuğunu ifade ederek, “Emniyetteki yanlışlıkları benim içinde bulunduğum kadrolar halletmiştir. Son yaşananları da bilmem ne ekibinin, bilmem ne ekibinin klikleşmesi ve bunların savaşı olarak görmedim. Görmek de yanlıştır.” dedi.
"MİT’İN BU EKİBİ JANDARMA VE EMNİYET İLE GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ PKK/KCK’YI KÖŞEYE SIKIŞTIRDI"
MİT mensuplarının ifadeye çağrılmasında, bir takım insanların kötü şekilde alet olduğunu düşünen Güzel, “MİT’in yeni ekibini ortadan kaldırmak için kampanya yapılmıştır. Çünkü MİT’in bu ekibi emniyet güçleri, jandarmaya birleşerek yapılamayanı yapmaya başlamışlardır. PKK-KCK örgütleri ortak operasyonlarla öyle köşeye sıkıştırılmıştır ki terör örgütünü ortadan kaldırmaya mani olacak bu operasyonlara, karşı operasyonlar yapılmıştır ve bunlar bilenmektedir.” diye ifade etti.
ÖZAL MİT’TEKİ TEMİZLİĞİ HİRAM ABAS İLE YAPTI
MİT içerisinde devlet görevinin dışına çıkarak şiddete bulaşanların temizlenmesi gerektiğini dile getiren eski Bakan Güzel, söz konusu temizliği eski Başbakan Turgut Özal ile birlikte MİT’te nasıl yaptıklarını da açıkladı. Güzel, şöyle dedi:
“Turgut Bey ile rahmetliyle konuştuk. MİT’in sivilleşmesi konusunda Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas’ı MİT’e getirdik. Son derece etkili oldu. MİT’te önemli tasfiye, temizlik oldu. Bu, bu şekilde olur. MİT, bu şekilde ele alınır, götürülür. MİT emeklisi olmuş, Suriyeli Albay’ı satmış, bunu tasfiye etmek lazım. Bu işin arkasında Hakan Fidan’ın yıpratılmasını görmüyorum. Bir takım kimseler başbakana kızıyorlar, başbakanı yıpratmak için yapıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz