Şanlıurfa'da ilkbahar yağışlarının uzun sürmesi üzerine ekimi geciken karpuz, hasat mevsiminin sıcakların bittiği eylül ayına denk gelmesi nedeniyle tarlada kaldı. Havaların serinlemesinin karpuz tüketimini azalttığını ifade eden üreticiler, ücretsiz olarak verdikleri karpuzun bile alınmadığını belirtti.
Yaz ortasında kilogramı tarlada 40-50 kuruşa satılan karpuz, havaların serinlemesiyle tüketiminin azalması ve fiyatının düşmesi üzerine üreticisini mağdur etti. Fiyatının düşmesine rağmen rağbet görmeyen tonlarca karpuz tarlada kaldı.
Şanlıurfa merkeze bağlı Ayazca köyünde karpuz yetiştiren Kasım Basmancı (35)’nın ürününün tarlada kalmasından yakındı. Havaların serinlemesiyle karpuz fiyatlarının düştüğünü ve bu yüzden alıcı bulamadığını kaydeden Basmancı, "Fiyatı düşen karpuzu tüccar gelip almadı. Alınmayan karpuz tarlada kaldı. Hayvanlar bile yemiyor. "dedi.
Her yıl ektiği karpuzun normalde ağustos ayı başlarında hasadının başladığını, fakat bu yıl hasadın eylül ayı ortalarına sarktığını ifade eden Basmancı, ürünün tarlada kalmasını hasadın gecikmesine bağladı.
Basmancı şunları söyledi: "Ürünün tarlada kalmasının sebebi hasadın gecikmesi ve havaların serinlemesiyle tüketicilerin karpuza olan ilgilerinin azalması. Nisan ve mayıs aylarında yağışların fazla olması nedeniyle çimlenme gecikti. Üretici karpuzu zamanında ekemedi. Bu da hasat tarihini etkiledi. Havaların soğuması ile birlikte yaz boyunca sıcak havalarda, karpuz yiyerek serinleyen tüketicinin karpuza ilgisi kalmadı."
Tarlada kalan ürününü eşe dosta ücretsiz olarak dağıtmaya karar verdiğini aktaran Basmancı, bu çağrısına da ilgisiz kalındığını bu yüzden karpuzları tarlada çürümeye terk ettiğini dile getirdi.
Karpuz fiyatlarının geçen yıl yüksek olmasından dolayı bu yıl üreticilerinin fazla karpuz ektiğini belirten Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe ise Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ürün bazında çalışmalarına değindi.
Tekçe, "Ticari bir faaliyet olduğu için aslında önceden bir bilgi olsa çiftçi de ona göre ekim yapsa çok iyi olur. Fakat bu da her zaman mümkün olmuyor. Bakanlığımız ürün bazında çalışmalar yürütüyor. Ürün fazla olunca fiyat düşüyor. Fiyat düşünce doğal olarak üreticiler de zaman zaman yakınmalar oluyor. Alıcı çıkmayınca üreticiler, ürünü hasat etmeyerek tarlada bırakıyor." şeklinde konuştu.
GAP’ta yetişen karpuzun Türkiye ihtiyacının dörtte birini karşıladığını hatırlatan Tekçe, ürünün tarlada kalmasının nedenini havanın serinlemesi olarak açıkladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz