İzmir'de, haşerelerin yoğun olduğu ilçeleri, semtleri ve sokakların haritasını çıkaran Ziraat Mühendisi Yeliz Motur, iklim ve mekan şartlarına göre farklılıklar gösteren evlerde en sık hamam böceği, gümüşçün böceği, karafatma, karınca ve kalorifer böceği gibi haşerelerin sık görüldüğünü ve bir çok kişinin kabusu olduğunu söyledi. Havaların ısınmasıyla birlikte haşerelerin bıraktıkları yumurtaların artış gösterebileceğini belirten Motur, Nisan ayı ile birlikte haşerelere karşı start verildiğini söyledi, önemli uyarılarda bulundu. Ne kadar dikkat edilirse edilsin, istem dışında belki bir alış veriş poşetinde belki de bir komşunun vasıtasıyla evlere haşere girmesinin gayet doğal olduğunu belirten Baydarlar İlaçlama Şirketi Müdürü Yeliz Motur, "Yapılması gereken düzenli olarak ilaçlama hizmeti alarak hijyen seviyemizi korumak olacaktır. İnsan ve çevre sağlığının sürekliliği ve korunması konusunda vatandaşlar artık daha duyarlı davranıyor. Özellikle yaz ayları öncesi apartman yöneticileri vasıtasıyla ilaçlamaları eskisinden daha sık yapıyoruz. Bu artış vatandaşımızın ne kadar bilinçli olduğunu gösteriyor" dedi.
Havaların ısınmasıyla birlikte ve çöpleri açık alanda sıcakla buluşmasıyla birlikte uçan haşerelerde artış görülmeye başlandığını belirten Ziraat Mühendisi Mortur, şöyle konuştu: "Önlem alınan yerlerde sayısal üstünlük çok fazla olmasa da ömrü kısa olan bu sinekler rahatsız edici olabiliyor. Mayıs sineği bir gün yaşamaktadır. Bu kısa ömürlü haşere 24 saat boyunca gıda maddeleri çevresinde uçuşarak mikropları bize bulaştırdığından oldukça tehlikelidir. Tifo, dizanteri ve alerjik reaksiyonlara sebep olacak hastalıkları bünyemize taşırlar. Bu nedenle mayıs sineği ilaçlama yaptırılmalıdır"
MUTFAKTAKİ HAŞERELER
Gümüş böceklerin genellikle beyazımsı renklerde olan küçük haşereler olduğunu, mutfak gibi nemli ve ısı olarak yüksek yerleri tercih ettiklerini belirten Yeliz Mortur, şunları söyledi: "Mutfakta görülen küçük böcekler zararlıdır. Gıda maddeleri üzerinde dolaşarak salgıladıkları mikroplu sıvıyı bulaştırarak hastalanmamıza ya da alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Mutfakta görülen gümüş böceği ilaçlama yapılması gereklidir. Gümüş böceği ilaçlama için bölgenize en yakın gezici servisimiz hizmetinizdedir"
JEL İLAÇLAMA
Son olarak en çok görülen hamam böceği konusunda bilgi veren Yeliz Motur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evlerde ve işyerlerinde en çok görülen hamam böceğidir. Bu haşere çok hızlı ürediğinden ve çok fazla dayanıklı olduğundan mücadelesi en zor haşerelerden biridir. Genellikle sıvı ilaçlama yöntemi tercih edilen hamam böceği için ikinci bir uygulama yöntemi daha var. Bu uygulama diğerine göre farklı şekilde ve farklı ilaçla yapılmaktadır. Jel ilaçlama ortamda çok fazla hamam böceği yoksa ve mekanı kapalı
bırakma imkanı olmadığı durumlarda kullanılır. Ayrıca, ilk uygulamada yapılan sıvı ilaçlama arkasından takviye ilaçlama olarakta tercih" edilir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz