BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, pakete ilişkin hükümetin "oyalama taktiği" izlediğini savunarak hükümetin İlerleme Raporu'nda adı geçen ev ödevlerinden bazılarını "kozmetik olarak" yerine getirebileceğini öne sürdü.
Hasip Kaplan, BBC Türkçe'ye verdiği demeçte PKK'nın ateşkes ve silahlı güçleri sınır dışına çıkarma adımlarının ardından paketin gündeme geldiğini belirterek 25 maddelik önerilerinin dikkate alınmadığını söyledi.
-"HÜKÜMET, ÖNEMLİ ADIMLARI SEÇİM ÖNCESİ GÜNDEME ALMAK İSTEMİYOR"-
Hükümetin önemli konulardaki demokratikleşme adımlarını Mart 2014'teki yerel seçimler öncesinde gündeme almak istemediğini iddia eden Kaplan, şu ifadeleri kullandı:
"Anadilde eğitim yasağının kalkması olmayacak. Bunun olmayacağını söylüyorlar. Düşünce, örgütlenme özgürlüğü, gösteri hakları sağlanmayacak. O zaman bunun neresi demokratikleşme."
Kaplan, hükümetin İlerleme Raporu'nda adı geçen ev ödevlerinden bazılarını "kozmetik olarak" yerine getirebileceğini ve bunların Ruhban Okulu, Türkçe'den farklı dillerdeki eski köy isimlerinin kullanılabilmesi ve Tunceli'nin adının yeniden Dersim yapılması gibi düzenlemeler olabileceğini belirtti.
-"YAKLAŞIM, 12 EYLÜL VE ÖNCEKİ DARBE DÖNEMLERİNİ HATIRLATIYOR"-
Yeni Anayasa konusundaysa, eşit yurttaşlık ve anadil gibi Kürt halkını ilgilendiren konularda Meclis'teki diğer 3 partinin birlikte hareket etmesinden yakınan BDP'li milletvekili, bu yaklaşım tarzının 12 Eylül ve önceki darbe dönemlerinde hazırlanan anayasaları hatırlattığını öne sürdü.
ANKA