HABER

Hasta ile hekim anlaşamıyor

Hekim ve hasta arasında etkili iletişim kurabilmenin ancak iletişim yöntem ve becerilerinin doğru aktarılması sonucunda gerçekleşebileceğini belirten Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Gürüz, "Özellikle uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklarda, hekim-hasta arasındaki hoşnutsuzluğun giderilmesinde etkili iletişim becerilerinin bilinmesi ve kullanılması önem kazanmaktadır" dedi.

Hasta ile hekim anlaşamıyor

Günümüzde teknolojik gelişmelerin etkisiyle tıp alanında çok sayıda hastalığın teşhisi ve tedavisinin mümkün olabildiğini belirten Prof. Dr. Demet Gürüz, "Hastalar, sağlık ile ilgili problemleri için hekime gitme aşamasında farklı nedenlerden kaynaklanan sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bunun nedeni hastalıklarına ilişkin kaygılar yada hekimle iletişim kuramamak olarak belirtilebilir. Hekim tarafından olaya bakıldığında ise, gün içerisinde çok sayıda hasta ile karşılaşan hekim, çoğunlukla hastalığın teşhisine odaklanmakta, bu nedenle hastası ile diyalog kuramamaktadır" diye konuştu.

Yapılan araştırmaların çoğunda hastaların sağlık personelinin iletişim tarzlarından hoşnut olmadıkları, bu nedenle de kendilerini sözel olarak ifade etmekte güçlük çektikleri, aynı zamanda doğru teşhisi engelleyen bulguları açıklayamadıklarının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Gürüz, şöyle konuştu:

"Bu durum tıp alanında hasta hoşnutsuzluğu olarak dile getirmektedir. Diş hastalıkları tedavisinde de diş hekimi-hasta etkileşiminde iletişim becerilerinin doğru yöntemlerle seçilip kullanılması gerekmektedir. Bu anlamda, hekim-hasta arasında başlatılacak iletişimin sözlü-sözsüz ve beden dilinin kullanımı açısından önemi ortaya çıkmaktadır. Empatik iletişim yoluyla, hekim ve hasta arasındaki işbirliği güçlenerek sorunun tanımlanmasında, hastalığın tedavisinde etkinlik sağlanmaktadır. Hastalar kendilerini rahat bir biçimde ifade ederken, tedavileri için gereken işlemlerin yapılmasında davranışsal ve psikolojik problemler yaratmamaktadırlar. Hasta, hekim tarafından empatik iletişim davranışı ile dinlendiğini, anlaşıldığını hissetmektedir."

Empatik iletişimin hastayı anlama ve tedavi sürecinde yönlendirme hem hasta ve hem de hekime memnuniyet verici bir yakınlık sağladığını açıklayan Gürüz, "Empatik iletişim ile korkunun azalması, üzücü duygulardan kurtulmak, sorunların çözümünü kolaylaştırma etkisinin yanında iletişim engellerinin aşılması da sağlanmaktadır. İletişim etkinliğinin sağlanmasında, iletişim kurulacak hedef kitlenin özellikleri ve iletişimin oluşturduğu ortamın dikkate alınması gerekmektedir" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler