HABER

Hasta olmadan doktora gitmiyoruz

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'de 750 kişi üzerinde yapılan anket, vatandaşların büyük bir çoğunluğunun hastalanmadan doktora başvurmadığını ortaya koydu.
Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erden Güler ile Fen Fakültesi'nden Yard. Doç. Dr. Zerrin Aşan'ın kendi kendine tedavi konusunda gerçekleştirdikleri anket, sağlığımıza ne kadar önem verdiğimizi gözler önüne serdi. Ankete katılanların yüzde 76'lık gibi büyük bir bölümü, hastalık belirtileri gözlenmeden doktora başvurmadığını açıklarken, 750 kişiden kontrol amaçlı doktora gidenlerin sayısı ise 105 olarak belirlendi.

Sağlığına önem verdiğini belirten yüzde 45'lik bölümün yüzde 31.4'ü dengeli beslenerek, yüzde 25.2'si ilaç alarak, yüzde 21.3'ü alkol, uyuşturucu gibi madde

kullanmayarak, yüzde 13.9'u besin değeri yüksek gıdalardan alarak, yüzde 6.7'si kirli çevre, stres, gürültü gibi etkenlerden uzak durarak, yüzde 1.5'i ise spor yaparak bunu sağlamaya çalışıyor.

Sağlık sorunları yaşayanların en çok başvurdukları yöntemlerin başında ise uyumak, dinlenmek ve masaj yaptırmak geliyor. Diğer yöntemler, evde mevcut bir ilacı kullanmak, hekime danışmak, geleneksel ev ilacı kullanmak, egzersiz yapmak, eczaneye başvurmak ve önerilen bir ilacı kullanmak şeklinde sıralanıyor.

Yard. Doç. Zerrin Aşan, insanoğlunun tarih boyunca doyma-barınma ve giyinme-korunma gibi temel güdülere sahip olduğunu ve korunma güdüsüne ilişkin olarak ilk çağlardan günümüze kadar vahşi hayvanlardan, doğal afetlerden, savaşlardan, metafizik güçlerin gazabından ve hastalıklardan korunmaya çalıştığını ifade etti. Önceleri bir sanat olarak bakılan hekimlik ve eczacılık mesleklerini bireylerin kendi kendine yürütmeye çalıştıklarını kaydeden Aşan, günümüzde de kendi kendine tedavi eğiliminin çok yoğun bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Kendi kendine tedavi sürecini, kişinin sağlığını iyileştirmek için, tıbbi danışman olmaksızın eylemde bulunma süreci olarak tanımlayan Yard. Doç. Aşan, kendi kendine ilaçla tedavi sürecinin ise doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı olduğunun altını çizdi.
Zerrin Aşan, elde edilen sonuçların kendi kendini ilaçla tedavinin olumlu ve olumsuz yanlarını da ortaya çıkardığına dikkat çekerek, "Olumlu yönler, tıbbi olmayan ev tedavisinin tercih edilebilirliği, bireyin deneyimine bağlı olarak kendisine en uygun yöntemi seçebilmesi ve yöntemin kolay uygulanabilirliği. Ancak, tabii ki bu yöntemin olumsuz yanları da var. Bunlar da ilacın, kullanma talimat ve önerilerine uymayan bir şekilde kullanılması, yanlış tedavi seçimi, yanlış kullanım ve uygulama yolu" dedi.
Kendi kendine tedavi süreci içerisinde ilaç kullanımında, doktora ya da eczacıya danışmanın önemine değinen Yard. Doç. Zerrin Aşan, bu konuda kişilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler