YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hastalanmamanın Sırrı Doğada Gizli

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Parlak, mevsim geçişlerinde hastalanmamanın döneme göre beslenme ve

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Parlak, mevsim geçişlerinde hastalanmamanın döneme göre beslenme ve giyinmeyle ilgili olduğunu belirterek, "Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmeliyiz. Bu doğadan bize mesajdır. Doğada denge belli bir sistem üzerinde devam ediyor. Bir bölgede yetişen ürünler, o bölgedeki insanların sağlığıyla eşdeğerdir, vücut kendi dengesini sağlayabilmektedir" dedi.

Prof. Dr. Parlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim geçişlerinde kurallara uyulması halinde hastalanma riskinin azalacağını, ilave tedbir alınmasına gerek olmadığını söyledi.

Soğuk havanın hastalıklara davetiye çıkardığını anlatan Parlak, "Kış mevsiminde insanlar sıkı giyinir. Mevsim geçişlerinde de kıyafetlerimize pek dikkat etmeyiz. Ağızdan nefes aldığımızda dengeyi bozarız. Bir kişinin burun problemi olup da ağızdan nefes alıp veriyorsa oradaki mikroorganizmalar istediği gibi çoğalıp enfeksiyon oluşturabilir" dedi.

Parlak, vücudun fizyolojisinin bir denge üzerine kurulduğunu ifade ederek, burundan nefes alındığı zaman o havanın akciğerlere ulaşıncaya kadar ısıtıldığını, hazırlandığını söyledi.

Ağızdan nefes alındığı takdirde boğaz enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyonu olma durumunun söz konusu olabileceğine dikkati çeken Parlak, "Bazen burundan alınan nefes akciğerleri doyurmaya yetmiyor ve mecburen ağızdan nefes alıyoruz. Soğuk havada ağızdan nefes aldığımız takdirde boğazın fizyolojik dengesini de bozmuş oluruz. Vücutta aslında mikroorganizmalar mevcuttur. Ancak denge bozulduğu zaman biri fazla çoğalır ve enfeksiyona neden olur" diye konuştu.

Mevsim geçişlerinde ağızdan nefes almamaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Parlak, şunları kaydetti:

"Dışarda olduğumuz zamanlarda ağzımızı ve burnumuzu kaşkolla örtmeliyiz, hava oradan süzülmeli, soğuk hava direkt ağzımıza girmemeli. İnsan vücudunun yüzde 75'i sudur. Vücudu susuz bırakmamak lazım. Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmeliyiz. Bu doğadan bize mesajdır. Doğada denge belli bir sistem üzerinde devam ediyor. Bir bölgede yetişen ürünler, o bölgedeki insanların sağlığıyla eşdeğerdir, vücut kendi dengesini sağlayabilmektedir."

Parlak, mevsim geçişlerinde hamile ve çocukların da dikkat etmesi gerektiğini, ancak asıl riskli grubun akciğer hastaları olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu mevsimde hamileler ve çocuklar da dikkat etmeli ama asıl riskli grup akciğer enfeksiyonu olan hastalardır. Bu grup hamileler ve çocuklara göre çok daha kolay hasta olur. Çünkü vücudun normal fizyolojik dengesi onu yok edecek güçte değildir. Vücut kendini her türlü koruyabilir. Ama dikkat edilmezse soğuk havayla vücudun dengesini bozar. Biz havaya itibar etmiyoruz, havayı hafife alıyoruz. Bu mevsimde hava bir sıcak, bir soğuk. Kıyafet olarak da tedbirli olmak gerekir."

Muhabir: Zehra Melek Çat

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler