HABER

Hastalar Türk musikisiyle tedavi ediliyor

ANKARA (İHA) - Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç tarafından 1976 yılında kurulan Türk Musikisi Araştırma ve Tanıtma Grubu (TÜMATA), 6 bin yıllık geçmişi olan Türk Musikisi'nin doğuşunu, gelişmesini, tedavi değerini, repertuar ve enstrüman zenginliğini araştırmak ve tanıtmak amacı ile Türk müziğini tıbbın hizmetine sunuyor.

Dünyada musiki ile tedavi uygulamasının öncüsü ve tedaviye yönelik en güzel uygulamaların merkezi olan Türkiye'de, Tıp ile müziğin yeniden el-ele vererek ortak projeler oluşturulması amacını taşıyan TÜMATA, yarın Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ev sahipliğinde aktif ve pasif müzikterapi örneklerinin uygulamalı olarak tanıtılacağı "Etnomüzikterapi" konulu bir seminer düzenliyor. ABD'deki ünlü kalp doktoru Prof. Mehmet Öz'ün kitabında "Gökkuşağı Adam" olarak nitelediği Yrd. Doç Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Mag. Dr. Gerhard Kadir Tucek (Etnomüzikterapi Enstitüsü) ve Andrea Azize Güvenç'in katılımıyla gerçekleştirilecek seminerde, bin yıl önceki Türk geleneklerine dayanan ve halen Edirne, Kayseri ve Manisa gibi illerde bina olarak varlıklarını koruyan alanlarda uygulanmış olan müzikle terapi çalışmalarından örnekler sunulacak.

1997 yılında Münih Müzik Üniversitesi ve Avusturya Rosenau Müzikterapi Okulu ile bir eğitim protokolü de imzalayan TÜMATA, bugüne kadar birçok müzik terapisti yetiştirdi. Birçok klinik ve merkezde tıp doktorlarıyla beraber yan yana çalışarak insan üzerindeki iyileştirici etkilerin hızlanmasına öncülük eden TÜMATA, birçok müzik terapistinin bu alanda eğitim görmelerine de zemin hazırladı. TÜMATA'nın, Türk Musikisi ile tedavi değeri, birçok bilim adamı tarafından psikiyatri, pedagoji, fizik tedavi ve rehabilitasyon konularında kabul görüyor. Türk Musikisi'ne Etnomüzikoloji ve tıp açısından bakılan EEG, EKG, Galvonometre gibi parametrelerle değerlendirilen laboratuvar bulguları da TÜMATA sempozyumlarında gündeme getiriliyor. TÜMATA'nın halen, Almatı'dan Barcelona'ya kadar kurduğu sekiz tane tedavi merkezi (Almatı, Rosenau, Manaheim, Münih, Berlin, Zürih, Madrit, Barcelona) ile ayrıca, Avusturya Rosenau'da müzik terapisti yetiştiren bir okulu bulunuyor. TÜMATA tarafından dünyanın dört bir köşesinden toplanan 200'den fazla otantik Türk Musikisi aleti de, Türk Musikisi'nin tarih ve coğrafya bakımından devamlılık gösterdiği inancı ile özel olarak oluşturulan müzede sergileniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler