HABER

"Hastalardan ikisinin sonuçları pozitif"

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kuş gribi şüphesi ile hastaneye kaldırılan vakalardan 2'sinin sonuçlarında pozitif verilere ulaşıldığını, diğer hastanın durumunun da şüpheli pozitif olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Akdağ, Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde kuş gribi şüphesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan hastalardan ikisinin kuş gribi yönünden pozitif bulunduğunu, diğer hastanın durumunun da şüpheli pozitif olduğunu açıkladı. Bakan Akdağ, hastalardan birinin geçtiğimiz günlerde ölen Mehmet Ali Koçyiğit olduğunu ve örneklerin hastanın akciğerinden doğrudan alındığını belirterek, "Zaten pozitif sonuçlar da Mehmet Ali Koçyiğit'in akciğerinden doğrudan alınan örneklerde tespit edilmiştir. Diğeri de Fatma Koçyiğit'tir. Onun da şu anda hastalığı ciddi bir durumdadır ve hastanede yatmaktadır. Üçüncü vakanın bulguları şüpheli pozitif olarak bulunmuştur. Dolayısıyla her iki laboratuarın da pozitif olarak şu anda belirlediği vaka sayısı ikidir. Diğer bir vaka da şüpheli pozitiftir" dedi. Akdağ, hastaların belli bir süredir devam eden yüksek ateş ve solunum sıkıntısı ile ilgili hastaneye sevk edildiklerini belirterek, "Bu hastalar, evlerinde tavuk besleyen ailenin fertleridir. Tavuklarla yakın temas içindedirler ve evlerinde tavuk kesmişlerdir. Başlangıçta gönderilen numunelerin ayrıntılı neticesinde kuş gribi virüsü tespit edilmemiştir. Ancak hastalığın ağırlaşarak sürmesi ve hastaların tedaviye cevap vermemesi üzerine alt solunum yollarından yeniden alınan numuneler, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nda analize tabi tutulmuştur. 4 Ocak tarihinde sonuçlanan analizlere göre 3 tanesinin kuş gribi yönünden pozitif veri taşıdığı belirlenmiştir. İki hastada pozitif durum, bir diğerinde ise şüpheli pozitif durum tespit edilmiştir. Hastanede toplam 6 kişi, kuş gribi şüphesi ile yatmaktadır. Numuneler teyit edilmek üzere Çapa Tıp Fakültesi Viroloji Bilim Dalı'na da gönderilmiştir" diye konuştu. Sonuçları Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin de doğruladığını ifade eden Akdağ, ayrıca numunelerin Dünya Sağlık Örgütü Londra Referans Laboratuarı'na da gönderildiğini söyledi.

Hastalığın ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı'nın konunun uzmanlarından oluşan bir heyeti bölgeye gönderdiklerini belirten Bakan Akdağ, "Bölgeye gerekli malzemeler ve ilaçlar gönderilmiştir. Yeterli ilaç ve malzeme temin edilmiştir. Konu belli bir bölgeyi, kapsamaktadır. Doğubeyazıt dışında herhangi bir şüpheli insan vakasına rastlanmadı. Hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte Bakanlık personeli ve halkın bilgilendirilmesi amacıyla gerekli çalışmalar yapılmaktaydı, şu anda da devam etmektedir. Türkiye'de de Ulusal Grip Pandemi Hazırlık Planı hazırlanmaktadır. Bu plana 60 kadar bilim adamının iştirak ediyor ve 2005 Ekim ayında plana son şekli verilerek Dünya Sağlık Örgütü'ne de gönderilmiştir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler