YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hastaları, Hastaneye Kadınlar Ulaştıracak

Diyarbakır'da artık kadın ambulans sürücüleri hastaları hastanelere ulaştıracak.

Diyarbakır'da artık kadın ambulans sürücüleri hastaları hastanelere ulaştıracak.

Sağlık Bakanlığınca, Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü acil sağlık hizmetleri istasyonlarına atanan 206 personelden ehliyeti olan 67 kadın, aldıkları temel sağlık ve ileri sürüş teknikleri eğitimi ile kentte ambulans sürücüsü olarak görev yapacak. 112 acil ambulanslarını kullanacak yeni nesil sağlıkçı şoförler aynı zamanda hastaya ilk müdahaleyi de yapabilecek.

İlk etapta Bağlar ilçesinde Nevruz Parkı'nda kurulan parkurda eğitmen Abdullah Öztürk'ten ambulans sürüş teknikleri, ikaz, tepe lambası ve sirenlerin hangi durumlarda nasıl kullanılacağı eğitimini alan 12'si erkek, 12'si kadın kursiyer, yapılacak sınavın ardından görevlerine başlayacak.

İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ferah Gören AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nca Diyarbakır'ın en ucra köşesindeki hastalara en kısa zamanda ulaşabilmek amacıyla 206 yeni 4B'li personel ataması yapıldığını söyledi.

Gören, personele temel yaşam destek eğitimi, ehliyeti olup sürücülük yapacak olan sağlık personeli için ambulans sürüş teknikleri eğitimi ve adaptasyon eğitimi şeklinde bazı eğitimler verdiklerini belirtti.

Sürüş eğitimi alan personelin çalışacakları istasyonlarda ve komuta kontrol merkezleri olmak üzere aynı zamanda Diyarbakır'da konuşlu hava ambulansına yaklaşma eğitimi de verdiklerini ifade eden Gören, şunları söyledi:

"Pratiklerini artırmak için üç kamu hastanemizde pratikler yaptırıyoruz. Eğitimlerini tamamlamış bütün arkadaşlarımızı daha sonra kendi istasyonlarında nöbetlerine başlatacağız. 112 acil servisinde çalışan personelimizin çoğu bayan. Sürüş teknikleri alacak 67 kadın yeni ehliyetli sağlık personelimiz var. Biz bu sayının daha da artması için ehliyeti olmayanlara 'ehliyet alın sizlere de ambulans kullandıralım' diyoruz. Eğitimlerini tamamlayan 67 kadın, 112 acil ambulanslarında sürücü olarak görev yapacak. Ambulanslarda bayan görmenin trafik açısından da daha faydalı olacağına inanıyorum."

-Ekibin tümü sağlıkçı-

Eğitmen Abdullah Öztürk de, mesleğe yeni başlayan acil tıp teknisyenlerine verdikleri temel modül eğitimlerden birinin de ambulans sürüş teknikleri olduğunu belirterek, kursun temel amacının güvenli ambulans sürüş tekniklerini ve kurallarını kursiyerlere öğretmek olduğunu söyledi.

Kursiyerlere kavşaklardaki geçişler, ikaz ve sirenlerin, tepe lambaların hangi durumlarda nasıl kullanılacağı şeklinde 4 günlük eğitim verdiklerini ifade eden Öztürk, "Aramızda bayan arkadaşlarımızda var. Gerçekten bu işi çok iyi yapıyorlar. Bunu önemsiyorum. Çünkü ekipteki üç kişinin üçününde sağlıkçı olması çok önemli. Özellikle büyük trafik kazalarında büyük bir avantaj sağlayacak. Ve kadın arkadaşlarımızın sürücülüğü çok iyi yapacaklarına inanıyorum. Eğitimin sonunda başarılı olan arkadaşlarımıza sertifikalarını veriyoruz. İlk etapta 12'si erkek, 12'si kadın 24 kişi eğitim alıyor" dedi.

İleri sürüş eğitimi alan sağlıkçılardan Meltem Demirtaş da Diyarbakır'da yeni atandığını, aldıkları eğitimin ardından ambulansları da kullanabileceklerini ifade ederek, "Ambulansta bütün ekip sağlık personeli olacak. Dolayısıyla işimiz daha kolay olacak ve sunduğumuz hizmet çok daha kaliteli bir hale gelmiş olacak. Bundan sonra trafikte kadın ambulans sürücülerini görmüş olacaksınız" diye konuştu.

Muhabir: Meral Özdemir - Ümit Özdal

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler