ANKARA (İHA) - Türk Neonatoloji Derneği, Trakya Üniversitesi'nde 2 gün içerisinde 6 bebeğin ölmesiyle bir kere daha gündeme gelen hastane enfeksiyonları konusunda uyarılarda bulundu.
Türk Neonatoloji Derneği Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, hastane enfeksiyonlarının bebek ölümleri için hazırlayıcı nedenlerden biri olduğu kaydedildi. Türk Neonatoloji Derneği, son 30 yıldır yeni doğan bakımındaki gelişmelere ve yeni doğanların yaşam sürelerinin uzamasına rağmen enfeksiyon hastalıkların, yeni doğan bebeklerin bakım ve tedavileriyle uğraşan sağlık personelinin en önemli problemi, hatta başlıca ölüm nedeni olmaya devam ettiğini vurguladı. Yeni doğan bebeklerin, özellikle de zamanından önce (prematüre) doğan ve doğuştan sakat olan bebeklerin hastane enfeksiyonlarına kolayca yakalanabildiğini hatırlatan Türk Neonatoloji Derneği, şu uyarılarda bulundu:
"Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde bakım alan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin, derilerindeki koruyucu tabakaların ve mide-bağırsak işlevlerinin gelişmemiş ve çok zayıf olması, tanı koymak ve tedavi etmek için yapılan işlemlere daha fazla maruz kalmaları nedeniyle, hastane enfeksiyonu riski yüksektir. Bu bebekler yaşatılmak için kuvözlerin içine konmakta, değişik ilaçlar içeren 5-6 farklı serum takılmakta, suni solunum cihazlarına bağlanmakta, laboratuar incelemeleri için sık sık kan alınmakta, göbek veya kollarındaki damarlara kateterler takılmakta, uzun süre ağızdan veya mide tüpü ile beslenemediklerinden damarlarından protein ve yağ içeren sıvılarla beslenmek zorunda kalınmaktadır. Bu girişimler, zaten mikroplara karşı dirençleri çok az olan yeni doğan bebeklerde sepsis ve menenjit gibi ölümcül enfeksiyonlara neden olmaktadır. Hastane enfeksiyonlarını kaynağı bu girişimlerin yanı sıra mikrop bulaşmış çamaşırlar, sabunluklar, el losyonları, serumlar, klimalar, hatta musluk suyu gibi akla gelen hemen her şey olabilmektedir. Trakya Üniversitesi Hastanesi Yeni doğan Ünitesi'nde son 2 gün içinde kaybedilen 6 bebeklerden 5'i doğum ağılıkları 1.5 kilogramının altında olan bebeklerdir (normalde bebeklerin vücut ağırlıkları 3-3.5 kilogramdır). Bunlardan 2'si ise hem ileri derecede düşük doğum ağırlıklı (1 kilogramın altında) prematüre bebekler olup, kronik akciğer tanısıyla uzun süre solunum cihazına bağlı kalmışlardır. Ölen bebeklerden birinde ise doğuştan ağır bir gelişim bozukluğu/sakatlık (meningosel) vardır. Bütün bu nedenler, ölen bebeklerde hastane enfeksiyonları için çok önemli hazırlayıcı nedenlerdir. Bu konuda unutulmaması gereken önemli konulardan biri de yeni doğan bebeklerde hastane enfeksiyonlarının çok sık olmasıdır. Örneğin ABD'de yeni doğan yoğun bakım ünitelerine yatırılan bebeklerin yüzde 6-33'ünde hastane enfeksiyonları gelişmektedir. Trakya Üniversitesi'nde görülen olayda üzücü olan konu hastane enfeksiyonlarının birbiri ardınca ve ölümcül şekilde ortaya çıkmasıdır. Ancak benzer olayların dünyanın en ileri ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizdeki başka gelişmiş tıp merkezlerinde de yaşanabileceği unutulmamalıdır."