HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Hastane enfeksiyonları küresel bir sağlık sorunu"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol: - "Hastane enfeksiyonları tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu oluşturmakta. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hastanede yatan hastaların yüzde 7-12'sinde hastane enfeksiyonları gelişmekte. Geri kalmış ülkelerde bu oran daha da yüksek olabilmektedir" - "Bu enfeksiyonlar hem hastalara ilave bir hastalık yükü getiriyor hem hastanede yatış süresinin uzamasına, antibiyotik direncinin artışına neden oluyor hem de tedavi maliyetlerini artırıyor. Sadece Avrupa'da yılda 4 milyondan daha fazla insan sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlardan etkilenmekte ve bu da sağlık harcamalarında 7 milyar avroluk bir ek maliyete neden olmaktadır"

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Erol, hastane enfeksiyonlarının tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu oluşturduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hastanede yatan hastaların yüzde 7-12'sinde hastane enfeksiyonları gelişmekte. Geri kalmış ülkelerde bu oran daha da yüksek olabilmektedir." dedi.

Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastane enfeksiyonunun genellikle yatıştan 48 saat sonrasında ortaya çıkan enfeksiyonlar olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erol, "Hastane enfeksiyonları tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu oluşturmakta. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hastanede yatan hastaların yüzde 7-12'sinde hastane enfeksiyonları gelişmekte. Geri kalmış ülkelerde bu oran daha da yüksek olabilmektedir." diyerek, şunları kaydetti:

"Bu enfeksiyonlar hem hastalara ilave bir hastalık yükü getiriyor hem hastanede yatış süresinin uzamasına, antibiyotik direncinin artışına neden oluyor hem de tedavi maliyetlerini artırıyor. Sadece Avrupa'da yılda 4 milyondan daha fazla insan sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlardan etkilenmekte ve bu da sağlık harcamalarında 7 milyar avroluk bir ek maliyete neden olmaktadır. Bu anlamda hastane enfeksiyonlarının küresel bir sağlık sorunu olduğunu söylemek mümkün.
Hastaların bağışıklık sistemlerinin zayıf olması, ileri yaş, çok çeşitli tıbbi girişimler yapılması, altta yatan kronik bir hastalığın bulunması, kalabalık hastane ortamları gibi birçok faktör hastanede yatan hastalarda enfeksiyon gelişimi riskini artırmaktadır."

- "Hastane enfeksiyondan korunmanın en etkili yolu el hijyeni"

Prof. Dr. Serpil Erol, en sık rastlanan hastane enfeksiyonları arasında cerrahi yara, idrar yolu ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının bulunduğuna işaret ederek, "Bu enfeksiyonlara, daha ağır hastalıkları olan hastaların yattığı yoğun bakım üniteleri, cerrahi birimler, yanık ünitesi gibi bölümlerde daha sık rastlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Hastane enfeksiyonuna yol açan mikroorganizmaların kaynağının genellikle hastanede yatan diğer hastalar, hasta florası, ziyaretçi ve hastane ortamı olduğunu aktaran Erol, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu enfeksiyonları önlemede en etkili yol el hijyenine uyumun artırılması, gereksiz invaziv girişimlerden ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak ve invaziv girişimler esnasında hijyen kurallarına maksimum derecede uymaktır. Bunun için hasta ve sağlık personelinin eğitimi özel bir önem arz etmektedir. Ülkemizde bu enfeksiyonlarla mücadele etmek üzere, Sağlık Bakanlığı, hastane yönetimleri ve enfeksiyon kontrol komiteleri iş birliği içinde yoğun bir şekilde çalışmaktadır."

En Çok Aranan Haberler