HABER

Hastane enfeksiyonlarının bulaşma yolları

Hastane enfeksiyonlarının tüm dünyada görülmekle birlikte oranların ülkeden ülkeye ve hatta hastaneden hastaneye değiştiğini açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Büke, "Enfeksiyon kontrol önlemlerinin daha sık uygulandığı hastanelerde görülme sıklığı yüzde 5 iken bunun tersi durumlarda oranlar yüzde 15-20'lere kadar çıkabilmektedir" dedi.

Hastane enfeksiyonlarının bulaşma yolları

Hastane enfeksiyonlarını en aza indirmenin en önemli koşulunun enfeksiyon kontrol önlemlerini hiç eksiksiz uygulamak olduğunu açıklayan Doç. Dr. Büke, "Bunun için hastanelerde dezenfeksiyon ve sterilite kavramlarına çok iyi uyulması ve özellikle hastanede çalışan sağlık personelinin el yıkama ve uygun eldiven kullanma kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalması ve buna özen göstermesi gereklidir. Hastaneye giren çıkan insanların kontrolü de çok önemlidir. Dışarıdan gelen kişiler hastalara bu enfeksiyonları bulaştırabilmektedir" şeklinde konuştu.

HASTANE ENFEKSİYONLARI

Hastane enfeksiyonlarının önemli özelliklerinden birisinin yüksek ölüm hızı ile seyretmesi olduğunu açıklayan Doç. Dr. Büke konuşmasına şöyle devam etti:

"Hastane enfeksiyonu (nozokomiyal enfeksiyon), hastaneye yattığında herhangi bir enfeksiyon hastalığının enkübasyon döneminde olmayan, herhangi bir enfeksiyon hastalığının klinik belirti ve bulgularını taşımayan bir hastada, yattıktan 48-72 saat sonra ya da taburcu olduktan sonraki 10 gün içersinde gelişen ve hastaneden kazanılan enfeksiyonlardır. Hastane enfeksiyonlarıyla, hastanenin tüm servislerinde görülmekle beraber başta yoğun bakım üniteleri olmak üzere yeni doğan servislerinde, diyaliz ve yanık birimlerinde, transplantasyon servislerinde daha sık karşılaşılmaktadır. Söz konusu bu birimlerde hastane enfeksiyon oranları, 5-10 kat daha artmaktadır."

Hastane enfeksiyonlarının gelişmesini kolaylaştıran en önemli faktörün mikroorganizma ve çevresel faktörler olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Büke, "Hastaneye yatmadan önce altta kronik hastalığın (kronik bronşit, diabet, kanser gibi) bulunması, hastaların bir yaşın altında ya da 60 yaşın üzerinde olması, ciddi akut fizyolojik değişikliklerin gelişmesi (travma, yanık, cerrahi uygulama), çoğul dirençli bakteriler ile enfeksiyonlar, invaziv girişimler (damar içi kateterler), yoğun bakım birimlerinde uzun süre kalma, hastane hijyeninin yeterli olmayışı, hastane enfeksiyon sıklığında artışa yol açmaktadır" dedi.

En Çok Aranan Haberler