HABER

Hastanelere "diyabet" birimleri

Sağlık Bakanlığı, sayıları her geçen gün artan diyabet hastalarına (şeker hastalığı) özel hizmet vermek üzere sağlık kuruluşlarında Diyabet Birimleri kuruyor.

Hastanelere "diyabet" birimleri

2006 yılında altyapısı yeterli olan tüm sağlık ocağı, poliklinik ve hastanelerde diyabet birimleri hizmete başlayacak. Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, Türkiye'de her 3 diyabetliden 1'rinin hasta olduğunu bilmediğini söyledi. Yaklaşık 4 milyon diyabetlinin bulunduğu Türkiye'de rakamın her geçen gün artması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Türkiye'de diyabet hastalığıyla ilgili çalışmaları yürütmek amacıyla Türkiye Diyabet Hizmet Birimleri Yönetmeliği hazırladı. Önümüzdeki günlerde Başbakanlığa gönderilecek yönetmeliğin yıl sonunda uygulamaya girmesi bekleniyor. Yönetmelik, 2006 yılında 1. 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarında, yani altyapısı uygun olan tüm sağlık ocağı, hastane ve eğitim ve araştırma hastanelerinde Diyabet Birimleri kurulmasını öngörüyor. Birimlerde, eğitilmiş bir hemşire, birimin büyüklüğüne göre diyetisyen, böbrek hastalıkları uzmanı, göz hastalıkları uzmanı, sinir hastalıkları uzmanı, endokrinoloji uzmanı ve dahiliye uzmanı görev yapacak. 2 ve 3. basamakta ise Aile Hekimi ile pratisyen hekimler diyabetli hastalara hizmet verecek. Diyabet birimi, diyabet şüphesiyle veya tedavisi amacıyla sağlık tesisine gelen vatandaşlara "özel hizmet" sunacak.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon diyabetli bulunduğunu, 2030 yılında bu sayının yüzde 80 artarak 7 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi. Türkiye'de her 3 diyabetliden 1'irinin hasta olduğunu bilmediğini belirten Keskinkılıç, çok su içen ve çok idrara çıkan insanların mutlaka hekime uğraması, aşırı kilosu olanların ise daha dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

Sağlık tesislerinde diyabet birimlerinin kurulmasıyla hastalık konusunda farkındalık meydana getirilmesinin hedeflendiğini anlatan Keskinkılıç, projeyle hasta olduğunu bilmeyen vatandaşların hem bilgi sahibi olacağını, hem de özel tedavi imkanı bulacağını vurguladı. Keskinkılıç, Aile Hekimliği Projesi ile tüm hastaların olduğu gibi diyabetlilerin de aile hekimi kontrolünde olacağını ifade ederek, "Aile hekimliği sistemiyle hiçbir vatandaşımız hekimsiz kalmayacak. Aile hekimliği diyabet probleminin çözümü için önemli bir faktör olacak" diye konuştu.

Sağlık tesislerinde kurulacak Diyabet Birimleri'nin yanı sıra diyabetin ulusal çapta organizasyonunu sağlamak amacıyla bir "Bilimsel Kurul'un oluşturulacağını ifade eden Keskinkılıç, kurulun Türkiye'de diyabet organizasyonlarının bilimsel ayağını oluşturacağını kaydetti. Keskinkılıç ayrıca diyabet hastalığıyla mücadele konusunda web tabanlı program hazırlandığını belirterek, "Diabtürk adını taşıyan program, veri toplamaya ve diyabet konusunda sağlık personeline uzaktan eğitim sunma imkanı sağlayacak" açıklamasında bulundu.

Dünyada diyabetin büyük önem taşımaya başladığını ve konuda yeni projelerin geliştirildiğini anlatan Keskinkılıç, şunları söyledi:

"Tüm dünya diyabetin üzerinde durmaya başladı. Çünkü hastalık hem sayısal, hem de ülkelerin ekonomisine getirdiği yük açısından ciddi bir tehlike olarak ortaya çıkıyor. 35-65 yaş grubunda patlama olabilir. Türkiye'de 4 milyon diyabetli hasta sayısının 2030 yılında yüzde 80 artarak, 7 milyonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. İki tip diyabet vardır. Birincisi genetik, ikincisi daha ileri yaşlarda ortaya çıkan diyabet. Aktiviteden yoksun bir hayat tarzı, stres, sağlıksız beslenme ve aşırı kilolar diyabeti hazırlayan en önemli faktör. Günümüzde fast-food (ayak üstü) beslenme obezite (aşırı şişmanlık) sorunlarını ortaya çıkarıyor. Obezite ile diyabet birbiriyle çok ilişkili hastalıklardır. Dünyada her 30 saniyede bir hasta ayağını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü bu amaçla, 'Ayaklarınıza öncelik verin, ayaklarınızı kesilmekten koruyun' sloganını seçti. Çünkü diyabetliyseniz başta ayak ve göz olmak üzere organlarınızı kaybedebilirsiniz."

En Çok Aranan Haberler