BURSA (İHA) - Bursa'nın sembollerinden olan 600 yıllık tarihi Ulucamii'nin batı cephesinde oluşan rutubet, caminin geleceğini tehdit ediyor. Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tedbir için ilk olarak caminin dışında bulunan nostaljik çeşmenin suyunu kesti. Tarihi çeşmeye asılan yazılarda, gelen su hattının camide rutubetlenmeye sebeb olduğu belirtildi.
Yıldırım Beyazıt Han'ın 2 yılda yaptırdığı tarihi caminin rutubet almasının sebebinin çeşmeye giden su hattındaki sızıntı değil, caminin batı cephesinde belediyenin 8-9 yıl önce yaptığı yanlış çevre düzenlemesi olduğu belirtildi. Uzmanlar, caminin mimari yapısı kadar geleceğinin de çok ince düşünülerek, bina etrafında yağmur ve kar sularını tasfiye için su arkları ve drenajlar yapıldığını belirterek, "Bu drenajlar, caminin kubbesinden oluklar vasıtası ile aşagıya akan suları uzaklaştırmak için planlanmıştır. Bu drenajlar bir şekilde kapatılır veya engellenirse caminin içine rutubet girer. Belediye de yıllar önce caminin batı cephesini yeşillendirirken, drenajların üzerine toprak atıldı. Böylece bu bölgedeki su kışın kuvvetli olduğu yıllarda toprakta kalarak caminin duvarına ve içine sızdı. Şu anda bu hatalı çevre düzenlemesinden dolayı cami rutubet alıyor. Vakıfların öncelikle bu drenajın faal hale getirilmesi için tedbir alması gerekiyor. Aynı durum 1 nci Murat Camii ve Orhan Camii'nde de yaşandı. Orhan Camii'deki hatalı çevre düzenlemesi, düzeltilince batı cephesindeki rutubet ortadan kalktı. Belediye yetkilileri ve Vakıflar'ın çevre düzenlemeleri konusundaki dikkatsiz tavrı sebebiyle camiler rutubet alarak çürütülüyor" dediler.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Anıtlar Kurulu ve Belediyeye resmi bir yazı göndererek hatalı yapılan çevre düzenlemesini kaldırıp, caminin sularını tasfiye eden drenajı Orhan Camiinde olduğu gibi aktif hale getirmesi bekleniyor. Vatandaşlarda havaların ısınmaya başladığı şu günlerde her gün susuzluklarını giderdikleri Sultan Abdülhamid'den yadigar olan, sonra yıkılan ve 10 yıl önce belediye tarafından yeniden inşa edilen nostalji çeşmesinden su içmek istiyorlar.
Çeşme Sultan Abdülhamid zamanındaki açılış merasiminde, içine konulan özel küplü tertibat ile her musluktan değişik şerbet ve ayran akıtılması ile meşhur olmuştu.