Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı" kapsamında geçen yıl Hassa ilçesinde kurularak muz üretimine geçen Amanos Fruits tesislerinde incelemelerde bulundu.
Vali Lekesiz, tesislerde yaptığı açıklamada, kentte tarım sektörünün önemine değinerek, yaklaşık yüzde 30'luk bir kesimin tarım sektöründe istihdam edildiğini söyledi.
Tarım sektörünün Hatay'ın gayri safi yurtiçi hasılasına yaptığı katkının yüzde 20 oranında olduğunu belirten lekesiz, "İlimizin 2000'li yılların hemen başında bir yılda elde ettiği tarımsal üretimin parasal karşılığı yaklaşık 565 milyon lira iken 2011 yılı sonu itibarı ise bu rakamın 3 milyar lirayı geçtiğini görüyoruz" dedi.
Reyhanlı Barajı'nın 2015 yılı mayıs ayında hizmete girmesi ile 600 bin dekar tarım arazisinin, Orta Menzelet Sulama Projesi ile de yaklaşık 400 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını, diğer projelerin de hayata geçmesi ile birlikte sulanabilir arazilerin oranının yüzde 22'den yüzde 75'lere çıkacağını ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:
"Bu, bir taraftan ürün deseninin değişmesini, bir taraftan katma değeri yüksek ürünlere yönelmemizi ve sulama maliyetlerinin hemen hemen sıfırlanmasını sağlayacak, Hatay'da tarım sektörü büyük bir ivme kazanacak. Tüm bu çalışmaları daha iyi noktalara götürebilmek amacı ile Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı hazırlandı. Türkiye'de tarım sektörü, geçimi sağlamak, muhannete muhtaç olmamak için kullanılan bir alan olarak algılanıyor, oysa tarım sektörü zenginlik üreten bir sektördür. Çok daha fazlasını alma potansiyelimiz varken niçin almayalım- Bu nedenle 972 veriyi analiz ederek, tarım sektörünün ulusal ve küresel düzeyde ilişkilerini de göz önüne alıp dünya pazarını ihracat bazında ele alan bir anlayışla bu planı hazırladık. Hedefimiz Ortadoğu'nun tarım ve ticaret üssü olmak. İşte bu tesis de bu plan kapsamında yapıldı."
Vali Lekesiz, geleneksel tarım yöntemleri ile 10 dönümlük araziden yılda 5-6 bin lira gelir elde edilirken, planda önerilen yöntemlerle tarım yapılan 10 dönümlük muz serasından ise yılda 50-55 bin lira gelir sağlandığını ifade ederek, işadamı Nuri Gündoğdu'ya da hem plana uyarak üretim yaptıklarından hem de muz seralarına gösterdikleri özenden dolayı teşekkür etti.
İşadamı Nuri Gündoğdu ise, 20 aylık emeğinin karşılığını almanın kendileri için "yüz akı" olduğunu kaydederek, kendilerini bu alana teşvik eden Lekesiz'e ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Lekesiz, muz ağacına çıkarak yılın ilk hasadını yaptı. İşadamı Gündoğdu da Lekesiz'e 20 ay önce ilk üretim ve hasat zamanında muz bahçesinde çekilmiş olan fotoğrafını armağan etti.
Muhabir: Emin Sansar
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz