YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hattat Hasan Çelebi'ye Fahri Doktora Unvanı

Atatürk Üniversitesi (AÜ), Hattat Hasan Çelebi’ye fahri doktora unvanı verdi. AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet...

Hattat Hasan Çelebi'ye Fahri Doktora Unvanı

Atatürk Üniversitesi (AÜ), Hattat Hasan Çelebi’ye fahri doktora unvanı verdi. AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitelerin önemli misyonlarından birinin de öz kültüre, akademik dikkatlerle katkı yaparak küreselleşme karşısında sürekliliği sağlamak olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde 'Fahri Doktora Töreni' düzenlendi. AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Hattat Hasan Çelebi’nin geçmiş ile bugünün sanatına köprü olduğunu belirtti. Koçak, Hattat Hasan Çelebi’nin, 1937'de Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı İnci köyünde dünyaya gelen, ilmi, satırlardan olduğu kadar sadırlardan da öğrenen bir sanat ehli olduğunu ifade etti.

Koçak, "Hafız Osman ve Mustafa Rakım’dan gelen ve Hamid Aytaç'la gelişen üslubu, kişisel karakteristiğiyle de birleşerek zirveye ulaşan Hasan Çelebi’nin diğer bir kıymeti de elli yılı bulan sanat hayatında, tüm zamanları kuşatan yazısı ile geçmiş ve bugünün sanatına köprü olması ve modern zaman içinde geleneksel tavrı yaşayan, yaşatan hat üstatlarından biri olmasıdır.’’ dedi.

Hattat Hasan Çelebi ise kendisine verilen unvanı gururla taşıyacağını söyledi. Çelebi, "Bunu, şahsım adına değil sanatıma takdim ettiğinizi biliyorum. Umarım bizden sonraki nesillere de verilir. 19. asra kadar bu bölgede yetişmiş olanlar Arapça, Farsça kitaplar yazdılar. Divanları, şiir kitapları var. Ama artık onları göremiyoruz. Hattatların da bu memlekette fazla olmaması, insanların da bu sanata ilgisinin az olmasından dolayı, hattatlar hak ettikleri yere kavuşamamışlar. Umut ediyorum ki bundan sonra bu topraklarda bu sanat icra edilir ve kıymetli sanatkârlar yetişir." şeklinde konuştu.

Erzurum Valisi Sabahattin Öztürk de konuşmasında, bir milletin en büyük katkısının medeniyete yapılacak katkı olduğunu söyledi. Öztürk, şöyle dedi: "Batı'da resmin önemi neyse bizde de hattatın önemi odur. Şeyh Hamidullah'tan beri bu sanat bu coğrafyada yaşamış ve ilerlemiştir. Üniversitemiz de Türk kültürünü araştırma, akademik çalışmalar yapıyor. Bunun yanı sıra Erzurum’un bu kültüre ne kattığını da araştırdığını biliyoruz. Bir şehrin yapacağı en büyük şey medeniyete yapacağı katkıdır." diye konuştu.

Tören; 'Erzurum’da Hat İcazeti Geleneği' konulu bir panelle devam etti. Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çögenli’nin yaptığı panelde Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Prof. Dr. Selami Bakırcı ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen konuşmacı olarak yer aldı.

Törene; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Arslan, Erzurum İl Emniyet Müdürü Turgut Yıldız, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler