Yan'an Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki tıbbi ve çevre araştırmacılarından oluşan bir ekip, üniversitenin hastanesinden bir meslektaşıyla birlikte çalışarak, kendiliğinden oluşan düşüklerle hamile kadınların belirli hava kirliliği türlerine maruz kalması arasında bir bağlantı olduğunu buldu.
Görünmez katil hava kirliliğine dikkat. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya Dünya Temiz Nefes Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki ciddi tehditlerine dikkat çekti. Özkaya, hava kirliliğini "görünmez katil" olarak nitelendirerek, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 99’u, kılavuz sınırları aşan kirli havayı soluyor ve bu durum her yıl 7,5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor” diyerek uyardı.
Havaların ısınması ile birlikte bu kez de İstanbul’da hava kirliliği alarmı verildi. İstanbul için yapılan uyarıda 4 gün boyunca hava kirliliğinin en yüksek seviyelere ulaşacağı bildirildi. Havada kötü bir kokunun hakim olması beklenirken kirli havanın İstanbul dışında 5 ilde daha etkili olması bekleniyor. İşte meteoroloji uzmanları tarafından yapılan o uyarının detayları…
İstanbul’da nüfus ile birlikte araç sayısının artması gibi birçok neden zararlı gazların da artmasına sebep oluyor. Uzmanlar megakent İstanbul’un havasının giderek kirlendiğini belirterek, "İstanbul’da görünmeyen tehlike hava kirliliğidir. Hava kirliliğini gribal enfeksiyon sanıyorlar ve aşağı yukarı herkes boğazımda yanma var diyor. Hava kirliliği akciğere kadar iniyor. Zatürreye başlangıç olan hastalıkların arttığını görüyoruz. Bu kesinlikle hava kirliliğinden kaynaklanıyor” dedi.
Yüksek hava kirliliği tespit edilen 23 mahallede ısınma sistemlerinin kömürden doğal gaza dönüştürülmesiyle kirlilik azaldı.
Hava kalitesinin "tehlikeli" boyutta kirli olması yüzünden Pakistan'ın Pencap eyaletinde çeşitli önlemler alınması planlanıyor. Bu bağlamda kirliliğin azaltılabilmesi için yapay yağmur oluşturulması planlanıyor.
Son dakika haberi... Hava kirliliği büyükşehirlerde yaşanmaya devam ediyor. Son olarak İstanbul'da yaşayanlar için uyarı yapıldı. Hava kirliliğinin an itibarıyla başladığı duyurulurken, akşam ve gece saatlerinde kirliliğin zirve yapacağı bilgisi verildi.
Son dakika haberi... Hava sıcaklıkları anormal seviyelerde devam ederken bir kötü haber daha geldi. Hava Forum, sosyal medya hesabından bir harita yayınladı. Haritada dikkat çekilen şehirlerde ciddi derecede hava kirliliğinin başladığı belirtildi. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü de son hava tahmin raporunu paylaştı. İşte son dakika hava durumu haberiyle ilgili detaylar...
Sağlıksız beslenme ve zararlı yaşam alışkanlıklarının erken ölüm riskini artırdığı biliniyor. Çevresel koşullar milyonlarca kişinin ölümüne sebep oluyor. Kış aylarında artış gösteren hava kirliliği nedeniyle görülen ölüm sayısı göz korkuttu. Uzmanlar hava kirliliğinin etkileri ve dikkat etmemiz gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.
İstanbul'da artan hava kirliliği dikkat çekiyor. Son günlerde kentte etkili olan sisle birlikte birçok ilçede de hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Uzman isimler özellikle Kadıköy, Göztepe ve Esenyurt ilçelerinde yaşayanlar için pencere açmayın uyarısında bulundu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, geçmeyen öksürüğün bir nedeninin de hava kirliliği olduğunu belirtti.
Marmara Bölgesinin hava kitle endeksi yayınlandı. Marmara Bölgesi’nde Bursa 213 puanla ‘Çok sağlıksız’ kategorisinde ilk sırada yer aldı. İstanbul’un orta kesimleri 151 ile ‘Sağlıksız’, kıyı kesimleri ise 55-70 arasında ‘Orta’ seviyesinde haritada yerini aldı.
İran’ın başkenti Tahran’da "kırmızı alarm" seviyesine ulaşan hava kirliliği sosyal hayatı olumsuz etkiledi. Sağlıksız hava koşulları nedeniyle şehrin sosyalleşme mekanlarının başında gelen park ve bahçeler boş kaldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, egzoz muayenesi yaptırmayan araçların trafik akışını aksatmadan otomatik tespit edilebilmesi için geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) Projesi kapsamında Tekirdağ'da uygulama yapıldı.
İstanbul'da son günlerde trafik yoğunluğundaki artış dikkat çekiyor. İBB'nin trafik yoğunluğu haritası hafta içi akşam iş çıkışı saatlerinde yüzde 70'leri gösteriyor. İstanbul'da trafikteki sıkışıklık indeksi 1 yıl içinde yüzde 40'tan yüzde 55'e çıkmış durumda. Bu da trafikteki artış yüzde 30 demek oluyor. Trafikle birlikte hava kirliliği de arttı. Trafikte 10 kilometre hızla gidince, yüzde 50 ile 100 oranında daha fazla yakıt tüketiliyor. Bu da hava kirliliğine neden oluyor. İşte detaylar...
Doğal gazın yaygınlaştığı Keşan'da hava kirliliği yüzde 52 azaldı
Dyson Çevre Bakım Kategorisi Başkan Yardımcısı Alex Knox: - "Hava kirliliğine maruz kalmanın detaylarına inebilmek için benzersiz algoritmamızı kullanan bu yenilikçi, taşınabilir hava kirliliği ölçüm teknolojisi; iç, dış mekanlarda ve hareket halindeyken hava kalitesini izleyebilmemize olanak tanıyor"
Kalp krizi aniden gelişerek tüm yaşamı etkileyebiliyor. Her yıl milyonlarca insan kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp krizine neden olan birçok etken bulunuyor. Hem hastalıklar hem de çevresel faktörler kalp krizi geçirme riskini artırabiliyor. Uzmanlar kalp krizinden korunmak için daha sağlıklı bir yaşam düzeni seçmenizi öneriyor.
Öksürük ve ses kısıklığı toplumda en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan. Boğazda istenmeyen durumlara yol açan bu rahatsızlıklar oldukça can sıkıcı olabiliyor. Genellikle boğazın soğuk içeceklerden dolayı tahriş olmasından ve enfeksiyonlardan dolayı olsa da geçmeyen öksürükler ve ses kısıklığı akciğer kanserinin belirtisi olabilir.
Soluduğumuz hava, davranışlarımızı değiştiriyor olabilir. Kimi zaman ölümcül olabilen hava kirliliğinin diğer olumsuz etkilerini anlamaya daha yeni başlıyoruz.
İki sene boyunca dünyanın kabusu olan corona virüsten sonra maymun çiçeği hastalığı insanları paniğe sürüklemişti. Şimdi de toz fırtınası alarmı verildi. Irak, Suriye ve İran'da gerçekleşen kum fırtınası bölgeyi kapladı, hastaneler nefes alma güçlüğü çeken hastalarla doldu taştı. Tehdit başka bir boyuta evrilebilir...
Türk Toraks Derneği (TTD) Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Aykaç, hava kirliliğinin anne karnından itibaren bebeği etkilediğini belirterek, "Hava kirliliği olan yerlerde bebek daha düşük akciğer kapasitesiyle doğar. Sonrasında da orada yaşamaya devam ederse sık sık enfeksiyonlar, akut ataklarla acile başvururlar." dedi.
Hava kirliliği hem sağlığımızı hem de cildimizi olumsuz etkiliyor. Git gide artış gösteren hava kirlilikleri sağlık için tehlike oluşturuyor. Özellikle sanayinin ve trafiğin yoğun olduğu şehirlerde hava kirliliği nedeniyle ölüm oranları artış gösteriyor. Hava kirliliği Covid-19 nedeniyle ölen kişilerin sayısında da artış yaratıyor.
İşitme kaybı dünyada 466 milyondan fazla insanı etkiliyor. Yaşlanan nüfus, gürültülü ortam ve birçok organı etkileyen stresin işitme kaybına sebep olabiliyor. Mega kentlerde oluşan hava kirliliği önemli bir çevre sağlığı sorunu olarak tanımlanıyor. Bu durum strese katkı sağladığı için bireylerin işitme sağlığını da riske atabiliyor. Toplumda işitme kaybını etkili bir şekilde önlemek için çevresel hava kirliliğine maruz kalmayı azaltılmalı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), araçlara yerleştirecekleri özelleştirilmiş yeni nesil basit sensörlerle, hava kirliliğine ilişkin anlık veriler toplayarak kirliliği yapay zekayla tespit edecek. İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Berk Canberk "Projeyi İstanbul'da özellikle sanayinin yoğun olarak çalıştığı ve gün içerisinde trafiğin yoğun olarak devam ettiği bölgelerde uygulamayı planlıyoruz." dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya nüfusunun neredeyse tamamının, insan sağlığını tehdit eder nitelikte hava soluduğunu açıkladı. Son 11 yılda havadaki zararlı madde miktarının 6 kattan fazla arttığı vurgulanan raporda, kirli havanın felce ve solunum hastalıklarına yol açabileceği duyuruldu. Örgütün 7 Nisan Dünya Sağlık Günü öncesi yayımladığı raporda, 117 ülke ve 6 binin üzerinde şehirde hava kalitesine dair veriler ve bulgular paylaşıldı.
İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Berk Canberk ve ekibi araçlarına, özelleştirilmiş yeni nesil basit sensörler takarak hava kalitesini ölçecek - Prof. Dr. Canberk: - "Hareketli cihazların üstüne yerleştireceğimiz mikro kontrol temelli basit sensörler sayesinde hava kalitesi ile ilgili bütün verileri toplayacağız" - "Türkiye'de projeyi 1 senede uygulamaya geçireceğiz. Projemizle biz hava kalitesini yapay zeka yöntemleriyle tespit edeceğiz"
Küresel çapta hava kalitesi oranlarının yer aldığı rapor yayımlandı. Raporda Türkiye'nin sırası ve Türkiye'de hava kirliliği en yüksek olan ilimiz de açıklandı. İşte raporun ayrıntıları...
Gelişen dünya ile birlikte hayatı kolaylaştırmak adına birçok etken ortaya çıksa da bunlardan bazıları hava kirliliğinin artmasına neden oldular. Hava kirliliği astımlı hastaları etkileyen en önemli sorunlar arasında en üst sırada yer alıyor. Yoğun hava kirlilikleri vücutta hasarlara neden oluyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada son günlerde İstanbul'a yönelik uyarılar dikkat çekiyor. Kentte bir çok ilçede hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Verilere göre, İstanbul'da özellikle Kağıthane, Esenler, Kadıköy, Ümraniye, Başakşehir, Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Avcılar'da hava kirliliğinin son günlerde yüksek olduğu görülüyor. Yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, pembe ve bordo renklerin; her biri hava kalitesini ayrı ayrı temsil ediyor.
Her birey kanser olma riskiyle yaşıyor. Sağlıksız alışkanlıklar kansere zemin oluşturuyor. Özellikle sigara ve hava kirliliği akciğer kanseri olma riskini arttırıyor. Çok küçük yaşlarda başlanan sigara kullanımı nedeni ile akciğer kanserinin olanların sayısı 30’lu yaşlara kadar indi.
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu: - "Doğal gaz çalışmaları sonucu 'hava kirliliğini kökünden çözümledik' diyebiliriz"
Karlıova'da hava kirliliği yaşamı olumsuz etkiliyor
Enerya, hava kirliliğiyle mücadele için doğal gaz kullanılmasını öneriyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 81 ile genelge gönderildi. Genelgede hava kirliliğine karşı alınan tedbirlerin artırılması istendi.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kalitesi indeksinin "tehlikeli" seviyeye yükselmesi nedeniyle eğitime 1 hafta ara verildi. Kararı duyuran Yeni Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal ayrıca, hava kirliliği ile mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulanması için mahkemeye öneride bulunulacağını söyledi.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği nedeniyle eğitime ara verildi
Dünyada ve ülkemizde her geçen gün artarak devam eden hava kirliliğinin hayatın her alanını olumsuz etkilediği belirtildi. ABD’de kobay fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, hava kirliliğinin erkek farelerin sperm sayılarında dişi farelerin ise yumurta rezervlerinde düşüşe neden olduğu ortaya çıkan durumun insanlar için de geçerli olduğu belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kalitesi yönergesini 15 yılın ardından güncelleyerek, “Yeni Küresel Hava Kalitesi Kılavuzları”nı (AQG) açıkladı. DSÖ, kılavuzlarda önerilen standartlar yakalandığı ve kriterlere uyulduğu takdirde her yıl milyonlarca hayatın kurtarılabileceğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hava kirliliğinin tahmin edilenden çok daha tehlikeli boyutta olduğuna dair uyarıda bulundu. Örgüt, kirlenmeye yol açan azot dioksit gibi maddelerin güvenli limit seviyesini düşürdü. WHO'ya göre hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 7 milyon kişi hayatını kaybediyor.
Türkiye'de hava kalitesinin artırılması için STK'lerden çağrı
Hava kirliliği ile meşhur olan Hindistan aslında dünyanın en kirli şehrine ev sahipliği yapan ülkelerden biri değil. Her yıl 100 binlerce kişinin ölümüne neden olan tozun kaynağı Pakistan’daki Lahor şehrinde. Lahor şehri Pakistan'ın ikinci büyük kenti ve pek çok tarihi yapıya da ev sahipliği yapıyor. Amerikan Hava Endeks raporlarına göre dünyanın en kirli şehri seçilen Lahor'da hem hava hem de çevre kirliliğine örnek var.
Hava kirliliği oranları uzun yıllardır düşüş yaşasa da 2019 itibarıyla hala Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği seviyeye ulaşmadığı görüldü. Veriler Avrupa ülkelerini kapsarken, 2019 yılındaki yıllık ortalama ince partikül konsantrasyonun 12,6 ug/m3 olduğu kaydedildi. 2020 Dünya Hava Kalitesi Raporuna göre ise, Bangladeş, Pakistan, Hindistan, Moğolistan, Afganistan, Umman ve Katar havası en kirli ülkeler oldu. Türkiye ise 106 ülke arasında 46’ncı sırada yer buldu.
Düzce'de havayı kirletenler drone ile tespit ediliyor
İTÜ, corona virüs salgınının İstanbul'daki hava kirliliğine etkisi üzerinde bir araştırma yaptı. Araştırma salgının birinci yılında önceki yıla göre hava kirliliğinde yüzde 10 azalma oldu. Bu dönemde hava kirliliğinin arttığı tek ilçe Esenler oldu.
1952 yılında Londra’da yaşanan sis olayı dünya tarihinin gördüğü en büyük felaketlerden biriydi. Takvimler 5 Aralık 1952 tarihini gösterdiğinde haftanın son iş günü için Londra halkı gözlerini temiz bir gökyüzüne ve rüzgarsız bir güne açmıştı. Ancak günün ilerleyen saatlerinde işler bir anda tam tersine döndü. Londra, tarihin en büyük felaketlerinden birisine sahne oldu.
Hepimiz toksik kimyasalların ve plastiğin kötü olduğunu biliyoruz ancak yapılan son araştırmalara göre bu kimyasallar insanlara çok daha kişisel bir düzeyde zarar veriyor. Öyle ki, bilim insanları kirliliğin penis küçülttüğünü, cinselliği azalttığını söylüyorlar.
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Göknur Şişman Aydın: - "Sınırlamaların yaşandığı dönemde şehirlere araç giriş çıkışlarının kapatılması, sokağa çıkma yasakları, uçuşların durdurulması gibi önlemlerin özellikle hava kirliliği üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu gözlemledik, ekosistem adeta nefes aldı" - "2019 partikül madde ortalaması en yüksek 10 il arasındaki Manisa'da 15 Mart 2019-15 Mart 2020'deki ortalama veriler ile karantina önlemlerinin alınmaya başlandığı 15 Mart 2020'den günümüze kadar olan dönemi karşılaştırdığımızda, partikül madde miktarında yüzde 16,7, kükürtdioksit miktarında ise yüzde 36,8'lik azalma dikkatimizi çekiyor"
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Göknur Şişman Aydın: - "Sınırlamaların yaşandığı dönemde şehirlere araç giriş çıkışlarının kapatılması, sokağa çıkma yasakları, uçuşların durdurulması gibi önlemlerin özellikle hava kirliliği üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu gözlemledik, ekosistem adeta nefes aldı" - "2019 partikül madde ortalaması en yüksek 10 il arasındaki Manisa'da 15 Mart 2019-15 Mart 2020'deki ortalama veriler ile karantina önlemlerinin alınmaya başlandığı 15 Mart 2020'den günümüze kadar olan dönemi karşılaştırdığımızda, partikül madde miktarında yüzde 16,7, kükürtdioksit miktarında ise yüzde 36,8'lik azalma dikkatimizi çekiyor"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre bu sabah saatlerinde Beşiktaş’ın hava kalitesi “sağlıksız” olarak nitelendirilen “kırmızı” seviyeye yükseldi. Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Hava kirliğinin oluşum nedeni araçlardan çıkan egzoz, evlerde ısınma amaçlı yaktığımız yakıtlar ve sanayi tesislerinden çıkan kirleticiler. Şu anda kış dönemindeyiz bu üçü de etkin durumda. Sabah saatleri trafik yoğun, bunlar atmosfere çıktığı zaman havaya karışıyor” dedi.
Uzmanların yaptığı açıklamaya göre Şanlıurfa ve Mardin'de Suriye ve Irak kaynaklı toz taşınımı bekleniyor. Meteorolojinin yaptığı açıklama sonrası vatandaş çamur mu yağacak sorusunun cevabını aramaya koyuldu. Peki Şanlıurfa ve Mardin'de çamur mu yağacak? Çamur yağması iyi mi kötü mü? İşte yanıtı...
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bu hafta sonu özelikle Trakya'da hava kirliliğine yol açan enverziyon görülebileceğine dikkat çekerek, "Astım hastaları, kalp rahatsızlıkları veya hassas grupta olan çocukların dışarıdaki aktivitelerini sınırlandırmaları gerekiyor. Tıpkı yağmur yağdığında şemsiyemizi yanımıza alıyor gibi enverziyon koşullarının olduğu günlerde de dışarıdaki aktivitelerimizi sınırlandırmamız gerekiyor" dedi.
Avrupa'da geçen hafta etkili olan çöl tozu, perşembe gününden bu yana Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Şu anda uydu verilerine baktığımız zaman dün ve bugün ülkemizin tamamında etkili olduğunu görüyoruz. Yarın öğleden itibaren etkisini kaybedecek. Ayrıca insanlara doğrudan temas etmediği için, etse bile uzun süre güneş ışığına maruz kaldığı için virüs taşıma ihtimali yok” dedi.
İstanbul’da hava kirliliği gün geçtikçe artıyor. Hava kalitesi verilerine göre bazı ilçelerde kirlilik, sarıdan turuncu renge döndü.
İstanbullular bugün puslu bir sabaha uyandı. Hava kirliliği özellikle Sultangazi, Aksaray, Esenler, Bağcılar ve Kadıköy'de 'hassas' seviyeye ulaştı. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Böyle günlerde mümkün mertebe kalitenin düşük olduğu yerlerde daha az bulunmak, vücudumuzu yoracak sportif faaliyetlerden kaçınmak lazım" dedi.
Çin ve ABD’de yapılan iki farklı çalışmaya göre hava kirliliği, kısırlık riskini önemli ölçüde artırıyor. Çin'de 18 bin çiftin analiz edildiği araştırmada, orta derecede ve daha yüksek seviyelerdeki hava kirliliğinin hamile kalma olasılığını yüzde 20 daha fazla düşürdüğü görüldü. Araştırmacılar havada kirliliğe neden olan parçacıkların vücutta iltihaplanmaya neden olduğunu ve bu durumun da yumurta ve sperm üretimine zarar verebileceğini söyledi.
Pandemi sürecinde evde geçirilen zamanın artması kapalı ortamdaki hava kirliliğinin etkilerinin de daha fazla görülmesine neden oldu. Astımı olan çocuk hastalar için evde solunan hava ve ortam koşulları daha da önemli hale geldi. Ataklar ve astım bulgularının önlenmesi için hava kirletici irritanların belirlenmesi ve maruziyetin önlenmesi pandemi sürecini sorunsuz geçirmek için oldukça önem taşıyor. Peki bunun için neler yapmak gerekiyor?
Hava kirliliği sağlık sorunlarını ve harcamalarını artırıyor
Hava kirliliğinin, özellikle astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) artışına ve hastalarda ölüm riskine yol açtığı bildirildi. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin dünyada ve Türkiye'de halk sağlığını önemli ölçüde tehdit eden ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Hava kirliliğinin göğüs hastalıklarını tetiklediği açıklandı. Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, hava kirliliğinin özelliklere zatürre, astım ve üst solunum yolları enfeksiyonları hastalığını tetiklediğini söyledi.
Son haftalarda Türkiye'nin birçok yerinde ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliğinin yağışlarla azalacağı ancak, yağmura yapışıp inecek zararlı maddelerin su ve toprağa karışarak insan sağlığını etkileyeceği bildirildi.
Ekim ayında partiküler madde ortalamaları incelendiğinde, Hedef Sınır değeri Ankara'da Cebeci, Demetevler ve Sıhhiye semtlerinde aşıldı.
Türk Toroks Derneği Batı Karadeniz Şubesi tarafından Zonguldak'ta, "Hava Kirliliği ve Solunum Yoluna Etkileri" konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Zeynep Dörtbudak, Doç. Dr. Hasan Bayram ve Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Yıldırım katıldı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, kalp düşmanı olan hava kirliliği, 2020 yılına kadar tüm dünyada 8 milyon insanın ölümüne sebep olacak.
Kütahya'nın Tavşanlı Devlet Hastanesi'nde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Lütfü Usluer, hava kirliliğinin halk sağlığına büyük zararlar verdiğini söyledi.
Kirli havaların bronşit hastalığını tetiklediğini ve bu hastalığa yakalananların sayısında artış olduğunu belirten Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan uyarılarda bulundu.
Hava kirliliğinin günümüzde bölgesel olmaktan çıkarak, global hale geldiğini belirten Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fethi Doğan, hava kirliliğinin özellikle 55 yaş ve üstünü etkilediğini söyledi.
Hava kirliliği daha çok kışın hatırlanan yazın unutulan önemli bir çevre sorunudur. Sanılanın aksine, yazın da hava kirliliği vardır ve son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar yaz tipi hava kirliliğinin sağlılığımıza olan zararlarının çok daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.
Kış aylarına bağlı olarak artan hava kirliliği nedeniyle Bolu Devlet Hastanesi Göz Polikliniği'ne müracaat edenlerin sayısının arttığı bildirildi.