HABER

Hava kirliliğinden 310 bin "erken ölüm"

LONDRA (İHA) - Yeni bir araştırma hava kirliliğinin Avrupa çapında yılda yaklaşık 310 bin erken ölüme neden olduğuna işaret etti.

Avrupa Komisyonu'nun önayak olduğu araştırmaya göre hava kirliliği Avrupa Birliği'nde ortalama insan ömrünü yaklaşık 9 ay geriye çeken gizli bir etmen. Sadece İngiltere'de hava kirliliğinin yılda 32 binin üzerinde erken ölüme yol açtığı düşünülüyor. Uzmanlar, şayet temiz hava için gerekli önlemler alınırsa bu ölüm vakalarının çoğunun engellenebileceğini vurguluyor.

Hava kirliliği ekonomiye de olumsuz yansıyor. Araştırmaya göre her Avrupalı yılda ortalama yarım gün hava kirliliğinden kaynaklanan sağlık rahatsızlıkları nedeniyle işe gelmiyor. Uzmanlar bunun AB ekonomisine yılda 80 milyar euro maliyeti olduğunu hesapladı. Hava kirliliğinin insan sağlığına yönelik en ciddi tehdidi akciğerlere ve hatta kimi durumlarda kana karışabilen küçük partiküller. Bu zararlı maddelerin başlıca kaynağı ise yollardaki trafik, sanayi atıkları ve evlerdeki ısıtma.

Araçların egzozundan salınan kirli maddelerin güneş ışığıyla reaksiyona girmesi sonucu meydana gelen ozon, solunum yolları hastalıklarının belli başlı nedenlerinden birini oluşturuyor. AB çapında ülkeden ülkeye çok farklı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Durumun en ciddi boyutlarda olduğu bölgeler Benelüks devletleri, İtalya'nın kuzeyi, ve Macaristan ya da Polonya gibi yeni katılan üyeler.

Hava kirliliğinin ortalama insan ömrünü en az etkilediği ulus ise en temiz havayı teneffüs ettikleri anlaşılan Finliler. İrlandalılar da araştırmada akciğerleri en temiz görünenler arasında.

Avrupa Komisyonu önümüzdeki Mayıs ayından itibaren yeni bir çevre stratejisi belirleyerek hava kirliliği tehdidine karşı daha kapsamlı bir mücadeleye girişmeyi planlıyor. Üzerinde düşünülen olasılıklar, fosit yakıtlarının tüketimini kısmak, alternatif enerji kaynaklarının kullanımını artırmak, ve kent merkezlerinde trafiğe kısıtlamalar getirmek.

En Çok Aranan Haberler