ANKARA (ANKA)- Dağıtılan yardım kömürlerinin hava kirliliğine neden olup olmadığı tartışılırken; Sağlık Bakanlığı, bazı dönemlerde hava kirliliği göstergelerinde artışlar gözlendiğini belirterek "hava kirliliği dönemlerinde alınması gereken önlemlere" ilişkin genelge yayınladı. 81 İl valiliğine gönderilen genelgede kirlilik değerleri aşıldığı takdirde alınması gereken önlemlerin başında, kalorifer ve sobaların yakılmasına getirilen kısıtlama dikkati çekti.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, özellikle kış mevsiminde bazı dönemlerde hava kirliliği göstergelerinde artışlar gözlendiğini belirtilerek, hava kalitesi sınır değerleri ve bu sınır değerlerin aşılmaması için alınması gerekli önlemler ile kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine ilişkin çalışmaların Çevre ve Orman Bakanlığınca yürütüldüğü ifade edildi.
-KALİTELİ YAKIT UYARISI-
Genelgede, Çevre Kanunu uyarınca, hava kalitesinin korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi için, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca belirlenen standartlara uygun, temiz ve kaliteli yakıtların ve yakma sistemlerinin üretilmesi ve kullanılmasının zorunluluğu hatırlatılarak "Standartlara uygun olmayan yakma sistemi ve yakıt üretenlere ruhsat verilmez, verilenlerin ruhsatları iptal edilir" denildi.
-BİRİNCİ KADEME ÖNLEMLER-
Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede, "Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği"nde belirlenen kısa ve uzun vadeli sınır değerler aşıldığı takdirde alınması gereken ve halk sağlığı açısından gerekli önlemleri sıraladı. Buna göre;
"Birinci Kademe Önlemler, 24 saat ortalaması esas alındığında, kükürtdioksit miktarı 500; asılı partikül madde miktarı 260 olduğunda alınacak. Bu önlemler; 2 ve 3'üncü sınıf gayri sıhhi müesseseler ve diğer emisyon yayan işyerlerinin duman emisyonlarını yüzde 50'ye düşürecek şekilde çalışmaları, kalorifer ve sobaların günde yalnız iki defa toplam 8 saati geçmemek kaydıyla sabah saatlerinde 05.00-09.00, akşam saatlerinde 17.00-21.00 arasında 4'er saat yakılmaları ile teknik bakımdan söndürülmeleri mümkün olmayan kalorifer veya kazan ocaklarının en az düzeyde yakılmaları şeklinde gerçekleşecek.
-İKİNCİ KADEME ÖNLEMLER-
İkinci Kademe önlemler ise yine 24 saat ortalaması esas alındığında, kükürtdioksit miktarı 850; asılı partikül madde miktarı 400 olduğunda alınacak. Bu önlemler ise birinci kademedekilere ek olarak, 1‘inci sınıf gayri sıhhi müesseselerin ve diğer emisyon yayan işyerlerinin yoğun duman emisyonlarını yüzde 50'ye düşürecek şekilde çalışmaları, kalorifer ve sobaların günde yalnız iki defa toplam 6 saati geçmemek kaydıyla sabah saatlerinde 05-00-08.00, akşam saatlerinde 17.00-20.00 arasında 3'er saat yakılmaları ve tamamen söndürülmesi mümkün olmayan kalorifer ve kazan ocaklarının yine en alt düzeyde yakılmaları ile alınmış olacak.
24 saat ortalaması esas alındığında, kükürtdioksit miktarı bin 100; asılı partikül madde miktarı ise 520 olduğunda ise üçüncü kademe önlemler alınacak. 1, 2 ve 3'üncü sınıf gayri sıhhi müesseseler ve emisyon yayan işyerlerinin faaliyetlerini tamamen durdurulacak, ilk ve orta dereceli okullar tatil edilecek ve haftanın çift rakamlı günlerinde plakalarının son rakamı çift, tek rakamlı günlerinde plakalarının son rakamı tek olan özel binek araçların trafiğe çıkmalarına izin verilecek.
-KIRMIZI ALARM DURUMU-
Genelgede, 24 saat ortalamasında kükürtdioksit miktarı bin 500; asılı partikül madde miktarı ise 650 olduğunda, alınması gereken önlemler dördüncü kademede yer aldı. Kırmızı alarm durumunda alınması gereken önlemlere göre, zorunlu ihtiyaç maddeleri üreten ve halk sağlığını doğrudan ilgilendiren işyerleri dışındaki tüm işyerleri faaliyetlerini durduracak, tüm okul, resmi daireler ve işyerleri tatil edilecek, Askeriye, emniyet, itfaiye ve sağlık gibi zorunlu ihtiyaç maddeleri taşıyan araçlar, diplomatik otolar ve taksiler hariç bütün motorlu araçlar trafikten men edilecek, kalorifer ve sobalar tamamen söndürülecek, hastane ve benzeri halk sağlığını ilgilendiren kuruluşlar kendi bünyelerinde gerekli önlemleri alarak elektrikli ısıtma cihazlarını kullanacak, tüm kamu ve özel hastaneler ile diğer tedavi kurumları ihtiyacı karşılayacak şekilde yatak ve dumandan ileri gelebilecek rahatsızlıkların tedavisi için gerekli ilaç ve malzemeyi hazır bulunduracak.(ANKA)