İSTANBUL (İHA) - Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Faruk Anılsın, Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da hava kirliliğinin, modern hayatın getirdiği en önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çekerek, "Hızlı nüfus artışı, şehirleşme ve endüstrileşmede hatalı yer seçimi, kalitesiz yakıt kullanımı ve ısı yalıtımına önem verilmemesi, hava kirliliğine yol açan etmenler arasında" dedi.
Kömür üretimi yapan tesislerin uzmanlarca denetlendiğini belirten Anılsın, kaçak kömür girişlerine engel olmak için de, Anadolu ve Avrupa yakalarındaki kontrol noktalarında, 24 saat kesintisiz görev yapıldığını bildirdi. Çeşitli yerlerden alınan kömür numunelerinin, belediyenin Yenibosna'daki laboratuarında analiz edildiğini ifade eden Anılsın, kirletici parametrelerin de 10 ölçüm istasyonuyla tespit edildiğini kaydetti.
Faruk Anılsın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, hızlı nüfus artışı, şehirleşme ve endüstrileşmede hatalı yer seçimi, kalitesiz yakıt kullanımı, ısı yalıtımına önem
verilmeyişi, yakma cihazlarının (soba ve kazanların) standart dışı oluşu, sanayide eski yakma teknolojilerinin kullanılması, baca gazı arıtımlarının gerektiği şekilde yapılmayışı ve trafikte kaynaklanan emisyonların azaltılması için yeterli çalışmaların gerçekleştirilmemesi sebebiyle, hava kirliliğinin geçmiş dönemlerde artarak önemli boyutlara ulaştığını ifade etti.
Anılsın, Büyükşehir Belediyesi'nin, bu olumsuzlukları gidermek ve olumsuzlukları doğuran etkilerin tekrar ortaya çıkmamasını sağlamak için, kaliteli yakıt (kaliteli kömür, kaliteli fuel-oil ) temini, doğal gazın yaygınlaşması, yakma cihazlarının (soba ve kazanların) iyileştirilmesi, binalarda ısı yalıtımının hayata geçirilmesi, endüstriden kaynaklanan emisyonların kontrol altına alınması ve denetimi çalışmalarını yürüttüğünü vurguladı.
İstanbul'da satış yapmak isteyen kömür üreticilerine ait tesislerin belediye, İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, İl Çevre Müdürlüğü elemanları ve üniversite öğretim üyelerinden oluşan bir kurulca incelendiğini belirten Anılsın, "Gerekli numuneler alındıktan sonra, uygun olanlarına 'Kömür İşleme ve Satış Belgesi' veriliyor" dedi.
24 SAAT KONTROL Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Faruk Anılsın, İstanbul'a kaçak kömür girişlerine engel olmak üzere, Anadolu yakasında Tuzla, Ömerli, Çamlıca gişeleri ile Avrupa yakasında Avcılar, İkitelli, Arnavutköy ve Kemerburgaz'da bulunan toplam 7 adet kontrol noktasında, 156 belediye elemanıyla 24 saat kesintisiz görev yapıldığını bildirdi. Anılsın, denetimlerde, kömürlerin torbalı ve markalı olmasına, fatura ve kantar fişleriyle 'Menşe Denetim Belgesi' bulunmasına dikkat edildiğini kaydetti. Anılsın ayrıca, şehir içerisindeki gezici ekiplerle de sürekli kaçak kömür denetimi yapıldığını söyledi.
Anılsın, şehir girişlerinden, şehir içindeki satış yerlerinden ve tüketici adreslerinden alınan kömür numunelerinin, belediyenin Yenibosna'daki laboratuarında analiz edildiğini de ifade etti. Anılsın, laboratuarda, 'çeneli ve konik kırıcılar, bilezikli öğütücü, nem ve kükürt tayin cihazları, etüv, kalorimetre, kül fırını ve mukavemet deney cihazı' bulunduğunu kaydetti.
HAVA KİRLİLİĞİNE MODERN ÖLÇÜM Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Faruk Anılsın, İstanbul'da modern cihazlarla hava kirliliği ölçümlerine, biri Anadolu diğeri Avrupa yakasında olmak üzere 2 adet mobil ölçüm istasyonuyla 1995 yılının Ekim ayında başlandığını hatırlatarak, "Bu mobil araçlarla Avrupa yakasında 19, Anadolu yakasında ise 12 noktada ring yapılarak kirletici parametreler sürekli olarak ölçülmekte idi. 1998 yılında hava kalitesinin daha sağlıklı tespit edilebilmesi için 8 adet daha ölçüm istasyonu kurularak sayı 10'a çıkartılmış ve istasyonlar sabitlenmiştir" diye konuştu.
Hava kirleticilerin 15 dakikalık ortalamalarının, istasyonlardaki bilgisayarlar tarafından otomatik olarak kaydedildiğini ve bu verilerin, saatlik ve günlük ortalamalara dönüştürüldüğünü anlatan Anılsın, "Veriler, modem vasıtasıyla merkez veri toplama bilgisayarına aktarılıyor. Veri aktarımı için kullanılan bilgisayar donanımı, yazılım ve veri iletişim sistemi de günlük olarak kontrol ediliyor. Bunun amacı, uygun işletim sisteminin sağlanması ve veri setinin tamlığının teyit edilmesi ve temsil niteliğinin değerlendirilmesidir" dedi. Anılsın, günlük karşılaştırmaların, yüksek kirlilik yayılma seviyeleri doğuran günlerin kritik zaman periyotlarının belirlenmesini sağladığını da vurguladı.
Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Faruk Anılsın, hava kirliliğinin önlenmesi için kısa vadede alınabilecek tedbirlerle ilgili olarak şunları söyledi:
"Isı değeri yüksek, kükürt içeriği düşük yakıtlar kullanılmalı. Taşıtlarda kurşun içeriği düşük benzin tercih edilmeli ve yanma veriminin arttırılması için motor bakımı sağlanmalı."