Uluslararası bir otoyol trafik güvenliği merkezinden yapılan açıklamada; araç içinde emniyet kemeriyle korunmayan çocukların ciddi yaralanmalar geçirebileceğini, hatta hava yastığı tarafından öldürülebileceği belirtti. Uyarılarına devam eden başkan, ebeveynlerin çocuklarının mümkün olduğu kadar arka koltukta oturmaları için ısrar etmeleri ve çocuklarını emniyet kemeriyle güvene almaları konusunda uyardı.
Yapılan diğer bir açıklamadaysa: "Otomobilinizde hava yastığı olsa da olmasa da çocuğunuzun hayatı üzerine kumar oynamayın. Bütün yolcular emniyet kemeriyle tamamen güvence altına alınmadan aracınızı hareket ettirmeyin. Bunu çocuklarınıza da bir aile kuralı olarak öğretin" denildi. Açıklamanın devamında, ön koltuğa ve havayastığının önüne monte edilen ters-oturmalı bebek koltuklarının yarattığı tehlikelere de dikkat çekildi.
Havayastıkları, birçok güvenlik araştırma merkezi tarafından önden çarpmalı kazalarda sadece yardımcı önlem olarak kabul ediliyor. Emniyet kemeri (her ne kadar hava yastıklarına göre eski bir teknoloji gibi görünse de) aslında halen en önemli güvenlik aracı. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki hava yastıkları emniyet kemeri olmadan kullanıldığında direkt ölüm riski yaratır.
Kaza araştırma uzmanı Manuel Martinez'se bu konuda şunları söylüyor: "çocuklar her bakımdan yetişkinlerden daha farklıdır. Hem psikolojik hem de fiziksel bakımdan. Bir kaza anında çocukların yaralanma riskleri yetişkinlere göre çok daha fazladır. 12 yaşından küçük çocuklarla birlikte yolculuk yapmak zorunda olan herkes, aldığı riskin farkında olmalı ve emniyet kemeri veya çocuk koltuğuyla çocukları güvenceye almadan yolculuğa çıkmamayı kendilerine temel ilke olarak kabul etmelidir. Çocuklar mümkün olduğu kadar arka koltuklarda seyehat ettirilmelidir. Kaza anında arka koltuk önden daha az zarar görür. Eğer çocuğunuzu ön koltuğa oturtmak zorundaysanız, ön koltuğu mümkün olduğu kadar arkaya itin. Böylece hava yastığıyla çocuğunuz arasına mümkün olduğu kadar fazla mesafe bırakın."
Havayastıklarının iyi bir güvenlik aracı olarak kullanıldığını belirten Martinez, 1980'lerden beri piyasada olan havayastıklarının şu ana kadar onbinlerce yaşamı kurtardığını da belirtti.
Havayastıkları emniyet kemerleriyle birlikte kullanıldığı zaman yüzde 50 daha fazla güvenlik sağlıyor. Ancak yine de bu her kazadan kurtulacaksınız anlamına gelmiyor. Kazalarda her zaman ölüm riski çok yüksektir ve bazen güvenlik önlemleri bile sizi korumaya yetmez.
Yetkililer, şu ana kadar havayastığına bağlı olarak yaşanan bütün çocuk yaralanmalarının, düzgün bağlanmamış ya da hiç bağlanmamış emniyet kemeri yüzünden gerçekleştiğini belirtiyorlar. Kaza öncesi yapılan sert frenaj sırasında çocukların ön konsola doğru savrulduğunu ve bu arada aracın çarpmasıyla çok hızlı bir şekilde (yaklaşık 300 km/s) açılan hava yastığının çocuğa çarparak yaralamaya sebep olduğu belirtiliyor.
Havayastıkları sadece emniyet kemeri takılmamış çocukları değil, büyükleri de öldürebiliyor. Modern emniyet kemerleri kaza anında yolcuyu önce geriye doğru çekiyor, sonra zarar görmeyi engelleyecek bir hızla yavaş yavaş öne doğru bırakıyor. Bu işlemler sırasında havayastığı tamamen şişmiş oluyor ve yolcu gerçekten bir "yastık" haline gelen havayastığına yumuşak bir şekilde çarpıyor. Kemer kullanılmadığındaysa yolcu herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan havayastığına doğru savruluyor, yüzüne doğru 300 km/s hızla açılan ve halen şiştiği için bu nedenle bir kaya etkisi yapan havayastığına çarparak ölüme neden olabilecek şekilde ağır yaralanıyor.
Buradan çıkarılabilecek birkaç önemli sonuç var: 12 yaşından küçük çocukları asla ön kultuklara oturtmamak, küçük çocuklar ve bebekler için mutlaka özel güvenlik koltukları kullanmak, yaşı ne olursa olsun, herkesin emniyet kemeri kullanmasını sağlamak.