HABER

Havaalanı inşaatına suç duyurusu

HATAY (İHA) - Hatay Havaalanı inşaatının, Adana 1. Bölge İdare Mahkemesi'nce durdurulma kararının ardından bugüne kadar harcanan 30 trilyon liranın sorumluları hakkında işlem yapılması için Cumhuriyet savcıları göreve çağrıldı.

Türkiye Ağaçlandırma Mücadele ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında göç eden milyonlarca kuşun göç güzergahında bulunan ve Hatay'ın Belen geçidine 15-20 kilometre uzaklıktaki eski Amik Gölü üzerine kurulması planlanan Hatay Havaalanı'nın yapımına karşı, Adana 1. Bölge İdare Mahkemesine açtığı davayı kazandı. TEMA Vakfı tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine Hatay Havaalanı için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptali istemiyle 2001 yılında açtığı iptal davası sonucunda Adana Bölge İdari Mahkemesi, yürütmenin durdurulması kararının ardından 15 Temmuz 2003 tarihinde de iptal kararı verdi.

Yargının verdiği karar üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı, mahkeme kararının ardından bugüne kadar 5 vali ve 4 vali vekili eskiten Hatay Havaalanı inşaatındaki faaliyetlerin durdurulması yönünde Hatay Valiliği'ne yazılı talimat gönderdi.

Mahkeme kararını değerlendiren TEMA Vakfı Danışma Kurulu üyesi Avukat Süleyman Çetin, "İnsan yaşamı ve yaban hayatı TEMA Vakfı'nın savaşımı sonucunda, hukukun sayesinde kurtulmuştur" dedi.

"SAVCILIK HAREKETE GEÇMELİ" Hatay Havaalanı'na karşı olduğunu söyleyen insanların yanlış anlaşıldığını belirten Orman Yüksek Mühendisi Özer Özgüç ise "Yer seçimi yanlış, karşı çıkımızın temeli bu. Siz trilyonlarca lirayı suyun içine atacaksınız, bu insan mantığını almayan bir durum. Havaalanının temeli atıldığından beri her yıl Amik Ovası'nı su basıyor. Bu su baskınları yöre ve bölge ekonomisine de trilyonlarca zarar getiriyor" diye konuştu.

Yargının verdiği iptal kararının ardından sivil toplum örgütlerinin harekete geçerek havaalanı için harcanan 30 trilyon liranın kamuoyu adına dava açmasını öneren Özgüç, "Şimdi yanlış hesap Bağdat'tan döndü. Yolsuzluklarla mücadele edileceğini söyleyen hükümetin hemen bu işe el koyması ve harcamalara imza atan herkesten bu parayı tahsil etmesi gerekir. Cumhuriyet savcılarının harekete geçip, harcanan paraların sorumlularının hesap vermesi gerekir" dedi.

Çevrecilerin bilimsellikten uzak olduğu, deprem bilimcilerin fay hattı üzerine yapıldığı, kuş bilimcilerin kuş göç yolu üzerinde olduğu gerekçesiyle, kurutularak imara açılan Amik Gölü'nün tam ortasında havaalanı yapılmasına karşı çıkılan inşaata, 2002 yılının Mayıs ayında başlanmış ve 2004 yılı Kasım ayında tamamlanarak, kısmen kullanıma açılması hedeflenmişti.
İnşaat sahası, 2003 yılının Şubat ve Mart aylarında Asi Nehri'nin taşması sonucu yaşanan sel felaketinin ardından tamamen su altında kalmıştı. Bu yılın Ocak ayında da Asi Nehri bir kez daha taşmış ve Amik Ovası'ndaki inşaat sahası su baskınına uğramıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler