Kış aylarının soğuk geçmesiyle yükselen meyve sebze fiyatları, havaların ısınmasıyla düşüşe geçti. Sıcakların başlamasıyla sera dışındaki tarla ürünlerin de piyasaya girmesi, fiyatları düşürdü. Fiyatı en çok ucuzlayan ürün, kışın enflasyonun yükselmesinde önemli rol oynayan sofraların vazgeçilmezi domates oldu. İki hafta önce halde 2,60 TL’den işlem gören, marketlerde ise 4 liraya kadar çıkan domates, 90 kuruşa kadar geriledi. Sebze fiyatlarının haziran ortasından itibaren daha da ucuzlaması bekleniyor. Ucuzlamanın sadece sebze ile sınırlı kalmayacağı, yayla ürünlerinin toplu bir şekilde piyasaya girmesiyle yaz meyvelerinin fiyatlarının da düşeceği belirtiliyor.
Sebze meyve piyasasını değerlendiren Alyans Yaş Meyve Sebze Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Küçükoğlu, fiyatlarda genel itibariyle yüzde 20 ile 50 arasında düşüş olduğunu söyledi. Domatesin 0,80 ile 1 TL arasında seyrettiğini belirten Küçükoğlu, “Havaların ısınmasıyla ürün rekoltesi artmaya başladı. Dolayısıyla piyasaya ürün arzı da arttı. Bu da fiyatları düşürdü.” dedi.
Kış aylarının soğuk geçmesinin rekolteyi düşürdüğünü, bunun da fiyatların artmasına neden olduğu ifade eden Küçükoğlu, ancak son bir aydan beri havaların iyi gitmesinin fiyatları normal seyrine döndürdüğünü kaydetti. Küçükoğlu, haziran ayının ortasından itibaren yayla üretiminin de devreye girmesiyle ürün fiyatlarının daha da ucuzlayacağını dile getirdi.
FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK
Ürün fiyatlarının son bir haftadır düşüş eğiliminde olduğuna işaret eden Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu da, bu yıl kış aylarının soğuk geçmesinden dolayı fiyatların yükseldiğini söyledi. Bazı üretim bölgelerinde seraları don vurduğunu, bunun da ilkbahar döneminde bir boşluk meydana geldiğine dikkat çeken Ordu, “Aşırı soğuk ve don dengeyi bozdu. Fiyatlar nisan ayının başlarında normale dönmesi gerekirken mayısın sonuna sarktı. Arada iki aya yakın bir boşluk oldu. Ürün az olunca fiyatlar da yükseldi. Ancak havaların ısınmasıyla piyasaya bol miktarda ürün girmeye başladı. Bundan dolayı da fiyatlar düşmeye başladı. Fiyatlar haziran ortasından itibaren daha da düşecek.” diye konuştu. Ordu, üretimde herhangi bir sıkıntının olmadığını, havaların mevsim normallerinde devam ettiği sürece meyve sebze fiyatlarında yükselme beklemediklerini sözlerine ekledi.
DOMATES İHRACATI DÜŞTÜ
Kış aylarında domates fiyatlarının yüksek seyretmesi ihracatı da olumsuz etkiledi. Yaş meyve sebze sektörünün ana ihraç kalemlerinden olan domates, 2012 yılının ilk beş ayında değerde yüzde 15, miktarda ise yüzde 8,5 oranında azaldı. Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, fiyat-kalite dengesizliğinden dolayı Avrupa’ya istenilen düzeyde domates ihracatı yapamadıklarını söyledi.
Elverişsiz hava şartlarından dolayı domateste fiyatın arttığını, kalitenin ise düştüğünü ifade eden Satıcı, şunları kaydetti: “Bu durum özellikle domates ihracatını olumsuz etkiledi. Kış aylarında Türkiye’de domates fiyatları zaman zaman Avrupa’nın iki katına çıktı. Bu yüzden istediğimiz miktarda domates ihracatı yapamadık. Bir miktar Rusya’ya satabildik. Ayrıca kalite bozulduğundan dolayı ürün bulmakta zorluk çektik.”
Antalya Toptancı Hali’nde; domates 0,50-0,90 TL, salkım domates 1-1,4 TL, dolma biber 0,70-1 TL, sivri biber 0,40-0,60 TL, taze fasulye 1-1,4 TL, havuç 0,50-0,90 TL, karnabahar 0,30-0,50 TL, kırmızılahana 0,50-0,80 TL, marulun adedi 0,40-0,70 TL, patates 0,25-0,40 TL, patlıcan 1-1,30 TL arasında işlem görüyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz