HABER

Havalar soğudu, sinüzit'e dikkat

Tedavi edilmeyen kronik sinüzitin tehlikeli olduğunu belirten Trabzon Numune Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları uzmanı Dr. Recep Koç, ilerleyen hastalığın sinüslere ve kemiklere zarar verebileceğini söyledi.

Havalar soğudu, sinüzit'e dikkat

Sinüzitin yüz kemikleri içindeki boşluklar olan sinüslerin bakteri cinsi mikroorganizmalarla meydana gelen bir tür enfeksiyon olduğunu belirten Koç, sinüzitin genellikle bir soğuk algınlığı veya alerjik nezle atağını takiben ortaya çıktığını belirtti. Normalde, sinüslerden salgılanan sıvıların burun boşluklarını doldurduğunu ifade eden Koç, "Bir soğuk algınlığı veya alerjik nezle atağını takiben, sinüslerde şişlik meydana gelir ve bu drenaj mekanizması bozulur. Bunun sonucunda da enfeksiyon ortaya çıkar. Sık sık sinüzit atakları geçiriyorsanız veya enfeksiyon 3 aydan uzun sürmüşse, bu, kronik sinüzit olabilir. Kronik sinüzitin belirtileri akut sinüzitten daha hafif olabilir, ancak tedavi edilmeyen kronik sinüzit ameliyat gerektirecek şekilde sinüslerde ve kemiklerde zarara neden olabilir" dedi.

Dr. Koç, sinüzit belirtilerinin soğuk algınlığı veya alerjik nezle belirtilerinden ayırt edilmesinin genellikle zor olduğunu kaydederek, "Bu nedenle pek çok kişi doktora gitmeye gerek duymaz. Bunun yerine dekonjestan veya antihistaminik içeren soğuk algınlığı veya alerji ilaçları ile kendilerini tedavi etmeye çalışırlar. Oysa, soğuk algınlığı ve alerjinin aksine, bakteriyel sinüzit bir doktor tarafından teşhis edilmesi ve komplikasyonlarının önlenmesi için antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır" şeklinde konuştu.

Antibiyotiklerin yanında, burun tıkanıklığını azaltmak için bir burun spreyi ya da damlası ve ağızdan alacağınız bir dekonjestan ilacında hastalara önerilebileceğini söyleyen Dr. Recep Koç, "Burun spreyleri ve damlalarının uzun süreli kullanılmasının sakıncalı olduğunu unutulmamalıdır. Kaynamış su buharının teneffüs edilmesi ve fizyolojik serum damlaları da şikayetleri azaltabilir. Bazen, kronik sinüzite neden olan mekanik tıkanıklıkların açılması için cerrahi tedavi de gerekebilir" diye konuştu.
Dr. Koç, bir soğuk algınlığı veya alerjik nezle atağı sırasında sinüzitin gelişmemesi için şu önlemlerin alınması gerektiğini söyledi:
"- Ağızdan bir dekonjestan soğuk algınlığı ilacı ve burun damlası veya spreyi kullanmak.
- Burun akıntısının akışkanlığını korumak için bol sıvı gıda almak .
- Uçak yolculuğundan kaçınmak. (Eğer uçakla yolculuk yapmak zorundaysanız havalanmadan önce bir burun spreyi kullanarak sinüs ağızlarının açık kalmasını sağlayınız).
- Alerji ataklarını kontrol atında tutmak için antihistaminikli alerji ilaçları kullanmak ve alerjinin nedeni biliniyorsa bundan uzak durmak."

En Çok Aranan Haberler