HABER

Havaların soğumasıyla grip vakaları arttı

Havaların soğumasıyla grip vakaları arttı

İZMİR (İHA) - Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı vakaları arttı.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Acil Tıp Uzmanı Hayriye Gönüllü, mevsim değişikliklerinde özellikle solunum yolları enfeksiyonları ile gribal enfeksiyonların sık görüldüğünü belirterek, havaların soğumasıyla birlikte bu rahatsızlıkla yapılan acil başvurularının arttığını bildirdi. Bu durumun esas nedenini hastaların havaya aldanıp giyim kuşamlarına dikkat etmemeleri olarak açıklayan Gönüllü, şunları söyledi:

"Havalar sabah güzel de görünse güneşli de görünse yanlarında mutlaka kalın bir kıyafet taşımaları gerekiyor. Havanın sıcak olmasına aldanmayıp yanlarında ekstra bir ceket bulundurabilirler. Havaların gidişatına dikkat etmeleri gerekiyor. Genelde bu şekilde rahatsızlanıyor insanlar. Çünkü ne zaman yağmur yağacağı, ne zaman rüzgar olacağı belli olmuyor."

Bu dönemde C vitamini ağırlıklı beslenilmesi gerektiğine dikkat çeken Gönüllü, sözlerine şöyle devam etti: "Meyve, sebze ağırlıklı beslenirlerse onun da faydası olacağını düşünüyorum. Özellikle yaşlı kronik hastalığı olan hastalar grip aşısını bu dönemde uygulayabilir. Özellikle kronik astımı olan hastalar için faydası olacaktır."
Grip aşısını her hastaya önermediklerini ifade eden Gönüllü, diyabeti olan, bypass geçirmiş olan hastalarda uygulanmasında fayda olacağını diğer hastalarda ise kendi isteklerine bıraktıklarını bildirdi.

Acilde solunum yolları enfeksiyonu ve gribal enfeksiyonlarla gelen hasta sayısında bir miktar artış olduğunu belirten Gönüllü, şöyle konuştu:

"Acile bu şikayetlerle başvuranların sayısı yaz dönemine nazaran daha fazla. Yazın ishal vakalarını daha çok görüyoruz. Sonbaharla birlikte nezle, gribal enfeksiyonlar gibi hastalıklar daha sık görülmeye başladı."

Hastanenin Kulak Burun Boğaz (KKB) Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. İbrahim Çukurova ise, halk arasında grip hastalığı olarak bilinen rahatsızlığın tıp literatüründe soğuk algınlığı olarak geçtiği bilgisini verdi. Virüslerin yol açtığı bir hastalık olduğunu belirten Çukurova, bu hastalığa daha çok çocuk ve yaşlı insanların yakalandığını bildirdi. İnsanların mevsim olarak özellikle sonbahar ve kış aylarında toplu yaşanan yerlerde daha sık bulunmasıyla bu hastalığın bulaştığını ifade eden Çukurova, şöyle
konuştu: "Yaklaşık 8-10 gün kadar etkisini gösterir. Çoğunlukla bu süre sonunda hastalık vücudun direnci sayesinde yenilmektedir. Eğer 10 günden fazla sürmüyorsa bu hastalıkta antibiyotik ilaç kullanılmasının hiçbir anlamı yoktur."

HAPŞIRMA, ÖPÜŞME VE EL SIKIŞMAYLA BULAŞIYOR

Soğuk algınlığının hapşırma, öpüşme, el sıkışma ile oluşan damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaştığını bildiren Çukurova, hasta kişilerin toplumdan izole edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle kreşlerde, okullarda bu kişilerin bir enfeksiyon kaynağı olacağının unutulmaması gerektiğini belirten Çukurova, sözlerine şöyle cevap verdi:

"10 günden daha uzun süren ve ateşlenmeye yol açan durumlarda hastalık komplikasyonlara yol açtı demektir. Bunlar arasında sinüzit, akciğer enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu sayılabilir. Ateşin devamı halinde ancak o zaman antibiyotik kullanılmalı. Bunun dışında antibiyotik kullanılması hastalığın seyrini kötü yönde değiştirebilir."

HAMİLELER DE GRİP AŞISI YAPTIRABİLİR

Okullarda, kreşlerde, kalabalık yerlerde bulunan kişilerin risk grubu altında olduğunu belirten Çukurova, grip aşısı uygulamasının bir ölçüde bu hastalıkların önlenmesinde ve yayılmasında etkili olduğunu söyledi. Grip aşısının koruyucu bir özelliği bulunan bir tedavi yöntemi olmadığına dikkat çeken Çukurova, "Grip aşısı çocuklara, yaşlılara yapılacağı gibi hamilelerin de grip aşısı yaptırmasında hiçbir zarar yok. Hatta 6 aylıktan büyük çocuklarda bu uygulamanın bir zararı olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştı." dedi.

HASTALAR ORTAMLARDAN İZOLE EDİLMELİ

Hasta kişilerin aile ortamında istirahat etmesi gerektiğini belirten Çukurova, klimatize ortamlarda bulunulmaması gerektiğini bildirdi. Bu kişilerin mümkün olduğu kadar sıvı gıda ve sindirimi kolay gıdalarla beslenmeleri gerektiğini belirten Çukurova, şunları söyledi: "Burun damlaları, C vitamini, eklem ağrıları kas ağrıları olduğu için çok ağır olmayan birtakım ilaç kullanabilirler. Ancak antibiyotik kullanmamalarını özellikle vurguluyorum. Tabii ki okullarda, kreşlerde, hastanelerde hastalığın bulaşması
daha kolay olabileceği için buralarda tedbirlerin daha da artırılması önemlidir. Bu kişilerin ortamlardan izole edilmesi ve grip aşılarını olmalarını öneriyoruz."

En Çok Aranan Haberler