Gambilya denilen şey, Bodrum civarında yetişen yabani bezelye türü olan sarı mercimek. Muğla'da çorba ve fava yapımında da sıklıkla tercih ediliyor. Sarı mercimek, soğan-sarımsak, zeytinyağı, pekmez ve limon kullanılarak yapılıyor. Malzemelerden de tahmin edeceğiniz gibi ortaya aşırı lezzetli yazlık bir yemek çıkıyor.
Mercimek, soğan ve tuz haşlanır. Bu mazlemeler haşlanırken bir yandan soğan kavrulur. Yumuaşayan soğanlar pekmez ile buluşur. Haşlanan mercimekli karışım süzülüp ezilir, püre haline getirilir. Limon, zeytinyağı ve pekmezli soğanla buluşan gambilya afiyetle yenir :)
Havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez ama buradaki tarhananın kokusu bir başka... Muğla'nın tarhana çorbası normale göre çok daha doyurucu. Kemik suyuyla pişen çorbanın içine bir de börülce giriyor. Pişen çorbanın üzerine son olarak yağda kızdırılmış kırmızı biber gezdiriliyor.
Ahtapotlar fırında bir güzel kızarır. Daha da lezzetli hale getirmek için ahtapotun eşlikçileri de var: Domates, soğan, sarımsak eşliğinde 2 saat pişmeli. Fırından çıkan ahtapot sosundan ayrılır. Geri kalan sostan pilav pişirilir. Pilav pişmeye yakın ahtapotlar doğranır ve tencereye dahil edilir. Zahmetli olsa da denemeye değer bizce...
Muğla'nın en alışık olduğumuz yemeği var karşınızda. Efsane lezzetiyle ününü Türkiye'nin dört bir yanına salmış. Ana yemeklerin şahına yakından bakmak için tıklayın :)
Ege'nin en taze otları toplanır ve öğle yemeğine koca bir ziyafet için pişmeyi bekler. Isırgan otu, gelincik otu, arapsaçı bizim ilk tercihlerimizden. Ama siz mevsime uygun canınız ne isterse toğlayıp harika bir ot kavurması yapabilirsiniz. Tarifin detayları için sizi şöyle alalım.
Köftesever bir millet olduğumuz aşikar. Her bölgenin kendine özgü köfte tarifi var. Muğla'da bu bölgelerden sadece bir tanesi. İç yağıyla pişen köfte, domates ve biber eşliğinde sunuluyor. Yanına bir de mis gibi ayran devirmek koccaa bir mutluluk sebebi!