KADIN

Havuz Kazalarına Dikkat!

Memorial Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Kadir Tahta, “Havuz kazaları” hakkında bilgi verdi.

Havuz Kazalarına Dikkat!

Yaz aylarında kış mevsiminin getirdiği yorgunluğu azaltmak, serinlemek ve egzersizi terlemeden yapabilmek için havuzlar, ilk akla gelen mekanlardır. Havuz, kişi için bazen can sıkıcı olayların meydana geldiği ortamlara da dönüşebilir. Havuz başında oluşan kazalarda, havuza ait faktörler olduğu gibi kişiye ait faktörler de rol oynamaktadır.

Havuza ait faktörler
-Derinlik,
-İçindeki suyun hijyenine ait faktörler,
-Havuzdaki ilave aparatlar, atlama yerleri, kayma yerleri,
-Havuzdaki suyun tahliyesini sağlayan bölümlere ait olanlar olarak sıralanabilir.
Kişiye ait faktörler
-Epilepsisi olanlar,
-Serebrovasküler olay geçirmiş kişiler,
-Kalp hastalığı, hipertansiyonu olanlar,
-Çocuklar ve gençlerde oluşan boyun travmaları
-Suda boğulmalar şeklindendir.

Havuzun tahliye borusunun, kişinin bağırsakları, kolları ve bacakları ile kafasını parçaladığı vakaların yaşandığı olaylar görülmüştür. Rusya’da havuzun çatısının çökmesi ile yaşanan akıl almaz kaza hala zihinlerdedir. 1-4 yaş arasında havuza düşme ile boğulmalar, 14-22 yaş arasında atlamaya bağlı kazalar en sık görülen durumlar olarak görülmektedir. Denizde kullanılan araçlara ait kazalara da dikkat etmek gerekir. Bu nedenle güvenlik önlemlerinin alınması şarttır. Boyunluk kazadan sonra değil kazadan önce takılmalıdır. Dalış sporu yaparken vurgunun ne olduğu ve alınması gereken önlemler çok iyi bilinmelidir. Gelişmiş ülkelerde on beş yaşın altındaki ölümlerde, havuz kazaları ikinci sırayı almaktadır. 14-22 yaş arasında boğulmalar da sık görülmektedir. Boğulmalarda geç kalınması nedeniyle insanlarda anoksik beyin sendromu ortaya çıkabilmektedir.


Derinliği bilinmeyen suya kafa üstü atlanmamalı!

Suyun sığ olan kısmına yüksekten kafa üstü atlamalarda, su içinde geçirilen kafa travması, kişinin su yutmasına ve boğulmasına neden olabilir. Boyun omurlarının narin olması çok kolaylıkla travmada hasara yol açabilmektedir. Ayrıca sırt ve bel omurları da etkilenebilmektedir. Omuriliğin önünde bulunan bağ, kazalarda öncelikle kamçılama şeklinde baskıya neden olmakta ve bunun sonucunda omurilik kanlanması bozulmakta ya da ezilmesi görülebilmektedir. Kamçılama şeklindeki travmalarda gelişen felçler çoğunlukla sekelsiz 24 saat sonra düzelebilmekte fakat omurilik içinde kanama ve ezilme gibi durumlarda geri dönüş olamayabilir. 14-22 yaş arası gençlerin kafa üstü atlamaları sonunda en sıklıkla boyun omurlarında kırılmalar buna bağlı omurilik ezilmeleri ortaya çıkmaktadır. Boyun kırıkları gelişince her iki kol ve el, her iki bacak felçli hale gelmekte, idrar tutamama, bağırsakların kontrolü yapılamamaktadır. Modern cerrahi yöntemleri vida plak sistemleri ve kemik aşıları ile kırılan omurganın mükemmel tamiri yapılmakta fakat omurilikteki hasarın tamiri hiçbir ilaçla, hatta kök hücre aşıları ile bile yapılamamaktadır. Bu nedenle olaylar olmadan önlem alarak bu tür kazaların asgariye indirilmesi gerekmektedir.

Gideceğiniz havuzu seçerken dikkat edin
Güvenli ortamlar yaratmak için havuz güvenlik standartları yüksek seviyede tutulmalı ve uygulanmalıdır. Bilinen olaylar olmasına rağmen aileler, okullarda öğretmenler konunun üzerinde durmalıdır. İlgiller de gerekli kontrolleri yapmalıdır.

Epilepsi hastaları ve yaşlılar dikkat!

Epilepsi hastaları ilaçlarını düzenli kullanmalı, havuzda tek başına olmamalı. İnme nedeniyle kan sulandırıcı ilaçlar kullanan yaşlılar da havuzda dikkatli olmalıdır. Bu kişilerin havuz kenarında yürürken ve havuzda yüzerken çok dikkatli olması gerekir. Çünkü geçirilebilecek kafa travması sonrası çok kolaylıkla beyin kanaması gelişebilir ve tedavisinde de sıkıntılar oluşabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler