GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan “Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından destek verilen “Hayalet Ağ Avcıları Projesi” kapsamında devam eden çalışmalarda hayalet ağların su altından çıkarılmasına başlandı.
AĞLAR TEMİZLENİYOR
Daha önce gerçekleştirilen saha çalışmalarında yerleri belirlenen hayalet ağlar, Haziran ayından itibaren 7 kişilik dalgıç ekibi ile temizlenmeye başlandı. Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde yürütülen çalışmaların ilk etabı boyunca yaklaşık on dalış gerçekleştirildi. Çalışmaları her bir aşamasının fotoğraf ve video filmleri de çekildi.
500 METRE AĞ ÇIKARILDI
Çalışma boyunca, 20-40 metre arasında değişen derinliklerden yaklaşık 500 metre ağ ve parakete misinası çıkarıldı. Ağlar ve misinalar, proje sonunda sergilenmek üzere muhafaza ediliyor. Hayalet ağların temizlenmesine gelecek aylarda da devam edilecek.
HAYALET AĞ NEDİR?
Hayalet ağ, kazayla veya bilerek deniz dibinde bırakılan av araçlarını tanımlamak için kullanılıyor. Hayalet ağlar, denizel ekosistemler üzerinde, aşırı avcılığın verdiği zararın yanında azımsanmayacak bir baskıya sahip bulunuyor.
DOĞADA ÇÖZÜNMÜYOR, YILLARCA AVA DEVAM EDİYOR
Birçok bilimsel çalışma, deniz dibinde bırakılan av araçlarının çoğunun doğada çözünmemekle birlikte, pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, kullanılan av aracının malzemesine, bulunduğu derinliğe, dip coğrafi yapıya ve hidrodinamik etkenlere göre 2-8 yıl boyunca devam ediyor
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz